5 substanțe naturale care apără ficatul de toxine

Ficatul este unul din acele organe esențiale care nu are voie să se îmbolnăvească.

De el depind funcții importante, precum detoxifierea, reglarea substanțelor chimice din sânge, crearea de nutrienți și factori imuni, eliminarea bacteriilor din sânge.

5 substante naturale care protejeaza ficatul de toxine

5 substante naturale care protejeaza ficatul: Freepik.com/Marco Verch Professional Photographer

Sunt 500 de roluri vitale pe care le îndeplinește acest organ în corp.

Protejarea celulei hepatice este cu atât mai imperioasă astăzi, în lumea poluată în care trăim.

Suntem expuși la o multitudine de substanțe chimice, nu numai din aer, ci și din alimente. Produsele procesate, bogate în zahăr și grăsimi supun ficatul la un efort crescut.

Dacă asaltul toxinelor este prea mare, ficatul poate fi ușor devansat.

Citește și„Un ficat sănătos înseamnă și un sistem imun competent” – dr. Alina Dumitrașcu

Cum ne putem proteja ficatul? Printr-o alimentație și un stilul de viață, prin suplimente.

5 substanțe hepatoprotectoare

Cei de la GreenMedInfo au identificat 5 substanțe naturale care protejează împotriva bolilor hepatice.

Vestea bună este că pe unele din ele le avem deja în casă.

Turmericul

Această plantă conține una din cele mai valoroase substanțe din lume. Este vorba despre curcumină. Acest polifenol activ a demonstrat numeroase beneficii, între care și protecție hepatică.

Un studiu realizat de chinezi a arătat că acest compus ameliorează daunele de la nivel hepatic provocate de etanol.

Etanolul este un ingredient cu potențial toxic, care se găsește în numeroase băuturi alcoolice.

Șobolanii care au fost tratați cu curcumină înainte de expunerea la etanol au avut un răspuns mai bun la stresul oxidativ.

Ginsengul

O altă clasă de compuși antioxidanți regăsiți într-o sursă naturală sunt ginsenoizii. Aceștia se găsesc în rădăcina de ginseng.

Au un rol critic în răspunsul inflamator al corpului. Potențialul lor de a preveni și trata bolile ficatului este documentat.

Studiile clinice au arătat că ginsenoizii atenuează toxicitatea cauzată de acetaminofen.

Prin proprietățile lor antiinflamatoare susțin metabolismul grăsimilor și reduc leziunile hepatice la pacienții cu boala ficatului gras.

Ginsenoizii sunt polifenoli extrași din Panax ginseng. Se găsesc sub formă de supliment.

Citește șiO linguriță de ulei de măsline stimulează și protejează ficatul

Cafeaua

Despre cafea se spun și bune și rele. Însă balanța înclină mai mult spre beneficiile ei. Chiar și când vine vorba despre ficat.

Consumatorii de cafea au o protecție suplimentară împotriva afecțiunilor hepatice.

O analiză amplă publicată în 2016 a evaluat rata de risc pentru steatoză hepatică la consumatorii și nonconsumatorii de cafea.

La băutorii de cafea, incidența ficatului gras a fost mai mică decât la nonconsumatori.

Iar la pacienții cu steatoză hepatică, consumatori de cafea, riscul de fibroză hepatică a scăzut considerabil.

Vitamina E

La fel ca vitamina C, vitamina E este un antioxidant puternic. Se găsește în semințe, nuci, legumele cu frunze verzi și germenii de grâu,

Este importantă pentru ochi, sânge și țesuturi, dar și pentru ficat.

O meta-analiză a dezvăluit că suplimentele cu vitamina E îmbunătățesc notabil funcția ficatului și calitatea țesuturilor și celulelor hepatice la persoanele cu steatoză hepatică.

Vitamina E protejează ficatul împotriva stresului oxidativ provocat de expunerea la formaldehidă – o toxină industrială și casnică.

Se găsește în covoare, perdele, dulapurile de lemn, lipici, vopsele, pesticide, cosmetice și detergenți.

Ctește și„Ficat sănătos înseamnă om sănătos și frumos – 3 plante pentru ficat – fitoterapeut Maria Pop

Acetilcisteina

Această substanță apare și sub notația „N-acetil-cisteină”.

Este un precursor al aminpacidului L-cisteină.

Se găsește în ouă, carne de pasăre, iaurt și legumele bogate în sulf. Însă se obține doar din suplimente.

Datorită rolului de antioxidant în corp, prptejează împotriva stresului oxidativ. Acesta se află la baza multor boli cronice, inclusiv a celor de ficat.

Studiile au arătat că acetilcisteina protejează ficatul de toxicitatea paracetamolului.

Această substanță blochează în mod eficient efectele nocive ale acetaminofenului.

Administrată în decurs de 8 ore de la ingerarea unor supradoze de acetaminofen, a atenuat semnificativ toxicitatea hepatică.

Acest supliment care se găsește peste tot poate fi un mijloc eficient de prevenire a hepatotoxicității induse de abuzul de paracetamol.

Surse articol:

1. Johns Hopkins Medicine, Liver – Anatomy and Functions: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/liver-anatomy-and-functions
2. GreenMedInfo, These Five Substances Protect Your Liver: https://www.greenmedinfo.com/blog/these-five-substances-protect-your-liver

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.