Fructele de soc inhibă 10 tulpini de virusuri gripale A și B
√ Articol bazat pe studii științifice
Socul este o plantă de leac excelentă pentru răceală și gripă. Atât florile cât și fructele pot fi utile în combaterea virusurilor și ameliorarea simptomelor.
Cuprins
Socul – aliatul tău în gripă și răceli
Florile de soc au proprietăți diaforetice, diuretice și antiinflamatoare. Ajută la controlul febrei și la eliminarea toxinelor și a excesului de lichid din corp. În plus, reduc secrețiile nazale și inflamația.
Fructele de soc au proprietăți antioxidante și antivirale puternice. Sunt foarte bogate în antioxidanți.
Fructele de soc – bogate în antioxidanți
Fructele de soc sunt folosite în medicina populară de milenii. Au fost aprobate pentru uz intern de experții din cadrul Comisiei Europeane a Germaniei.
Conțin cantități mari flavonoide (quercetină, rutină) care modulează funcția sistemului imunitar și inflamația.
Citește și – Fructele de soc – printre cele mai vândute imunostimulatoare din lume
În compoziția lor se găsesc de asemenea doze generoase de vitamina A și vitamina C, care la rândul lor susțin imunitatea membranelor mucoase.
Antocianinii din fructele de soc protejează corpul de daunele provocate de radicalii liberi, de stres și poluare.
Principalul lor compus (cianidin 3-glucozid) a demonstrat efecte directe asupra virusului gripal.
Mecanisme de acțiune directă și indirectă
Fructele de soc acționează împotriva gripei prin mai multe mecanisme, directe și indirecte.
Acțiunea directă se face prin blocarea glicoproteinelor virale. Iar acțiunea indirectă se referă creșterea expresiei enzimelor IL-6, IL-8 și TNF-alfa.
Planta împiedică virusul să pătrundă în celulele gazdă și să se înmulțească. Fortifică membranele celulelor ca să blocheze mai eficient penetrarea celulelor de către virus.
Fructele de soc împiedică pătrunderea virusurilor în corp și înmulțirea lor
Socul inhibă replicarea a circa 10 tulpini de virusuri gripale A și B.
Cercetătorii japonezi au investigat efectele antivirale ale unui suc concentrat de fructe de soc pe șoareci infectați cu virusul gripal uman.
Administrarea orală a acestui supliment a suprimat replicarea virală în lichidul de lavaj bronhoalveolar, a crescut nivelul seric de anticorpi specifici împotriva virusului gripal și nivelul de IgA (anticorpi secretori majori).
Concluzia autorilor este că sucul de fructe de soc oferă o apărare relativ puternică împotriva infecției cu virusul gripal. Acesta a stimulat răspunsul imunitar și a redus riscul de infectare.
Fructele de soc scurtează durata unei răceli
Extractul de fructe de soc este un supliment eficient în tratamentul răcelilor și gripei.
Un studiu publicat în 2019 în „Journal of Functional Foods” a investigat activitatea antivirală a socului.
Când este administrat în prima fază a ciclului viral, are un efect inhibitor ușor.
Impactul acestuia este însă mult mai puternic după ce infecția s-a instalat.
Preparatele din soc oferă suport organismului în timpul unei afecțiuni respiratorii provocate de un virus gripal.
Măresc producția de citokine și ajută copul să lupte mai eficient împotriva bolii.
Ameliorează simptomele
Potrivit datelor din studii, suplimentele cu fructe de soc ameliorează simptomele de răceală și gripă.
Persoanele care folosesc aceste remedii trec mai ușor și mai repede prin boală. Infecția gripală este mai scurtă și mai puțin severă în cazul lor.
Potrivit unei recenzii din 2018, preparatele din fructe de soc reduc rinoreea, congestia nazală și tusea.
În plus, atenuează inflamația și înlătură starea de oboseală, datorită acidului ursolic.
Cum se consumă fructele de soc
Pe site-ul nostru puteți găsi mai multe rețete cu fructe de soc:
Sirop din fructe de soc și ghimbir – cel mai puternic medicament antiviral natural!
Elixir din fructe de soc și miere
La ce putem folosi fructele de soc
Surse articol:
1. Skye Macfarlane, 3 Powerful health benefits of elderberry, Wild Dispensary: https://wilddispensary.co.nz/blogs/news/health-benefits-of-elderberry
2. Golnoosh Torabian, Peter Valtchev, Qayyum Adil, Fariba Dehghani, Anti-influenza activity of elderberry (Sambucus nigra), Journal of Functional Foods,zVolume 54, 2019, Pages 353-360, ISSN 1756-4646, https://doi.org/10.1016/j.jff.2019.01.031 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464619300313)
3. Debra Rose Wilson, Carly Vandergriendt, Is Elderberry an effective treatment for colds and the flu? Healthline: https://www.healthline.com/health/elderberry-for-flu
4. Kinoshita E, Hayashi K, Katayama H, Hayashi T, Obata A. Anti-influenza virus effects of elderberry juice and its fractions. Biosci Biotechnol Biochem. 2012;76(9):1633-8. doi: 10.1271/bbb.120112. Epub 2012 Sep 7. PMID: 22972323.