Pastă de păducel cu miere – medicament pentru bolnavii de inimă (rețetă din Azerbaidjan)

Articol bazat pe studii științifice

Păducelul (Crataegus monogyna) este un arbust minunat care crește la discreție în natură.

Pasta de paducel cu miere - medicament pentru bolnavii de inima

Imagine sugestiva – Pasta de paducel cu miere – medicament pentru bolnavii de inima: Wirestock

Fructele sale vindecătoare se mai numesc în unele zone gherghine.

Natura ni le oferă gratuit. Trebuie doar să facem efortul să le culegem și să le conservăm.

Păducel – beneficii

Păducelul este mult lăudat în fitoterapia românească și nu numai. A fost supranumit „îngerul inimii”, sau „păzitorul inimii”, datorită efectelor sale fortifiante și protectoare asupra cardului.

Nu doar fructele, ci și frunzele și florile sunt întrebuințate în afecțiunile cardiace și vasculare.

Utilizările terapeutice ale păducelului datează din Grecia antică. Mai târziu a început să fie întrebuințat în mănăstiri.

Călugărița Hildegard vin Bingen recomanda pasta de păducel cu miere bolnavilor de inimă. Acest medicament natural are ca efect tonifierea inimii slăbite și scăderea febrei.

Paracelsus folosea toate părțile arbustului pentru prepararea de elixiruri pentru prelungirea tinereții și a vieții.

În medicina tradițională a fost folosit în dispnee, pietre la rinichi, afecțiuni digestive și cardiovasculare.

Primele extracte alcoolice din păducel au apărut în secolul al 19-lea, în Germania. Acestea erau folosite pentru reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

Vindecătorul inimii

Chiar și în zilele noastre, păducelul este una din primele recomandări fitoterapeutice pentru bolnavii de inimă.

Studiile au confirmat acțiunea sa benefică asupra sistemului cardiovascular. Beneficiile sale se datorează conținutului de flavonoide.

Păducelul crește integritatea pereților vaselor de sânge. Îmbunătățește circulația sângelui și utilizarea oxigenului.

Acționează pozitiv asupra grăsimilor din sânge. Este recomandat atât în hipertensiune, cât și în hipotensiune arterială, grație efectului său regultor.

Ajută în angina pectorală, colesterol mărit, insuficiență cardiacă, ateroscleroză, aritmie cardiacă, circulație proastă, anxietate, atac de panică, recuperare după un infarct.

Când se culeg fructele de păducel

Fructele de păducel se recoltează la începutul lunii octombrie, înainte să dea primul îngheț.

Sunt bune de cules când au căpătat o culoare roșie intensă. Acesta este semnul că au ajuns la maturitate.

Fructe de paducel se mananca

Fructele de paducel se mananca

Din ele se pot face ceai, tinctură, vin, sirop sau alte extracte.

Locuitorii din Caucaz fac din ele gem, dulceață, compot (le pun în borcane cu zahăr și apă sau bomboane.

Pastă de păducel cu miere – rețetă

Alegeți fructele de păducel. Înlăturați impuritățile și frunzele și spălați-le bine. Ștergeți-le cu un prosop ca să nu mai aibă apă.

În Azerbaidjan, fructele se zdrobesc cu mânile apoi se trec prin sită. Totul se face manual.

Puneți o sită deasupra unui lighean și frecați fructele energic de sită. Trebuie să obțineți o pastă groasă.

Dacă nu aveți forța necesară să dați fructele crude prin sită întregi, le puteți zdrobi în robot mai întâi și apoi să le presați.

În pasta de păducel obținută după presare se pune miere. Apreciați din ochi câtă este nevoie pentru a obține o pastă omogenă, ca un piure. Amestecați bine cu o lingură până se incorporează.

Pasta de păducel este gata. Acum trebuie doar să o transferați în borcane și să o depozitați în cămară.

În această pastă de păducel se poate pune miez de nucă măcinat fin sau grosier. Din compoziția obținută se modelează biluțe și se dau prin nucă măcinată.

Sau puteți consuma pasta direct așa. Este mult mai hrănitoare și gustoasă.

Păducel contraindicații

Planta poate interacționa cu digoxina, cu medicamentele pentru aritmie cardiacă, hipertensiune arterială sau hiperlipidemie.

Unele persoane pot experimenta efecte opuse, adică tulburări de ritm cardiac sau dureri de cap. Pentru a evita această situație, consumați păducelul la început în doze mici.

Doza maximă de păducel ce poate fi consumată într-o zi este de 30 de grame.

Surse articol:

1. Ilie Tudor, Fructele de păducel – medicamentul nr. 1 în bolile cardiovasculare, Formula As: http://arhiva.formula-as.ro/2015/1184/medicina-naturii-44/fructele-de-paducel-medicamentul-nr-1-in-bolile-cardiovasculare-19743
2. Dahmer S, Scott E. Health effects of hawthorn. Am Fam Physician. 2010 Feb 15;81(4):465-8. PMID: 20148500.
3. Rigelsky JM, Sweet BV. Hawthorn: pharmacology and therapeutic uses. Am J Health Syst Pharm. 2002 Mar 1;59(5):417-22. doi: 10.1093/ajhp/59.5.417. PMID: 11887407.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.