Șovârful (oregano sălbatic) – un antibiotic natural de excepție
Șovârful este cunoscut în afara țării, dar și la noi, sub numele de „oregano sălbatic”.
Aceasta este cea mai puternică specie de oregano din punct de vedere terapeutic.
Cuprins
Șovârful – o specie sălbatică de oregano
Șovârful (Origanum vulgare) are proprietăți medicinale impresionante. Se remarcă în special prin activitatea sa antibiotică diversă.
Gospodinele folosesc uneori această plantă în scop aromatizant. Oregano dă un gust senzațional mâncărurilor.
Dar este mai mult decât un simplu condiment. Dincolo de statutul său de plantă aromatică se ascunde un produs medicinal excepțional.
Este originar din Grecia, însă crește în mod spontan și în flora din România. Poate fi cultivat și la ghiveci, din semințe de Origanum vulgare.
Proprietăți terapeutice
Șovârful este bogat în flavonoide (kaempferol) și ulei esențial.
„Acest ulei esențial acționează direct pe centrii respiratorii”.
Din acest motiv, este un remediu eficace pentru afecțiunile respiratorii, în special cele virale care apar în sezonul rece. Principalii compuși bioactivi din uleiul esențial de oregano sălbatic sunt: carvacrol, timol și y-terpen.
Îl putem consuma sub formă de infuzie, capsule sau ulei esențial (pentru uz intern).
Citește și – Cum se folosește uleiul esențial de oregano intern – un antibiotic foarte puternic
Cum se face ceaiul de șovârf
Ceaiul se prepară dintr-o lingură de plantă și 250 ml de apă. Se consumă câte 2-3 căni pe zi. Crește imunitatea la infecțiile respiratorii.
Pentru a obține un efect expectorant mai bun, șovârful (10 g) se poate asocia cu alte plante, precum frunze de podbal (20 g) și rădăcină de nalbă (20 g). Se consumă câte 50 ml, de 3-4 ori pe zi.
Ceaiul de șovârf are cea mai puternică acțiune antioxidantă și cel mai mare conținut de fenoli. Cu toate acestea, uleiul esențial este mai eficient împotriva infecțiilor.
Uleiul esențial de șovârf – antibiotic natural
Un studiu publicat în ianuarie 2021 în jurnalul „Molecules” a arătat că uleiul esențial de oregano sălbatic are efecte antibacteriene similare antibioticelor de sinteză.
Avantajul utilizării acestei plante este că nu provoacă disbioză intestinală, adică perturbarea florei bacteriene intestinale.
Citește și – Uleiul de oregano – unul din cele mai puternice antibiotice naturale
Studiul a fost realizat pe pacienți cu sindrom metabolic – un grup de afecțiuni care afectează microbiota intestinală și crește riscul de infecții acute și cronice.
Sindromul metabolic este de asemenea corelat cu insulinorezistență, care provoacă inflamații și infecții sistemice.
Cei 106 participanți cu sindrom metabolic aveau infecții cu Stafilococ, E. coli sau Streptococ.
După 10 zile de tratament cu ulei esențial de șovârf, efectele secundare la nivelul intestinului au dispărut.
Șovârful combate și infecțiile cu tulpini de Salmonella și Aspergillus.
Expectorant, antitusiv, stimulent gastric
Compușii din uleiul volatil acționează și asupra sistemului nervos central, îndeosebi asupra centrilor respiratori, realizând un efect sedativ și antispastic.
Farmaciștii Dumitru Răducanu și Ștefan Mocanu notează că șovârful are proprietăți bronhodilatatoare ușoare.
Subțiază secrețiile bronșice și favorizează expectorația. Autorii îl recomandă în tusea convulsivă, bronșite, taheite și astm bronșic.
Citește și – Uleiul esențial de oregano combate diverse tipuri de infecții
Planta ajută de asemenea la calmarea bolilor de stomac. Datorită faptului că mărește aciditatea gastrică, este util în gastrita hipoacidă.
Surse articol:
1. Agro TV, Șovârful, un veritabil antibiotic natural: https://www.youtube.com/watch?v=wP2vqc1M-9I&ab_channel=AgroTV
2. Ghitea TC, El-Kharoubi A, Ganea M, Bimbo-Szuhai E, Nemeth TS, Ciavoi G, Foghis M, Dobjanschi L, Pallag A, Micle O. The Antimicrobial Activity of Origanum vulgare Correlated with the Gastrointestinal Perturbation in Patients with Metabolic Syndrome. Molecules. 2021 Jan 8;26(2):283. doi: 10.3390/molecules26020283. PMID: 33429991; PMCID: PMC7827761.
3. Oniga I, Pușcaș C, Silaghi-Dumitrescu R, Olah NK, Sevastre B, Marica R, Marcus I, Sevastre-Berghian AC, Benedec D, Pop CE, Hanganu D. Origanum vulgarevulgare: Chemical Composition and Biological Studies. Molecules. 2018 Aug 19;23(8):2077. doi: 10.3390/molecules23082077. PMID: 30126246; PMCID: PMC6222339.
4. Teixeira B, Marques A, Ramos C, Serrano C, Matos O, Neng NR, Nogueira JM, Saraiva JA, Nunes ML. Chemical composition and bioactivity of different oregano (Origanum vulgare) extracts and essential oil. J Sci Food Agric. 2013 Aug 30;93(11):2707-14. doi: 10.1002/jsfa.6089. Epub 2013 Apr 2. PMID: 23553824.
5. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Șovârful, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, pp. 154-155