Postul subțiază stratul gros al păcatului care acoperă sufletul

Postul are un efect vizibil de subțiere, nu doar pentru trup, ci și pentru suflet. Sfântul Simeon Noul Teolog spune că postul subțiază stratul gros al păcatului care acoperă sufletul și îl împiedică să vieze.

Postul este doctorul sufletelor noastre, spune marele ascet și poet bizantin.

Postul subtiaza stratul gros al pacatului care acopera sufletul

Sf. Simeon Noul Teolog – Postul subtiaza stratul gros al pacatului care acopera sufletul: Basilica.ro

Nimeni nu trebuie să nesocotească postul, căci acesta este un mare binefăcător al nostru. Fiecare om are parte de anumite foloase. Unora, postul le domolește pornirile trupului. Altora le îmblânzește mânia.

Unii scapă de moleșeală și de somnolență. Alții se umplu de dorința de a săvârși fapte bune. În multe situații, postul limpezește mintea și o face mai priveghelnică.

Înlătură cugetele cele viclene. Oprește limba cea slobodă și nestrunită de la vorbirea de rău, de la cuvinte deșarte sau necuviincioase. Postul pune strajă ochilor și privirii la lucruri vătămătoare pentru suflet.

Când postim, trebuie să ne oprim nu numai de la mâncărurile și băuturile desfătătoare, ci și de la orice altă plăcere trupească. Trebuie să ne păzim în curăție toate cele cinci simțuri: văzul, auzul, gustul, mirosul și pipăitul.

Citește și – Postul ne curăță mintea și simțurile, ca golindu-ne de lume, să ne putem umple cu Dumnezeu

În acest fel, postul ni se face prilej de înnoire sufletească. Scopul postului, spune Părintele Nicolae Tănase, nu este flămânzirea, ci schimbarea vieții.

Postirea slăbește puterea patimilor și încet-încet alungă păcatul din faptă, din cuvânt și din cuget. Înfrânarea de la multa mâncare liniștește trupul și sufletul și îl face pe acesta din urmă să prindă aripi.

Trupul și sufletul devin mai ușoare în vremea postului și astfel omul are prilejul să sporească mai mult în cele duhovnicești și să Îl simtă mai aproape pe Dumnezeu.

Postul risipește întunericul din suflet. Și precum soarele alungă ceața, așa și postul curățește ochii sufletești ca să putem vedea pe Soarele Dreptății, adică pe Hristos, spune Sfântul Simeon Noul Teolog.

Citește și – Postul îl umple pe om de putere, bucurie și curaj 

Surse articol:

1. Sfântul Cuvios Simeon Noul Teolog, Postul este doctor al sufletelor noastre, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/postul-este-doctor-al-sufletelor-noastre
2. Părintele Nicolae Tănase, Scopul postului nu este flămânzirea, ci schimbarea vieții, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/scopul-postului-nu-este-flamanzirea-ci-schimbarea-vietii

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.