Rugăciune Sfântul Rafail, cerescul vindecător al bolilor de ochi

Sfântul Arhanghel Rafail este cinstit de creștini ca un mare protector, îndrumător și tămăduitor.

El apare în Sfânta Scriptură în Cartea lui Tobit din Vechiul Testament. Asemenea Arhanghelilor Mihail și Gavril, el s-a arătat aievea oamenilor.

Rugaciune care Sfantul Rafail, tamaduitorul bolilor de ochi

Rugaciune care Sfantul Rafail, tamaduitorul bolilor de ochi: Creștin Ortodox

Sfântul Rafail, tămăduitorul bolilor de ochi

În capitolul al 3-lea se spune că Rafael a fost trimis să îi ajute pe Tobit și pe Sara, cea care avea să îi fie dată spre soție.

Pe Tobit l-a vindecat de albeața la ochi „ca să vadă cu ochii săi lumina lui Dumnezeu”. De aceea Arhanghelul Rafael poate fi chemat în ajutor de cei care suferă de boli de ochi. Numele lui înseamnă în limba ebraică „Domnul vindecătorul”.

„Oarecând, strigând dreptul Tobit cel cu ochii încețoșați și cu sufletul adânc întristat: „Doamne, adu-Ți aminte de minte!”, Dumnezeu te-a trimis pe tine, cerescule vindecător, să-l cercetezi în mâhnirea care-l cuprinsese și să ridici albeața de pe ochii lui”.

Așa cum reiese din scrierile Sfintei Scripturi, facerile de bine ale lui Dumnezeu se revarsă în mod deosebit asupra celor drepți, care ascultă de El și fac voia Lui.

Iată ce spune Tobit despre sine, cum a păzit porunca Domnului în pământ străin:

„Și când am fost dus în robie la Ninive, toți frații mei și toți cei de un neam cu mine au mâncat din mâncărurile acelora. Iar eu mi-am păzit sufletul și n-am mâncat. Căci mi-am adus aminte de Dumnezeu cu toată inima mea” (Cartea lui Tobit, 1, 10-12)

Tobit era un om milostiv și iubitor de săraci și împlinitor al legii lui Dumnezeu. Cu adevărat vrednic era să fie miluit de Domnul și vrednic era de ajutorul îngerilor lui Dumnezeu.

„Eu, Tobit, în toate zilele vieții mele am umblat pe căile adevărului și ale dreptății și am făcut multe binefaceri fraților mei și poporului meu, care venise împreună cu mine la Ninive, în țara Asiriei” (Cartea lui Tobit, 1, 3).

De aceea, dacă vrem ca rugăciunile noastre să fie ascultate, trebuie să ne silim spre o viață bineplăcută lui Dumnezeu, ghidată după poruncile Lui.

Sfântul Rafael se descoperă singur și mărturisește despre faptul că se face mijlocitorul celor bineplăcuți lui Dumnezeu:

„Eu sunt Rafail, unul din cei șapte Sfinți Îngeri, care ridică rugăciunile sfinților și le înalță înaintea slavei Celui Sfânt” (Tobit 12, 15).

Sfântul Arhanghel Rafael este nu doar un înger tămăduitor, ci și un înger călăuzitor nevăzut al celor care călătoresc și umblă în căile Domnului.

Este de asemenea considerat ocrotitorul celor cununați sau care vor să se căsătoarească și unirea lor este după voia lui Dumnezeu. De aceea se spune în Acatistul său că are dar întreit.

Rugăciune sfântul Rafail, tămăduitorul bolilor de ochi

O, Arhanghel cu întreit dar, care rănile ni le vindeci, pașii ni-i îndrepți, care cununiile ni le păzești, cercetează-ne la vremea nevoilor noastre ca pe Tobit cel tare în credință, tămăduindu-ne ca pe Tobit cel cu bună nădejde, călăuzindu-ne ca pe Sara cea curată în iubire.

Cere pentru noi de la Mântuitorul Hristos iertarea păcatelor noastre și cetățenia Ierusalimului ceresc, unde, laolaltă cu îngerii și cu sfinții, să ne învrednicim a cânta: Aliluia!”

Surse articol:

1. Creștin Ortodox, Sfântul Arhanghel Rafai, păzitorul cununiilor: https://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-arhanghel-rafail-pazitorul-cununiilor-138907.html
2. Corortodox, Despre Sfântul Arhanghel Rafail: https://corortodox.blogspot.com/2015/11/despre-sfantul-arhanghel-rafail-mai.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.