Nalba conține mucilagii care calmează durerile în gât și arsurile stomacale

Articol documentat

Nalba (Althea officinalis) este cunoscută sub numele de nalbă mare sau nalbă albă. În scop medicinal se folosesc atât rădăcina, cât și florile și frunzele.

Nalba face parte din plantele bogate în mucilagii. Este important să reții acest lucru, deoarece vei avea nevoie cu siguranță la un moment dat de un remediu pentru arsurile stomacale sau durerile în gât.

Nalba calmeaza gatul si stomacul

Nalba calmeaza gatul si stomacul

Nalba conține mucilagii care calmează țesuturile iritate sau inflamate

Substanțele mucilaginoase acționează ca niște fibre moi. Acestea se umflă atunci când vin în contact cu apa. Ele se formează apoi ca o peliculă în jurul membranelor, exercitând un efect protector și totodată calmant.

Iată de ce rădăcina de nalbă este un remediu atât de eficient în tuse, dureri în gât și arsurile stomacale.

Rădăcina de nalbă este de asemenea o sursă bună de pectină, aminoacizii (asparagină), cumarină, acizi fenolici, taninuri și quercetină.

Are proprietăți antioxidante, antivirale, antibacteriene, expectorante, secretolitice pulmonare, emoliente și antiinflamatoare.

Citește și – Nalba mare – mucilagiul care hidratează, înmoaie, calmează și reduce inflamațiile

Nalba potolește tusea și durerile în gât

Nalba reduce inflamația de la nivelul aparatului respirator și gastrointestinal.

Studiile au arătat că substanțele din nalbă îmbunătățesc funcția membranelor mucoase din tractul respirator și implicit preîntâmpină diverse probleme.

Grație proprietăților sale mucilaginoase și antitusive, planta calmează iritația gâtului și dezumflă ganglionii limfatici inflamați. În consecință, se ameliorează tusea și durerea în gât.

Nalba este un protector natural al stomacului

Ceaiul de rădăcină de nalbă calmează orice țesut din corp cu care intră în contact. Inclusiv mucoasa gastrică inflamată sau iritată.

Nalba este o plantă bună și pentru vindecarea ulcerelor stomacale și a intestinului permeabil. Combate efectele nocive ale acidului stomacal. Reduce iritația și inflamațiile stomacale.

Gelul pe care mucilagiile îl formează căptușește mucoasa interioară a gâtului, esofagului și pereților intestinali. Acesta creează o barieră protectoare la nivelul tractului digestiv.

Persoanele care suferă de boala Crohn, colita ulcerativă sau alte afecțiuni inflamatoare ale colonului sau intestinului pot beneficia de asemenea de consumul de nalbă.

Citește și – Rădăcina de nalbă reduce refluxul de acid mai eficient decât  medicamentele antiacide

În ce boli ajută nalba:

  • arsuri stomacale
  • reflux de acid
  • diaree, constipație
  • balonare
  • edeme
  • retenție de apă
  • inflamația căilor respiratorii (tuse, bronșită, laringită)

Aceleași proprietăți descrise mai sus fac nalba utilă și în iritațiile sau inflamațiile pielii.

Rădăcina uscată se macină, iar pulberea obținută se amestecă apoi cu suficientă apă cât să rezulte o pastă. Aceasta se aplică pe zona afectată. Dacă apar reacții adverse, se îndepărtează imediat cu apă.

Citește și – Nalba și pătlagina închid rănile cauzate de ulcerul varicos

Contraindicații la nalbă

Datorită faptului că îmbracă tractul digestiv, nalba poate interfera cu absorbția unor medicamente.

Din acest motiv este recomandat ca medicamentele să fie administrate la cel puțin 2 ore distanță de la consumul de nalbă.

Nalba poate să afecteze și nivelul de zahăr din sânge, de aceea persoanele cu diabet sau tulburări ale glicemiei trebuie să întrebe medicul înainte să înceapă un tratament cu această plantă.

Surse articol:

1. Great Home Remedies, Marshmallow and Heartburn: http://blog.greathomeremedies.com/
2. Ravi Teja Tadimalla, Dietitian Staci Gulbin, 9 Benefits Of Marshmallow Root – The Ultimate Cure For Cough And Cold, Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-marshmallow-root/
3. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Nalba mare, Plante Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 114

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.