Leurda Curăță Sângele, Stomacul și Intestinele – Cum să o Consumi

Fiecare primăvară aduce cu sine frumusețea naturii, și totodată bogăție de vindecare prin plantele sale. Prima înverzire a naturii ne redă bucuria, avântul și revigorarea necesară pentru a face față unui nou an.

Acesta este momentul cel mai prielnic pentru a urma o cură de primăvară, de curățare și depurație a organismului, care duc la o înviorare igienică și împrospătare generală.

Leurda (Allium ursinum)

Leurda (Allium ursinum)

Leurda - Cel mai puternic curățitor al corpului 

Leurda (Allium ursinum) este unul din primii vestitori ai primăverii. În această plantă aparent banală se ascunde o forță vindecătoare foarte mare. Inclusiv urșii care ies din hibernare caută leurda pentru a-și curăța sângele, stomacul și intestinele.

Leurda are în sine proprietățile pe care usturoiul le are, însă este înzestrată cu o putere curativă mult mai mare. Este indicată îndeosebi în curele de detoxifiere de primăvară. Ajută de asemenea la vindecarea bolilor cronice de piele.

Cura cu leurdă pentru detoxifierea corpului

Nicio o altă plantă pe pământ nu este la fel de eficace în curățirea stomacului, intestinelor și sângelui. Leurda este un purificator natural, un mijloc depurativ încă neapreciat la justa sa valoare. Medicul naturist și preotul elvețian Kunzle spunea că leurda curăță întregul organism, face sângele sănătos, alungă și distruge substanțele otrăvitoare.

Cei care se simt mereu bolnavi și palizi, care merg mereu pe la doctori, reumaticii, scrufuloșii, cei cu tenul făinos, erupții pe piele sau eczeme, ar trebuie să consume mai des leurdă. Preotul Kunzle a văzut astfel de persoane reînviind după o cură cu leurdă, acest dar minunat al lui Dumnezeu.

Cum se consumă leurda

Cea mai bună formă de consumare a leurdei este ca atare, în stare proaspătă, și nu sub formă de ceai. Leurda uscată nu mai are aceeași putere lecuitoare ca planta uscată în ceea ce privește curățarea corpului. De aceea se recomandă doar frunzele proaspete de leurdă, tăiate mărunt, consumate pe pâine cu unt, sau tocate fin și adăugate crude la supe, pe cartofi, în perișoare, chiftele sau alte mâncăruri la care se folosește pătrunjel.

Frunzele de leurdă se pot mânca și sub formă de salată sau piure. În cantități mari, frunzele de leurdă pot fi înțepătoare la gust. De aceea se pot amesteca cu urzici.

Bulbii de leurdă pot fi folosiți la fel ca și usturoiul. Persoanele care suferă de boli de stomac sau au un stomac sensibil pot consuma leurda cu lapte cald (frunzele și bulbii tăiați mărunt se pun la macerat în lapte cald 2-3 ore). Lichidul se bea înghițitură cu înghițitură.

Tinctura de leurdă – Preparare și administrare

Tinctura este un mod minunat de a beneficia de puterea vindecătoare a leurdei pe tot parcursul anului. Se taie frunzele sau bulbii de leurdă mărunt și se introduc într-o sticlă până la gât, fără a îndesa planta, iar deasupra se toarnă rachiu de secară sau de fructe de 38-40% făcut în casă. Se lasă la macerat 2 săptămâni, la loc însorit sau cald (aproape de aragaz).

Din această tinctură se iau câte 10-12 picături, de 4 ori pe zi, în puțină apă. Aceste picături întăresc memoria, previn aterioscleroza și combat foarte multe afecțiuni și indispoziții.

Când se culege leurda

Leurda răsare în lunile aprilie și mai, sau chiar mai devreme. Florile sale cresc abia în luna mai sau iunie. Frunzele sale lanceolalte, de un verde proaspăt, semănă mult cu frunzele lăcrămioarelor. Leurda crește sub tufișuri, pe câmpiile umede și bogate în humus, în păduri de foioase, sau păduri de munte. Are un miros puternic de usturoi după care poate fi recunoscută. Frunzele tinere se culeg în aprilie și mai, înainte de înflorire, iar bulbii la finalul verii și toamna.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

5 comentarii

  1. Leurda in combinatie cu untisor ,mai ce bunatate !Am mancat deja si o sa mai mananc ,delicioase sunt si urzicile

  2. Anul acesta imi lipseste leurda imi pare f rau.

  3. Anul trecut am consumat: LEURDA NUMAI IN SALATE.Acum am sa fac si tinctura.Multumesc f mult pt.retete,imi sunt de un real ajutor.Sa va dea Domnul sanatate.

  4. Cand are flori nu se mai consuma!

  5. FOARTE GUSTOS SI SĂNĂTOS-

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.