9 antibiotice naturale la care bacteriile nu dezvoltă rezistență
Antibioticele au salvat multe vieți de-a lungul istoriei. Nimeni nu poate contesta importanța lor vitală în bolile infecțioase grave.
În zilele noastre însă, lucrurile au scăpat de sub control. Oamenii au început să le folosească în mod abuziv sau incorect.
Astfel că acum ne confruntăm cu o rezistență la antibiotice fără precedent. O statistică recentă arată că, în America, 35.000 de oameni mor în fiecare an din cauza infecțiilor cu microbi rezistenți la antiobiotice.
Situația nu este mai bună nici la nivel global. Decesele cauzate de această problemă ating anual un număr de 4,95 milioane.
Cuprins
Carnea contaminată cu antibiotice
Lucrurile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât la supra-utilizarea antibioticelor de către pacienți se adaugă și consumul de carne contaminată cu antibiotice. Aceasta contribuie la dezvoltarea infecțiilor rezistente la tratamentul antibiotic.
Riscurile nu vizează doar rezistența la antibiotice. Unele antibiotice orale au fost asociate cu calculi renali, boala inflamatorie intestinală sau cancer colorectal.
Antibioticele trebuie administrate doar ca ultimă soluție și doar în cazuri urgente, reale.
9 antibiotice naturale
Astăzi avem acces la numeroase alternative, care nu au efecte secundare majore. Agenții antimicrobieni naturali nu fac patogenii mai puternici, nici rezistenți la tratament.
Câțiva din acești sunt: usturoiul, echinacea, ghimbirul, argintul coloidal, extractul din frunze de măslin și unele uleiuri esențiale.
1. Usturoiul
Această plantă condimentară este utilizată ca agent antimicrobian de sute de ani împotriva bacteriilor și paraziților.
Potrivit unei recenzii apărute în 2014, banalul usturoi s-a dovedit eficace împotriva unui spectru larg de bacterii gram-pozitive și gram negative și bacterii acid-rezistente. Salmonella, E. coli, Klebsiella, Helicobacter, Clostridium și Vancomicin sunt câteva din ele.
Usturoiul are o acțiune selectivă, în sensul că inhibă doar bacteriile patogene, lăsându-le pe cele benefice în pace.
2. Ghimbirul
Un studiu din 2020 a demonstrat eficiența uleiului esențial de ghimbir împotriva speciilor de E. coli și Stafilococul auriu. Aceste bacterii provoacă infecții paradontale.
Extractul de ghimbir s-a dovedit eficient și împotriva tulpinilor de Streptococ mutans, Candida albicanis și Enterococus faecalis – care provoacă infecții orale.
Sunt zeci de bacterii și biofilme sensibile la ghimbir. Ghimbirul nu trebuie folosit la copiii mai mici de 2 ani. Adulții pot consuma câte 4 g de ghimbir pe zi.
3. Echinacea
Această plantă este utilizată ca antibiotic natural din vechime. La un moment dat era prima opțiune de tratament pentru infecții. După dezvoltarea antibioticelor sintetice a scăzut în popularitate.
Mount Sinai Hospital recomandă utilizarea extractului de echinacea în infecțiile urinare, infecțiile vaginale cu candidă, infecții ale urechii (otită medie), piciorul atletului, sinuzită, rinită alergică și în tratamentul rănilor care se vindecă greu.
În general, o cură cu echinacea pentru infecții durează 10 zile. Se administrează conform prospectului.
4. Uleiul esențial de smirnă
Smirna are proprietăți antibiotice impresionante. Ea poate distruge acele bacterii pe care antibioticele nu pot le pot ucide și care se transformă în celule bacteriene persistente. Aceste pot forma biofilme care duc la infecții cronice de grad scăzut.
Uleiul esențial de smirnă poate fi util de asemenea în tratamentul gingivitei, a infecțiilor cu Trichomonas vaginalis și boala Lyme.
5. Uleiul esențial de cimbru
Acest produs are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice, anti-biofilme și antiseptice. Uleiul esențial de cimbru pe care îl cumpărați trebuie să aibă un conținut minim de 40% substanțe active (0,5-5,5% carvacrol și 37-55% timol).
6. Uleiul esențial de oregano
Un alt ulei esențial puternic împotriva microorganismelor patogene este uleiul esențial de oregano. Acesta combate tulpinile de Streptococ mutans care poate cauza carii dentale și 11 bacterii rezistente la multiple antibiotice.
Testele au arătat că printr-o utilizare repetată, acest ulei nu face bacteriile rezistente.
7. Extractul de cuișoare
La fel ca smirna, cuișoarele sunt cunoscute pentru efectele lor anti-infecțioase, mai ales în zona orală.
Extractul de cuișoare inhibă bacterii gram-pozitive și gram-negative, precum Stafilococ auriu, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae sau Stafilococul epidermis.
8. Extractul de frunze de măslin
Frunzele de măslin au efecte antibacteriene și antivirale. Pot fi folosite în infecțiile cu Klebsiella, E. coli, Salmonella, Stafilococul auriu, în gripă și răceli.
9. Argintul coloidal
Acesta este întrebuințat ca remediu antibiotic de secole. Studiile au arătat că poate eradica bacterii puternice, precum cele rezistente la multiple medicamente.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre antibiotice naturale:
Uleiul de oregano – unul din cele mai puternice antibiotice naturale
Antibiotice naturale pentru sezonul rece – fitoterapeut Maria Pop
7 antibiotice naturale și sigure
Top 5 antibiotice antice, confirmate științific
Articol tradus din: Dr. Joseph Mercola, Think the antibiotic in your food are decreasing? https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2024/02/13/antibiotics-in-food.aspx?ui=6ac1fb1b602ac592785892c759ca2b2ef008e5a7c93baacd7774d56e6e163333&sd=20201112&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1HL&cid=20240213_HL2&foDate=false&mid=DM1526641&rid=2043742197