Ceai pentru virusurile respiratorii

Virusurile sunt de cele mai multe ori cauza afecțiunilor respiratorii. Medicii atrag atenția că răceala și gripa sunt afecțiuni virale care nu trebuie tratate cu antibiotice.

Fitoterapia ne pune la dispoziție o serie de plante medicinale cu proprietăți antivirale naturale, care reduc simptomele și ajută sistemul imunitar.

Ceai pentru virusurile respiratorii

Imagine cu titlu sugestiv: Ceai pentru virusurile respiratorii

Rețeta de ceai prezentată mai jos este recomandată de „Herbal Academy”. Acționează în mod special împotriva virusului respirator sincițial uman (VRS). Acesta provoacă o infecție respiratorie contagioasă, similară răcelii obișnuite.

Formula conține 4 plante pe care le puteți procura de la magazinele naturiste. Se amestecă și se folosesc la ceai atunci când este nevoie.

Citește și – Chimenul negru – planta biblică ce luptă cu virusurile și crește rapid imunitatea

Autoarea rețetei menționează că ceaiul este sigur chiar și pentru copii, cei mai mulți dintre ei. Plantele folosite au efect expectorant. Ajută la eliminarea excesului de mucus sau a mucusului blocat.

Atenuează durerea în gât. Are acțiune diaforetică. Contribuie la scăderea febrei.

Ceai pentru afecțiunile respiratorii virale – rețetă

Ingrediente

• 10 g de lemn-dulce
• 7 g de busuioc sfânt
• 5 g de flori de soc
• 5 g de lumânărică

Mod de preparare

Combinați toate plantele și păstrați amestecul într-un borcan de sticlă. Etichetați cu numele produsului.

Pentru prepararea unui ceai, puneți 1 lingură de amestec de plante într-un cană cu 250 ml de apă clocotită.

Acoperiți cana și lăsați plantele la infuzat 20 de minute. Strecurați ceaiul printr-un tifon pentru a înlătura perișorii de la frunzele de lumânărică.

Serviți ceaiul imediat. Nu este nevoie să îl îndulciți, deoarece rădăcina de lemn-dulce îi oferă o aromă dulce intensă.

Beneficiile plantelor din rețetă

Lumânărica (Verbascum pthapsus) este una din cele mai bune plante pentru sănătatea plămânilor. Este calmantă, răcoritoare și lubrifiantă a țesuturilor. Diuretică, analgezică și antiseptică.

Este folosită în medicina populară în răceală, gripă, tusea spasmodică, laringită, amigdalită, traheită, catar respirator, bronșită, astm, tuberculoză, boli inflamatorii, infecții urinare, dureri de cap, migrene, insomnie, tensiune nervoasă.

Tulsi sau busuiocul sfânt este o specie de busuioc care crește în India. Are proprietăți medicinale multiple, confirmate de numeroase studii.

În primul rând, este un adaptogen puternic, util în perioadele de stres. Are proprietăți antimicrobiene diverse: antivirale, antibacteriene, antifungice, antiprotozoare, anti-malarie, antihelmintice).

Este antioxidant, antiinflamator, antidiabetic, antihipertensiv, anti-hipercolesterolemiant, anti-alergic, analgezic, imunomodulator. Protejează inima, ficatul, neuronii.

Este recomandat ca remediu în tuse, astm, febră, dureri de urechi, malarie, diaree, dizenterie, artrită, indigestie, tulburări gastrice, cardiace și genitourinare.

Florile de soc sunt de asemenea cunoscute pentru capacitatea lor de a susține sănătatea sistemului respirator.

Citește și – Fructele de soc inhibă 10 tulpini de virusuri gripale A și B

Ajută la reducerea catarului respirator și a rinoreii. Este util în afecțiunile sinusurilor, răceală, gripă, bronșită, febră și inflamații.

Socul este recomandat de asemenea în sezonul alergiilor.

Conține vitamina C, polifenoli și flavonoide – antioxidanți care dezactivează virusurile. Stimulează sistemul imunitar și cresc nivelul antioxidanților din sânge.

Citește și – Usturoiul – alimentul nr. 1 împotriva virusurilor

Precauții și contraindicații

Rădăcina de lemn-dulce este contraindicată persoanelor cu hipertensiune arterială, diabet, boli severe de ficat sau de rinichi. Nu este indicată nici pe perioada sarcinii.

O cură cu lemn-dulce nu trebuie să depășească 4 săptămâni.

Surse articol:

1. The Herbal Academy, RSV Tea:
https://www.instagram.com/p/CnWzTBLvCIy/
2. Turker AU, Gurel E. Common mullein (Verbascum thapsus L.): recent advances in research. Phytother Res. 2005 Sep;19(9):733-9. doi: 10.1002/ptr.1653. PMID: 16222647.
3. Herb Garden, Plant Information: Mullein: https://www.herbgarden.co.za/mountainherb/herbinfo.php?id=179
4. Cohen MM. Tulsi – Ocimum sanctum: A herb for all reasons. J Ayurveda Integr Med. 2014 Oct-Dec;5(4):251-9. doi: 10.4103/0975-9476.146554. PMID: 25624701; PMCID: PMC4296439.
5. Skye Macfarlane, 5 Incredible elderflower health benefits, Wild Dispensary: https://wilddispensary.co.nz/blogs/news/elderflower-health-benefits
6. Simply Beyond Herbs, What is elderflower, its benefits & uses in food and medicine: https://simplybeyondherbs.com/what-is-elderflower/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.