Vitamina B3 poate preveni avortul și defectele de naștere

Toate vitaminele din complexul B sunt importante pentru buna funcționare a organismului. Vitamina B3 este în mod deosebit benefică pentru sistemul nervos, sistemul digestiv și pentru sănătatea pielii.

Un studiu recent, realizat pe șoareci, a arătat că nivelurile adecvate de vitamina B3 ar putea preveni inclusiv pierderea sarcinii și defectele de naștere la făt.

Vitamina B3 previne avortul si defectele de nastere: vitaminas.mundoasistencial.com

Vitamina B, cunoscută și sub numele de „niacină”, este produsă de corp cu scopul de a transforma alimentele în energie.

Se obține din dietă, dar se găsește și în suplimentele alimentare, mai ales în multivitamine.

Vitamina B3 este uneori prescrisă de medici pentru reducerea nivelului colesterolului la persoanele care nu pot lua statine. Studiile au arătat că niacina nu scade direct colesterolul rău (LDL), ci ajută la creșterea colesterolului HDL, care ajută la eliminarea colesterolului LDL din sânge.

Vitamina B3 reduce riscul de avort și defecte de naștere

Lipsa de vitamina B3 a fost corelată într-un studiu pe șoareci cu defecte de naștere. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Australian Victorn Chang Cardiac au observat că familiile de șoareci cu avorturi și defecte de naștere aveau mutații genetice care perturbă producția unei coenzime vitale, numită nicotinamidă adenină dinucleotidă-hidrură (NADH).

Un grup de șoareci cu mutații genetice induse au fost hrăniți cu o dietă săracă în vitamina B3. Aceștia au continuat să aibă avorturi sau pui cu defecte la naștere. Când animalele au primit un supliment cu vitamina B3, au dat naștere la pui sănătoși.

Rezultatele acestui studiu trebuie testate și pe oameni. Cu siguranță există multe alte cauze ale problemelor de sarcină. Însă cercetătorii nu știau cât de mari sunt implicațiile deficitului de niacină în acest domeniu.

Surse de vitamina B3 și doze recomandate

Majoritatea oamenilor pot lua cantitatea optimă de vitamina B3 din dietă. Niacina se găsește în numeroase alimente. Sursele cele mai bogate sunt: carnea, peștele, produsele lactate, ouăle, cerealele integrale, leguminoasele, verdețurile, nucile, semințele și drojdia de bere.

Doza zilnică recomandată de vitamina B3 este de 16 mg pe zi pentru bărbați și 14 mg pe zi pentru femeile neînsărcinate.

Încă nu se știe care ar putea fi doza adecvată de vitamina B3 pentru prevenirea pierderilor de sarcină și defectele de naștere la femeile cu deficiență de NADH.

Dr. profesor Sally Dunwoodie, autorul principal al studiului, le sfătuiește pe femeile care se pregătesc de sarcină să respecte recomandările standard în cazul lor, adică de 18 mg de vitamina B3 pe zi.

Contraindicații, efecte secundare și interacțiuni

Suplimentele orale cu vitamina B3 nu trebuie administrate în doze mari. Supradozajul a fost asociat cu o serie de efecte adverse:

– înroșirea puternică a pielii și amețeală
– ritm cardiac rapid
– mâncărimi
– greață și vărsături
– diaree, dureri abdominale
– gută
– daune la nivelul ficatului
– diabet

Administrarea unor doze de 2.000-6.000 mg de niacină pe zi pot cauza probleme grave.

Excesul de vitamina B3 poate cauza ulcer peptic, boli de ficat sau hipotensiune arterială severă, fiind totodată contraindicat persoanelor care suferă deja de aceste afecțiuni.

Niacina poate înrăutăți de asemenea simptomele de alergii, boli vezicale sau tulburări tiroidiene.

La persoanele cu diabet, vitamina B3 poate afecta controlul glucozei.

Din cauză că poate crește mult acidul uric din sânge, niacina este contraindicată celor cu artrită gutoasă.

Femeile însărcinate nu trebuie să ia vitamina B3 în scop terapeutic, precum pentru scăderea colesterolului. În doze adecvate poate fi administrată cu scopul prevenirii unui avort spontan.

Nu luați vitamina B3 în combinație cu:

– alcool
– Alopurinol (medicament pentru gută)
– Suplimente anticoagulante, antiplachetare
– Medicamente, plante și suplimente care scad tensiunea arterială
– Crom
– Zinc
– Medicamente anti-diabetice
– Statine

Surse:

1. Healthy Food Guide, Vitamin B helps prevent miscarriage and birth defects in mice study: https://www.healthyfood.com/news/vitamin-b3-helps-prevent-miscarriage-and-birth-defects-in-mice-study/

2. Mayo Clinic, Niacin: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-niacin/art-20364984

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.