Fă RAI din ce ai! – Părintele Hrisostom Filipescu

Pentru fericire nu avem nevoie de multe lucruri. Este de ajuns să fim în pace cu toți oamenii și să ne mulțumim cu ceea ce avem.

Părintele Hrisostom Filipescu de la Țibănești are o vorbă frumoasă: „Fă rai de ce ai!

Parintele Hrisostom Filipescu

Viața noastră este așa cum suntem noi: luminată sau întunecată, tristă sau voioasă, împlinită sau goală. „Suntem ceea ce gândim (sănătoși, bolnavi, fericiți, nefericiți)„.

Fără Dumnezeu nu putem fi împliniți. Prezența Lui se simte la tot pasul, spune Părintele, de aceea nu este nevoie să căutăm prea departe fericirea.

„Trăiește adevărul, bucuria și iubirea. Ele se află acolo unde ești. Liniștea nu este într-un loc, ci într-un mod de a fi”.

Oamenii de azi nu mai știu să se oprească din căutarea lor deșartă, din îngrijorarea lor necontenită, din mulțimea gândurilor și a planurilor pe care și le fac.

Mereu vor mai mult și sunt dispuși să facă sacrificii mari pentru a-și împlini voia. În acest ritm, mulți ratează ceea ce este mai important în viață.

Părintele Dionisie din Muntele Athos spune:

„Dacă lumea ar trăi mai modest, așa, cât să aibă de ajuns, ar fi bine. Dar lumea, cu propaganda asta în care a intrat în omenire, zice: „De ce să am casa așa de mică? Am trei-patru copii, am de toate, dar de ce să nu am o casă mare ca a celui de acolo?”

Avântul acesta spre mai mult îi vatămă sufletește pe oameni. Aceștia nu se mai pot bucura de lucrurile naturale, de familie, de prieteni, de ceea ce le dă Dumnezeu.

Cu cât mai arzătoare e dorința de acumulare, cu atât mai mare este tulburarea sufletească.

„Moda, moda, moda! Asta-i propaganda magică a satanei ca să nu fie omul niciodată în pace, să nu se mulțumească cu atâta”.

Sfântul Apostol Pavel ne sfătuiește să nu ne asemănăm chipului veacului acestuia, adică să nu mergem cu moda. Iar Domnul ne poruncește să nu râvnim la ceea ce are aproapele nostru.

Starețul Dionisie spune că omul trebuie să cugete cu smerenie:

„Acela are mai mulți bani, și-a făcut casă mare, treaba lui, bine că poate. Eu sunt mulțumit că am una mai mică, și chiar dacă mănânc mai prost, mă îmbrac mai prost, sunt stăpân în casa mea”.

__________________________

Surse:

1. Ieromonah Hrisostom Filipescu, Ascultă, Privește, Atinge, Editura PIM: https://www.crestinortodox.ro/credinta/fa-rai-ce-156332.html

2. Starețul Dionisie, Duhovnicul de la Sfântul Munte Athos, Editura Prodromos, 2009, pp. 54-55: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/moda-vremurilor-noastre

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. caci putinul niciodata nu iti va lipsi

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.