Îmbunătățește-ți funcția FICATULUI în 5 pași!
Articol scris de Ana-Maria Postolache
Stimularea funcției ficatului înseamnă o eliminare mai eficientă a toxinelor din corp. Această strategie este o parte integrantă a practicilor de medicină chineză și indiană de mii de ani.
Practicanții medicinei antice considerau că ficatul este principalul organ care trebuie tratat la pacienții bolnavi. Chinezii erau de părere că prin armonizarea ficatului se pot trata un număr mare de afecțiuni.
Este adevărat că fără un ficat sănătos, nu poate funcționa corect nici metabolismul, nici digestia, iar sângele nu poate fi curat.
Semnele unui ficat disfuncțional sunt oboseala, durerea abdominală, balonarea și dezechilibrele hormonale. Ele pot indica necesitatea unei detoxifieri hepatice și a modificării stilului de viață prin îmbunătățirea dietei.
Rolul ficatului în corp
Ficatul este cel mai mare organ intern al corpului uman. El comunică în permanență cu alte organe digestive (stomacul, vezica biliară, splina) pentru a primi informații despre nutrienții disponibili sau despre prezența unor agenți cu potențial nociv, precum medicamente, metale grele sau substanțe toxice.
Este principalul organ implicați în procesul de detoxifiere, însă pe lângă funcțiile sale metabolice, a mai fost definit ca un organ al sistemului imunitar. Ficatul este un organ cu funcții multiple. Iată cât de multe face ficatul:
– filtrează sângele provenit din tractul digestiv
– produce bilă
– descompune și transformă nutrienții din alimente (metabolizează proteinele prin convertirea aminoacizilor, astfel încât să poată fi folosiți pentru energie, pentru producția de carbohidrați sau grăsimi)
– răspândirea nutrienților în corp prin fluxul sanguin
– menținerea nutrienților în sânge la niveluri optime
– eliminarea deșeurilor toxice
– descompunerea și eliminarea excesului de hormoni
– stocarea anumitor vitamine și minerale pentru a fi folosite la nevoie
– gestionarea conversiei grăsimilor din alimente și fabricarea de trigliceride și colesterol
– transformarea carbohidraților consumați în glucoză, o formă de energie, spre a fi păstrată pentru o utilizare ulterioarăFicatul are cea mai mare capacitate de auto-regenerare
Ficatul are o capacitatea uimitoare de a se regenera singur. Țesuturile lezate sau afectate sunt înlocuite când alte țesuturi hepatice sănătoase cresc în loc. Acest proces este posibil cu ajutorul factorilor de creștere, a citokinelor și a remodelării matricei.
Chiar și atunci când doar 25% din ficat rămâne întreg, regenerarea tot are loc. În cazul unui transplant de ficat, o porțiune din ficatul donatorului înlocuiește ficatul bolnav al pacientului și apoi se regenerează, pe măsură ce crește înapoi la mărimea completă.
Când însă ficatul este atât de lezat încât celulele sănătoase nu mai pot crește înapoi, apare insuficiența hepatică.
Semnele unui ficat bolnav
– dureri abdominale (în partea dreaptă sau în centru)
– îngălbenirea pielii (icter)
– o stare de oboseală permanentă
– greață, vărsături
– scăderea în greutate
– pierderea apetitului
– sensibilitate la nivelul ficatului
– mărirea sau micșorarea ficatului (în hepatite, ficatul se inflamează, iar în ciroză se îngustează)
– slăbiciune
– confuzie, dificultăți de concentrare
– gaze, balonare
– urină închisă la culoare
– transpirații excesive
– învinețire ușoară a pielii
– constipație, scaune închise la culoare
– pete uscate sau închise la culoare pe gât și sub brațe
– umflarea picioarelor și gleznelor
– creșterea colesterolului, sindrom premenstrual, menstruații neregulate, acnee, tulburări de dispoziție (cauzate de tulburări hormonale)Cauzele bolilor de ficat
Ficatul se poate îmbolnăvi din cauza unei tulburări metabolice, digestive, imune sau hormonale.
Consumul excesiv de alcool, medicamente și antibiotice, stresul crescut, poluarea din aer, expunerea la toxinele din mediu, boli de ficat autoimune sau moștenite, folosirea produselor de curățare a casei și de îngrijire a corpului, obezitatea, consumul de alimente procesate, bogate în zahăr și uleiuri rafinate sunt alți factori care contribuie la lezarea ficatului.
Îmbunătățirea funcției ficatului în 5 pași:
1. Evitați abuzul de alcool și medicamente
2. Adoptați o dietă anti-inflamatoare și alegeți alimente organice, fără mult zahăr, aditivi sau ingrediente rafinate
3. Folosiți suplimente pentru ficat
4. Evitați stresul emoțional și practicați iertarea
5. Faceți mai multă mișcare fizicăCele mai bune alimente pentru ficat
– alimentele acre și amare (cicoare, rucola, păpădie)
– alimentele bogate în probiotice (iaurt, kefir, kombucha, murături)
– verdețurile
– legumele crucifere
– chlorella, orzulverde , iarba de grâu
– turmericul, coriandrul, pătrunjelul, oregano proaspete
– fructele bogate în antioxidanți (fructele de pădure, pepenele)
– mierea locală
– ceaiul verde
– oțetul de mere natural
Cele mai nocive alimente pentru ficat:
– alcoolul, cofeina în exces
– produsele procesate
– îndulcitorii, coloranții
– fructele și legumele care conțin niveluri mari de pesticide
– lactatele pasteurizate, produsele de origine animală crescute în fabrici
– carnea procesată bogată în nitrați
– alimentele bogate în uleiuri hidrogenate
– sucurile dulci, gustările care conțin zahăr
– cerealele rafinate
Suplimente care stimulează funcția ficatului
• armurariu
• busuioc
• rădăcina de păpădie
• rădăcina de lemn dulce
Ameliorarea funcției ficatului poate ajuta la:
– creșterea nivelului energiei
– curățarea pielii
– reglarea ciclului menstrual și reducerea sindromului premenstrual
– ameliorarea durerilor sinuzale
– prevenirea infecțiilor
– întărirea imunității
– reducerea problemelor digestive
– îmbunătățirea tranzitului intestinal
– împrospătarea respirației
– îmbunătățirea sănătății orale
– îmbunătățirea stării de spirit și a gândirii
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’4250, 4260, 7068, 11007′ button=’Cumpără aici’]
Sursă: Jillian Levy, How to Improve Liver Function (in 5 Steps), Dr. Axe: https://draxe.com/liver-function/