Incontinența urinară – cele mai bune ceaiuri medicinale

Cine suferă de incontinență urinară ar face orice să scape de această problemă stânjenitoare.

În rândurile de mai jos veți găsi o selecție de plante medicinale utile în această afecțiune. Le puteți folosi sub formă de infuzie sau ceai.

Incontinenta urinara – cele mai bune ceaiuri medicinale

Incontinenta urinara – cele mai bune ceaiuri medicinale

Ce este incontinența urinară – simptome

Incontinența urinară înseamnă pierderea controlului vezicii urinare sau lipsa de stăpânire a fluxului urinar.  

Gradul de severitate variază de la scurgeri ocazionale de urină la nevoia urgentă de a urina.

Citește și – Urinările frecvente din timpul nopții – cauze și afecțiuni posibile

Este o problemă jenantă deoarece scăpările de urină pot să apară pe neașteptate, în urma unui gest reflex, precum strănutul sau tusea.

Alteori, nevoia de a urina este atât de puternică și bruscă, încât nu ai timp să ajungi efectiv la toaletă.

Incontinenta urinara – cauze

Incontinența urinară apare cu precădere la persoanele vârstnice, la care mușchii podelei pelviene sunt slăbiți. Podeaua pelviană susține vezica urinară, uretra, rectul și organele genitale.

Însă ea nu este întotdeauna o consecință a îmbătrânirii. Alți factori contribuitori sunt: constipația cronică, ridicatul unor greutăți mari, exercițiile intense, tusea persistentă, sarcina, nașterea, operațiile, menopauza, factorii genetici.

Dacă incontinența urinară afectează calitatea vieții și împiedică buna desfășurare a activităților zilnice, mergeți la medic.

Citește și – Pufulița vindecă cele mai necruțătoare boli ale sistemului urinar

Există medicamente și suplimente care vă pot ajuta să țineți sub control această afecțiune. Unele plantele medicinale pot fi utile în afecțiunile vezicale și urinare.

Incontinența urinară – cele mai bune ceaiuri

Cele mai bune plante pentru incontinența urinară sunt acelea  care hrănesc, tonifică și calmează vezica urinară.

Urzică

Frunzele de urzică au efect nutritiv. Acestea hrănesc și fortifică vezica urinară. Se face o infuzie din urzică și se beau câte 1-2 litri pe săptămână. Dacă se adaugă și coada-calului, infuzia va și mai benefică.

Păpădie

Rădăcina de păpădie tonifică și strânge sfincterul vezicii urinare, ajutând-o astfel să rețină urina mai bine.

Mătase de porumb, rădăcină de nalbă, frunze de lumânărică și de pătlagină

Toate aceste plante sunt indicate în incontinența urinară datorită acțiunii lor calmante asupra mucoasei vezicii urinare. Ele reduc practic iritația și durerea și cresc rezistența vezicii împotriva infecțiilor urinare.

Flori și frunze de tei, paie de ovăz, pasiflora

Aceste plante exercită un efect calmant asupra nervilor vezicii urinare. Totodată, contribuie la reglarea funcției sale.

Contra infecțiilor urinare puteți folosi o formulă din mai multe plante: mătase de porumb, coada-calului, uva ursi (strugurii ursului), lipicioasă, fructe de ienupăr și rădăcină de nalbă mare.

Citește și – Inhalațiile și băile de aburi – utile în afecțiunile respiratorii și genito-urinare

La fel de importante pentru atenuarea incontinenței urinare sunt exercițiile care cresc forța vezicii urinare și stabilirea unui program fix de urinări.

Cu cât mai mult crește distanța dintre vizitele la toaletă, cu atât mai mult se antrenează vezica să rețină urina mai bine.

Precauții și contraindicații

Coada-calului este contraindicată persoanelor cu boli grave de rinichi sau afecțiuni cardiace. Din cauză că scade zahărul din sânge, diabeticii trebuie să monitorizeze nivelul glicemiei.

Planta poate duce la scăderea vitaminei B1.

Păpădia trebuie evitată în cazul unui blocaj al căilor biliare, inflamații acute ale vezicii biliare sau blocaje intestinale.

Dacă folosiți rădăcina de nalbă este indicat să creșteți aportul de apă. Păstrați o distanță de minim o oră între consumul acestei plante și tratamentul medicamentos.

Uva ursi nu trebuie consumată pe perioada sarcinii și alăptării. Este contraindicată persoanelor cu retina subțiată, hipoglicemie sau celor care iau litiu.

Ienupărul nu trebuie folosit pe termen lung. Este contraindicat celor cu inflamații renale.

Surse articol:

  1. Mayo Clinic, Urinary incontinence: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/symptoms-causes/syc-20352808
  2. Cheryl’s Herbs, Urinary incontinence – the mad dash to the bathroom: https://cheryls-herbs.myshopify.com/blogs/cheryls-herbs-articles/urinary-incontinence-the-mad-dash-to-the-bathroom

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.