Condurul doamnei – antibioticul ascuns în grădina cu flori!

Știați că această plantă este unul din cele mai puternice antibiotice naturale? Locuitorii din America de Sud o folosesc în scop terapeutic de foarte mult timp.

Frunzele ei au efecte antimicrobiene, dezinfectante, expectorante și vindecătoare. Ajută în răceală, tuse, gripă, bronșită, afecțiuni renale și vezicale.

Condurul doamnei – antibioticul ascuns in gradina cu flori

Condurul doamnei – antibioticul ascuns in gradina cu flori

Ce conține condurul doamnei

Condurul Doamnei (Trapaeolum majus) mai este cunoscut în popor și sub numele de „conduraș” sau „călțunaș”.

Are în compoziție antioxidanți, minerale, vitamine, aminoacizi, compuși antibacterieni și antiinflamatori.

Conține vitamina C, vitaminele B1, B2, B3, fier, sulf, mangan, glucozinolați, kaempferol, izoquercetină, ulei de muștar, mirozină, flavonoide, carotenoide și acid oxalic.

Ce proprietăți are

Condurul Doamnei are proprietăți antitumorale, dezinfectante și antimicrobiene. Toate părțile sale au acțiune antibiotică puternică. Combat infecțiile cu bacterii și fungi.

S-a dovedit eficientă împotriva speciilor de Streptococ mutans, E. faecalis, Stafilococ auriu și Pseudomonas aeruginosa. Ar putea fi eficientă împotriva infecțiilor microbiene orale.

În ce boli ajută condurașul 

Planta este utilizată în mod special contra infecțiilor urinare, fungice și candidozice.

În medicina tradițională, condurașul este folosit de asemenea în hipertensiune arterială, hiperglicemie și infecții respiratorii.

Extern, are efect antiseptic, astringent și vindecător. Se poate utiliza în caz de tăieturi, zgârieturi minore, răni, infecții fungice, ciuperca unghiei, infecții cu Candidă sau căderea părului.

Este un tonic imunitar natural. Furnizează corpului vitamina C și ajută la prevenirea răcelilor și gripei. Are de asemenea un efect recuperator.

Conduras

Conduras

Acțiunea antitumorală sau anticancerigenă se datorează conținutului de glucozinolați. Acești compuși se găsesc și în alte plante din familia cruciferelor, precum broccoli, varză, hrean și rucola.

Datorită conținutului de fier, stimulează producția de celule roșii de sânge.

Frunzele și florile de conduraș sunt comestibile

Frunzele, florile și mugurii plantei sunt comestibili. Pot fi adăugați în salate, omlete, sandvișuri, cremă de brânză, brioșe, torturi etc. Au gust iute, cu influențe de muștar și hrean.

Semințele au gustul cel mai picant. De aceea, ele pot fi uscate, măcinate și folosite întocmai ca piperul.

Mugurii maturați și uscați au efecte laxative puternice, dar nu vatămă flora intestinală. Frunzele mari sunt ideale pentru împachetarea sarmalelor.

Cum se folosește planta în scop terapeutic

Cea mai mare eficiență o are planta proaspătă. Folosiți frunzele și florile în salate de verdețuri sau de legume.

O frunză de conduraș, consumată din oră în oră, poate reduce semnificativ severitatea infecției și durerea în gât.

Planta se poate folosi și ca infuzie pentru infecțiile interne, sau sub formă de comprese sau spălături pentru infecțiile externe.

Precauții și contraindicații

Nu depășiți doza de 30 g de plantă proaspătă pe zi. Din cauza conținutului de ulei de muștar, condurașul poate provoca iritații la unele persoane.

Planta este contraindicată pe perioada sarcinii sau alăptării, persoanelor cu boli de rinichi sau ulcere gastrointestinale.

Articole similare

Vă recomandăm și alte articole utile despre condurul doamnei sau conduraș:

Condurul doamnei – un antibiotic puternic, care crește în grădină!
Condurul-doamnei – o plantă medicinală și comestibilă
Tinctură Antibiotică din condurul doamnei, usturoi și rozmarin – rețetă

Surse articol:

1. The Herbal Resource, Nasturtium – benefits, uses and side effects: https://www.herbal-supplement-resource.com/nasturtium.html
2. Freak of Natural, Nasturtium: properties and benefits of a natural antibiotic: https://freakofnatural.com/nasturtium-properties-and-benefits-of-a-natural-antibiotic/
3. Microgreens, Sfatul Nutriționistului: Nasturtium: https://microgreens.ro/blogs/blog/sfatul-nutritionistului-nasturtium
4. Tabesh M, Sh ME, Etemadi M, Naddaf F, Heidari F, Alizargar J. The antibacterial activity of nasturtium officinale extract on common oral pathogenic bacteria. Niger J Clin Pract. 2022 Sep;25(9):1466-1475. doi: 10.4103/njcp.njcp_1887_21. PMID: 36149206.
5. Nature Body, Nasturtium – powerfully antibacterial: https://www.naturebody.co.nz/blog/nasturtium-uses

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.