Alimentele și plantele cu gust amar – formidabile pentru digestie, ficat, microbiom și hormoni
Plantele cu gust amar sunt esențiale pentru sănătatea organismului.
Gustul amar este conectat cu stomacul, ficatul și bila, iar aceste organe asigură buna funcționare a multor sisteme din corp.
Se spune că persoanele care preferă gustul amărui au ajuns la o maturitate în ceea ce privește gusturile alimentare. Pe de altă parte, cei care sunt atrași de gustul dulce nu au depășit vârsta copilăriei.
Cuprins
Alimentele amare – beneficii formidabile
În momentul în care luăm în gură un aliment amar, compușii chimici din el reacționează cu papilele noastre gustative.
Senzația de gust amar are un rol extraordinar în protejarea sănătății. Ea declanșează sistemul de apărare al corpului împotriva otrăvurilor.
Nutriționistul Tim Crowe spune că alimentele amar ajută sistemul antioxidant al organismului să ne apere de boli.
Digestie, ficat, hormoni, tiroidă
Alimentele amare stimulează digestia, iar acest lucru este crucial pentru absorbția nutrienților, buna funcționare a ficatului, bilei, sistemului imunitar și a hormonilor.
Alimentele amare sunt utile în bolile provocate de infecții, stres crescut sau oboseală. Acestea ajută la revitalizarea organismului și optimizează procesele de vindecare.
Multe din afecțiunile noastre curente se datorează ficatului slăbit sau încărcat. Substanțele amare stimulează funcția metabolică hepatică și ajută ficatul să își îndeplinească rolul principal, acela de a detoxifia și curăța corpul.
Alimentele și plantele amare sunt recomandate de fitoterapeuți persoanelor care suferă de dominanță estrogenică sau probleme cu tiroida.
Prin faptul că îmbunătățesc funcția ficatului și a bilei, ele ajută la eliminarea excesului de estrogen dăunător asociate cu numeroase tulburări hormonale, menstruale și afecțiuni ginecologice.
Alimentele amare reglează producția de hormoni pancreatici și implicit nivelurile de zahăr din sânge, insulină și glucagon.
Microbiom, intestin, apetit
Un alt beneficiu important al acestor alimente este acela de susținere a microbiomului și de reparare a peretelui intestinal.
Amarul te poate „vindeca” inclusiv de pofta de zahăr sau de apetitul excesiv pentru alimente nesănătoase.
Antioxidanți, detoxifiere
Alimentele amare sunt de regulă foarte hrănitoare. Dacă ne uităm la verdețuri, acestea furnizează acid folic, vitamina A, vitamina C, calciu, potasiu, fibre și antioxidanți.
Legumele crucifere conțin glucozinolați, compuși extrem de importanți pentru detoxifiere și protecție contra cancerului.
Inclusiv cafeaua și ciocolata neagră (minim 70% cacao) sunt incluse în alimentele amare bogate în compuși antioxidanți cu rol protector.
Alimente cu gust amar benefice sănătății
Lista alimentelor amare este destul de generoasă, așa că aveți de unde alege:
• rucola
• frunzele de păpădie
• frunzele de cicoare
• andivele
• măcrișul, năsturelul
• spanacul
• varza, broccoli, conopida
• ridichea, varza de bruxelles
• muștarul, hreanul
• turmericul, șofranul, ghimbirul
• anghinarea
• măslinele și uleiul de măsline autentice
• cătina
• castravetele amar
• coriandrul
• mărarul
• vinetele
• semințele de susan, tahini
• oțetul de cidru de mere
• cafeaua
• cacaua și ciocolata neagră
• merișoarele
• grepfrutul
Citește și – Cacao – o plantă amară cu beneficii dulci
Plante medicinale și aromatice cu gust amar
Plantele medicinale amare nu sunt bune doar pentru digestie, ci și pentru vindecarea anumitor suferințe, fiind înzestrate cu proprietăți terapeutice.
• armurariul
• angelica
• brusturele
• coada-șoricelului
• gențiana
• goldenseal
• menta
• mușețelul
• păpădia
• pelinul
• țintaura
• scorțișoara
• valeriana
Citește și – Rădăcina de gențiană – regina plantelor amare
Sugestii de consum
Dacă urmăriți îmbunătățirea digestiei sau detoxifierea corpului în vederea tratării unei anumite afecțiuni, puteți consuma la începutul mesei o salată din verdețuri.
Includeți salate cu frunze cât mai închise la culoare, precum păpădie, cicoare, rucola, andive, ridiche.
Plantele medicinale pot fi administrate sub formă de ceai sau tinctură. Le găsiți în diverse combinații și formule de ceai digestiv, hepato-biliare. O altă formă eficientă de administrare este bitterul (suedez sau românesc).
Este indicat ca pe durata consumului de alimente sau plante amare să creșteți consumul de apă.
Anumite persoane au papile gustative supra-senzoriale și de aceea nu suportă gustul amar.
Surse articol:
1. Daniela Bertollo, Why bitter foods and better for you, Taste.com.au: https://www.taste.com.au/healthy/articles/why-bitter-foods-better-you/ouihohj0
2. Riordan Clinic, Bitter herbs for better digestion: https://riordanclinic.org/2014/03/bitter-herbs-for-better-digestion/
3. Natura Vindecătoare, Top 20 alimente amare – cât de sănătoase sunt și la ce ne ajută: https://naturavindecatoare.ro/sanatate/top-20-alimente-amare-cat-de-sanatoase-sunt-si-la-ce-ne-ajuta/
4. Healthy Hildegard, 18 Bitter healing plants and herbs: https://www.healthyhildegard.com/18-bitter-healing-plants/