Poporul român a plâns mult, de aceea crede în Dumnezeu – Dan Puric

Cunoscut și îndrăgit pentru prelegerile sale despre credință și neam, actorul Dan Puric este un mare iubitor de Dumnezeu, de ortodoxie și de țară.

În toate conferințele sale recente vorbește despre frumusețea și demnitatea poporului român, despre rădăcinile lui și despre valorile lui nemuritoare.

Poporul roman a plans mult, de aceea crede in Dumnezeu - Dan Puric

Poporul roman a plans mult, de aceea crede in Dumnezeu: Dan Puric

Una dintre caracteristicile neamului nostru este rezistența la atacurile care au venit din afară de-a lungul timpului.

Am fost un popor încercat în decursul istoriei. Nu am dus niciodată un război de cotropire, ci doar de apărare.

Însă lacrimile acestui neam nu s-au pierdut în van. „Poporul român a plâns mult. De aceea crede. Ochiul, lacrima, curăță”.

Autorul francez Francois-Rene de Chateaubriand a scris o carte excepțională (Les Martyrs) în anul 1908 despre martirii creștini din timpul Imperiului Roman. Acesta nu era credincios. Însă a devenit creștin după ce a asistat la moartea mamei sale.

Cuvintele care au arătat convertirea sa fulminantă și minunată au fost scurte, dar pline de adevăr: „Am plâns și am crezut”.

Lacrima te face să vezi”, spunea maestrul într-o conferință din 2023 susținută la Munchen.

Scriitorul britanic Clive Staple Lewis – autor de apologii creștine, spunea foarte frumos:

„Cred în Dumnezeu așa cum cred în soare. Nu pentru că îl pot vedea, ci pentru că, datorită lui, toate lucrurile se pot vedea” (Luca 11, 34-45).

Pentru a vedea lucrarea lui Dumnezeu în natură și în viața noastră, ochiul nostru trebuie să fie curat.

Ochiul tău este luminătorul trupului”, spune Mântuitorul. „Dar când ochiul tău este rău, și trupul tău e întunecat. Așadar, ia seama ca lumina din tine să nu fie întuneric”.

Cel credincios vede limpede cu ochii minții și ai sufletului. El poate distinge, prin credință și harul lui Dumnezeu, binele de rău, adevărul de minciună, lumina de întuneric.

Președintele american (1981 – 1989) Ronald Reagan spunea că atunci când poporul va uita că trebuie să fie supus lui Dumnezeu, va deveni o națiune supusă.

Lacrimile sunt cele care limpezesc ochii sufletului și îl curățesc pe om. Îl facă să vadă curat, îl luminează.

Fericiți cei ce plâng, că aceia se vor mângâia, spune Mântuitorul. Lacrimile acestui popor nu au curs fără rod. Dumnezeu ne-a ocrotit și ne ocrotește în continuare.

Roada plânsului și a suferinței neamului românesc este chiar credința. Credința este un dar al Duhului Sfânt și fericiți sunt cei care l-au primit.

Sfântul Siluan Athonitul spune că Dumnezeu se descoperă numai celor smeriți, nu celor mândri.

„Dacă nu ne smerim, nu vom putea vedea pe Dumnezeu. Smerenia e lumina în care putem vedea Lumina Dumnezeu, cum cântă Biserica: „Întru lumina Ta vom vedea Lumina”.

Trebuie să ne considerăm un popor binecuvântat pentru că avem credință, iar această credință ne-a ajutat și ne ajută să răzbatem prin încercările vremurilor.

Într-o lume tot mai desacralizată, în care virtuțile sunt batjocorite și însuși omul – cu toate drepturile și valorile lui – este desființat, să păstrăm credința ca pe o pavăză. Ca pe un far. Ca pe o licărire a Sfintei Învieri.

De Dumnezeu ne putem apropia mai mult și mai bine printr-o inimă curată și smerită, iar nu printr-o minte trufașă”, spunea Părintele Moise Aghioritul.

Citește și:

Credința influențează fericirea, calitatea vieții, longevitatea și depășirea bolilor
Încredințați-le pe toate lui Dumnezeu și nu vă îngrijorați pentru viitor
„Credința în Dumnezeu este cel mai important factor de păstrare a sănătății” – Dr. Adrian Restian
Când vin necazurile, luați colacul de salvare: credința în Dumnezeu

Surse articol:

1. CBROM Centrul Bisericesc Român Ortodox din Munchen, Dan Puric: Ce viață alegem? https://www.youtube.com/watch?v=TkdsM-VxGnw&ab_channel=CBROMCentrulBisericescRom%C3%A2nOrtodoxdinM%C3%BCnchen
2. Arhim. Siluan Visan, Ochiul este luminătorul trupului, Creștin Ortodox: https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-orbului/ochiul-este-luminatorul-trupului-140930.html
3. Prietenii Sfântului Munte, Sfântul Siluan Athonitul: Despre Smerenie: https://prieteniisfmunteathos.wordpress.com/2007/11/26/sfantul-siluan-athonitul-despre-smerenie/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.