Salvia mărește receptivitatea corpului la insulină
√ Bazat pe studii științifice
Salvia (Salvia officinalis) este o plantă cu proprietăți antidiabetice naturale. Are efecte antioxidante, antiinflamatoare, antibacteriene, hipoglicemiante, astringente.

Salvia mareste receptivitatea corpului la insulina: Cayobo
Salvia are efecte bune în diabet
Biochimistul și cercetătorul român Eugen Giurgiu o recomandă ca adjuvant în diabetul de tip I și II.
Acesta menționează că salvia mărește de 2-3 ori receptivitatea organismului la insulină.
Un studiu publicat în „The British Journal of Nutrition” a arătat că salvia are efecte similare medicamentului Metformin folosit în diabet.
Cercetările anterioare au arătat că extractele de salvie au efecte hipoglicemiante la animalele diabetice și normale.
Cercetătorii portughezi au evaluat efectele antidiabetice ale infuziei de salvie pe șobolani.
La animalele fără diabet, ceaiul de salvie a scăzut glucoza a jeun.
Uleiul esențial de salvie a mărit sensibilitatea hepatoceitelor la insulină și a inhibat gluconeogeneza.
Aceste efecte nu au fost constatate și la șobolanii cu diabet indus.
Citește și – Salvia are efecte întineritoare asupra nervilor
Acționează la fel ca Metformim
Acest studiu a demonstrat că salvia acționează în mod similar medicamentului Metformim. Acesta inhibă gluconeogenza și este prescris în prevenirea și tratarea diabetului zaharat de tip 2.
Autorii au concluzionat că salvia ar putea fi folosită ca supliment alimentar în prevenirea diabetului zaharat de tip 2. Scade glucoza din sânge la persoanele cu risc.
Scade zahărul din sânge, colesterolul și trigliceridele
Un studiu pe 40 de persoane cu diabet și colesterol crescut a arătat că salvia a redus glucoza a jeun și nivelul glucozei pe o perioadă de 3 luni.
A scăzut colesterolul și trigliceridele.
Frunzele de salvie are proprietăți antihiperglicemiante și hipolipidemiante.
Ca adjuvant în diabetul de tip 1 și 2, biologul Eugen Giurgiu recomandă infuzia de salvie.
Se pune 1 linguriță de salvie mărunțită la infuzat într-o cană de apă clocotită.
Se lasă 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 3 căni pe zi.
Pentru efecte mai bune, salvia se poate asocia cu alte plante antidiabetice, precum frunze de afin, frunze de nuc, schinduf sau teci de fasole.
Citește și – Salvia – leacul salvator din grădină
Surse articol:
1. Akram Eidi, Maryam Eidi, Antidiabetic effects of sage (Salvia officinalis L.) leaves in normal and streptozotocin-induced diabetic rats, Diabetes and Metabolic Syndrome Clinical Research and Reviews 3(1):40-44, March 2009: https://www.researchgate.net/publication/229409393_Antidiabetic_effects_of_sage_Salvia_officinalis_L_leaves_in_normal_and_streptozotocin-induced_diabetic_rats
2. Lima CF, Azevedo MF, Araujo R, Fernandes-Ferreira M, Pereira-Wilson C. Metformin-like effect of Salvia officinalis (common sage): is it useful in diabetes prevention? Br J Nutr. 2006 Aug;96(2):326-33: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16923227/
3. Debra Rose Wilson, Megan Ware, Everything you need to know about sage, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/266480
4. Eugen Giurgiu, Salvia, Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, Pitești, 2019, p. 206