Sfinții Arhangheli sunt îngerii care îi ajută cel mai mult pe oameni

Dintre toate puterile cerești, sfinții Arhangheli sunt cei mai mari binefăcători ai noștri, mai ales Arhanghelii Mihail și Gavriil.

Într-o predică rostită la sărbătoarea lor, Părintele Ilie Cleopa spunea că aceștia sunt primii mijlocitori între oameni și Dumnezeu.

Sfintii Arhangheli sunt ingerii care ii ajuta cel mai mult pe oameni

Sfintii Arhangheli sunt ingerii care ii ajuta cel mai mult pe oameni

Întrucât suntem permanent ispitiți și luptați de duhurile răutății care sunt în văzduhuri, Dumnezeu ne-a dat fiecăruia câte un înger păzitor care să ne apere și să ne ajute pe calea mântuirii.

Toți suntem ocrotiți, îndrumați și povățuiți de către îngerul nostru păzitor. El este ca un „bodyguard” personal pentru fiecare dintre noi.

Pe lângă acest mare dar pe care îl primim la Sfântul Botez, beneficiem și de ajutorul celorlalte puteri cerești.

Sfinții Arhangheli fac parte din ierarhia cea mai de jos, împreună cu cetele îngerilor. Ei se implică cel mai mult în viața noastră, fiind foarte aproape de noi.

Rolul lor este să aducă la cunoștința oamenilor voia lui Dumnezeu și să îi izbăvească de cursele demonilor și de ispitele și amăgirile lor.

„Ei au grijă și milă de creștini și-i ajută pe calea mântuirii mai mult decât ceilalți îngeri”.

Arhanghelul Mihail este păzitorul legii divine și conducătorul oștirilor cerești. Este reprezentat în iconografia ortodoxă cu o sabie de foc în mână. El îi apără pe voievozi, pe ostașii creștini și pe călugări care se luptă direct cu vrăjmașii văzuți și nevăzuți.

Arhanghelul Gavriil este îngerul bunelor-vestiri și al descoperirii tainelor dumnezeiești. Spre deosebire de Arhanghelul Mihail, el poartă în mânie nu sabie, ci un crin, simbolizând bucuria, gingășia, puritatea.

Părintele Cleopa spune că acest arhanghel este dulce la vedere și plin de blândețe dumnezeiască. Este considerat ocrotitorul fecioarelor, mamelor, copiilor, familiilor credincioase și monahiilor.

Ceilalți cinci Arhangheli se numesc Rafail, Uriil, Salatiil, Guddil și Varahiil. Fiecare dintre ei are o misiune specială de împlinit.

Arhanghelul Rafail sau Rafael este vindecătorul neputințelor oamenilor. Arhanghelul Uriil îi luminează pe cei întunecați la minte. Arhanghelul Salatiil se roagă cu fierbințeală pentru întregul neam omenesc.

Arhanghelul Gudiil este întăritorul celor care se silesc cu lucrarea faptelor bune. Arhanghelul Varahiil aduce binecuvântări dumnezeiști pe pământ.

Părintele Cleopa ne îndeamnă să luăm pildă de la îngeri, care neîncetat slujesc și laudă pe Dumnezeu. Asemenea și noi trebuie să ne rugăm permanent și să Îi aducem doxologie.

„Dar mai bun lucru am face dacă le-am urma și petrecerea, printr-o trăire sfântă, neîntinată, îngerească. Deci, dacă voim să primim mai mult ajutor de la sfinții îngeri, să ne silim a-i imita prin fapte bune, după putere”.

Un alt lucru pe care ar trebui să îl învățăm de la îngeri este iubirea pe care o au unii față de alții.

„Ei iubesc și pe sfinții din cer și pe noi, cei de pe pământ. La fel și noi, să ne iubim ca niște frați, lăsând ura, mânia, bătăile, judecățile, minciunile”.

Sfinții îngeri viețuiesc în pace și înțelegere, în comuniune și armonie. Nu se ceartă, nu au egoism, se respectă și se sprijină unul pe altul.

„Sfinții îngeri nu se bârfesc, nu se răzvrătesc, nu se mânie, trăiesc în bună rânduială. La fel și noi, să nu ne mâncăm cinstea unul altuia, să avem răbdare în toate ispitele, să fugim de tulburare, de mânie, de ceartă, de pofte și patimi trupești. Să trăim ca frații, în dragoste unii cu alții, că suntem fiii Tatălui ceresc”.

Imitându-i pe îngeri vom putea duce o viață de curățenie, rugăciune și ascultare. Iar ei, privind la viețuirea noastră plăcută lui Dumnezeu, ne vor umbri cu acoperământul aripilor lor de duhurile cele rele care caută să ne piardă.

Citește și:

Rugăciunea de marți către Sfântul Arhanghel Gavriil pentru ocrotirea familiei- îngerul blândeții lui Dumnezeu
Rugăciune către Arhanghelul Rafail, păzitorul căsătoriei și a toate vindecătorul
Rugăciune către Sfântului Arhanghel Selatiil – îngerul care duce rugăciunile oamenilor la Dumnezeu

Surse articol:

1. Andrei Atudori, Care sunt cele 9 cete îngerești? Ce misiune au ele? Doxologia: https://doxologia.ro/care-sunt-cele-9-cete-ingeresti-ce-misiune-au-ele
2. Arhimandritul Cleopa Ilie, Predică la Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor puterilor cerești, Doxologia: https://doxologia.ro/predica-la-soborul-sfintilor-arhangheli-mihail-gavriil-al-tuturor-cerestilor-puteri-pr-cleopa-ilie

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]