Postul îl umple pe om de putere, bucurie și curaj

După o perioadă anume de post s-au învrednicit proorocii și părinții Vechiului Testament să primească vestirea sau arătarea lui Dumnezeu.

Iar mucenicii după zile de post s-au întărit în credință și prin ea au biruit focul și au închis gurile fiarelor.

Postul il umple pe om de putere, bucurie si curaj

Postul il umple pe om de putere, bucurie si curaj

Căci – spune Sfântul Nicolae Velimirovici – postul îl umple pe om de bucurie și curaj, iar lăcomia îl face ursuz și fricos.

„Postul îl face pe om puternic, hotărât și curajos înaintea oamenilor și a demonilor”.

Moise a postit 40 de zile și a primit de la Dumnezeu tablele legii.

Sfântul Ilie a postit 40 de zile și prin rugăciunea sa a închis cerul de n-a plouat trei ani.

Sfântul Ioan Botezătorul – cel mai mare om născut din femeie, după cum îl numește Mântuitorul – postea aspru în pustie, hrănindu-se cu ierburi sălbatice.

Postul este starea firească a sfinților. Sfântul Antonie ajunsese la o măsură atât de înaltă încât se rușina să mănânce (de față cu frații).

„Adevărații nevoitori se înfrânează de la mâncare nu pentru că după natura ei ar fi rea, ci ca prin înfrânare să-și strunească mădularele trupului ce ard”.

Postul stinge pornirile pătimașe și ațâțarea sângelui spre plăcere și păcat.

„Prin post, omul își ridică sufletul din temnița pământească și străpungând întunericul vieții dobitocești, ajunge în lumina Împărăției lui Dumnezeu […]”

Citește și – De ce postim? Ca să ne amintim că nu suntem doar rodul pământul, ci și al Cerului – Sfântul Nicolae Velimirovici

Jerfta postului o aducem lui Dumnezeu ca o tămâie binemirositoare pentru că postul curăță trupul, sufletul și mintea.

Fericitul Ieronim zicea că Dumnezeu „nu are nevoie de ghiorăitul unei burți goale, dar fără aceasta nu poate fi curăție”.

Sfântul Siluan Athonitul dă mărturie despre aceasta când zice că Duhul Sfânt nu se poate sălășlui în cel cu pântecele plin.

Toți sfinții practicau postul și petreceau în foame și sete. Nici unul din ei nu era îmbuibat sau îndestulat cu mâncare.

Însuși Fiul lui Dumnezeu a postit 40 de zile, pentru a ne arăta că postul este o lucrare de întărire în credință și virtuți.

Mântuitorul nu a mâncat, nici nu a băut nimic în acele 40 de zile, adică a ținut un post total. Iar la urmă, spun Scripturile, a flămânzit și a început să fie ispitit de satan.

Dar El, întărit fiind prin post, a biruit toate propunerile diavolului.

După cele 40 de zile de post în pustiul Carantaniei, Domnul Și-a început lucrarea de propovăduire și mântuire în lume.

„Ne-a arătat astfel că prin post trebuie să punem începătură vieții celei adevărate de creștin”.

Postul este la baza tuturor nevoințelor ascetice. Fără post nu se poate pune stavilă niciunei patimi. Fără curățirea lăuntrică prin înfrânare, rugăciune și oprirea de la păcat nu se poate lucra nici o virtute.

„Mai întâi postul, iar toate celelalte vin odată cu postul, prin post. Domnul ne-a arătat prin propria pildă ce armă tare este postul”.

Postul este armă împotriva propriilor vicii și patimi și a curselor diavolului.

„Cu arma aceasta l-a biruit pe Satan în pustie, cu ea a biruit cele trei patimi diavolești de căpătâi: iubirea de plăceri, iubirea de slavă și iubirea de arginți”.

Citește și – Postul nu este înfricoșător pentru noi, ci pentru diavoli – Sfântul Ioan Gură de Aur

Iar dintre acestea, iubirea de arginți este patima care prinde cel mai rău sufletul omului în cura pierzaniei.

„De aceea Domnul își sfârșește învățătura despre post cu îndemnul de a nu iubii bani și de a ne înfrâna de la pierzătoarea de suflet strângere de bunuri pământești, care ne desparte de Dumnezeu și ne înfundă în pământ”.

În mod contrar gândirii logice, raționale, consumeriste, postul nu slăbește trupul. Dimpotrivă. Îl ușurează și îl face mai trainic și mai rezistent în fața bolilor.

Știința a demonstrat că postul sau abstinența de la mâncare după anumite reguli prelungește viața.

Cei mai longevivi oameni din lume nu trăiesc mult doar pentru că mănâncă anumite alimente sănătoase. Secretul lor este hrana puțină și mesele rare.

Lăcomia pântecelui și desfătarea de mâncăruri slăbește puterile sufletului și face trupul grosolan, pătimaș, greoi și bolnăvicios.

„Postind, omul își despovărează trupul de greutatea întunericului și a grăsimii. Trupul devine ușor și puternic, iar duhul limpede și strălucitor”.

Sfânta Scriptură dă mărturie despre aceasta prin pilda celor trei sfinți tineri: Anania, Azaria și Misail:

„Pe cei trei tineri care erau în Babilon, fiind hrăniți cu semințe i-ai arătat mai frumoși decât cei ce erau hrăniți cu multe desfătări”.

Văzând dorința lor de a nu se spurca, Dumnezeu le-a răsplătit iubirea de curăție făcându-i luminoși, frumoși și înțelepți.

Să nu uităm că postul este cea dintâi poruncă pe care Dumnezeu, ca și Creator al tututor celor văzute și nevăzute – a dat-o oamenilor.

Adam și Eva erau în Rai când Domnul le-a dat porunca postului. Aveau tot ce își doreau, și mai ales Îl aveau pe Dumnezeu aproape și vorbeau cu El.

Călcând postul, au pierdut totul. Și raiul desfătării și pe Dumnezeu.

Prin post putem îmblânzi mânia lui Dumnezeu cea cu dreptate pornită asupra noastră, din pricina păcatelor.

Întreaga cetate a Ninivei a postit, de la om până la dobitoc, în sac și cenușă, și așa au atras mila Domnului, izbăvindu-i de pierire.

Să postim și noi acum, cât este lumina cu noi, arătând pocăință înaintea lui Dumnezeu și răscumpărând vremea.

„Postul îl face pe om mărinimos, blând, milostiv și ascultător”.

Citește și – Postul – cel mai bun mijloc pentru păstrarea sănătății trupești și sufletești – Sfântul Teofan Zăvorâtul

Surse articol:

1. Sfântul Nicolae Velimirovici, Postul, Dicționarul vieții veșnice, Editura Egumenița, București, 2014, pp. 361-363
2. Basilica.ro, Sfântul Prooroc Daniel și Sfinții Trei Tineri: Anania, Azaria și Misail: https://basilica.ro/sf-proroc-daniel-si-sfintii-trei-tineri-anania-azaria-si-misail/

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.