7 mecanisme prin care turmericul combate COVID-19

Bazat pe studii științifice

Turmericul este unul din alimentele folosite în scop terapeutic încă din vechime.

Studiile au arătat că substanța sa activă principală – curcumina – are numeroase activități farmacologice.

Turmericul combate COVID-19

Turmericul combate COVID-19: Formulate Health

Proprietățile sale antivirale, imunomodulatoare, antiinflamatoare și antioxidante o recomandă în numeroase afecțiuni. Inclusiv în infecțiile respiratorii.

Citește șiCurcumina din turmeric poate combate COVID-19 prin mecanisme multiple

Turmericul – agent profilatic și terapeutic în COVID-19 

Recenzii recente, realizate pe studiile din perioada pandemiei, sugerează că acest compus poate fi un candidat promițător pentru prevenirea și tratarea COVID-19.

Curcumina combate diverse tipuri de virusuri încapsulate, inclusiv SARS-CoV2 prin mai multe mecanisme:

  • interacționează direct cu proteinele membranei virale
  • dezmembrează învelișul viral
  • inhibă proteaza virală
  • induce răspunsuri antivirale ale gazdei
  • protejează împotriva pneumoniei letale și a sindromului de detresă respiratorie acută

Mijloacele de acțiune ale curcuminei sunt cu adevărat impresionante.

Cu atât mai impresionante cu cât este un compus 100% natural.

Nu au existat efecte secundare sau reacții adverse semnificative. Curcumina este sigură și bine tolerată de pacienți.

Citește șiMiraculosul turmeric – leacul tuturor bolilor posibile?

5 mecanisme prin care turmericul combate COVID-19

Curcumina este un antioxidant din categoria polifenolilor.

A demonstrat proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, antibacteriene, antivirale, anticancerigene și antidiabetice.

Efecte antioxidante

În infecțiile severe cu SARS-CoV-2, pneumonia poate cauza hipoxemie, iar aceasta poate afecta metabolismul celular și aprovizionarea cu energie.

Acidoza rezultată determină radicalii liberi să distrugă stratul fosfolipidic al membrenei celulare.

Un medicament care are efecte antioxidante ar putea fi util în acest caz. Curcumina este un antioxidant puternic.

Efecte antiinflamatoare

Studii din 2018 efectuate pe animale și pe oameni au evaluat efectele antiinflamatoare și antinociceptive ale curcuminei.

Două meta-analize pe studii controlate au demonstrat efectele antiinflamatoare ale curcuminei.

Această substanță scade nivelurile de IL-6 și factorul de necroză tumorală TNF-alfa. Acestea sunt doi mediatori inflamatori cheie care favorizează apariția bolilor inflamatorii.

Conform rezultatelor unui studiu din 20185, curcumina protejează celulele epiteliale ale mucoasei genitale umane împotriva replicării virusului HIV.

Acest lucru are loc prin faptul că ea împiedică activarea unor chemokine proinflamatorii (IL-8, RANTES).

Curcumina scade inflamația în diverse boli pulmonare, precum, astm, fibroză pulmonară, boala pulmonară obstructivă cronică și sindromul de detresă respiratorie acută.

Efecte antivirale

Într-uun studiu din 2007, curcumina a împiedicat replicarea virusului SARS-CoV2.

A inhibat proteaza 3CI și efectul citopatogenic al virusului în celule de cultură.

Studii mai recente, din 2014 și 2019, au arătat curcumina eficientă și împotriva altor virusuri, precum virusul gripal A, HIV, enterovirus 71, virusul herpes simplex, virusul hepatitei C și HPV.

Citește șiTurmericul inhibă 6 tipuri de virusuri

Efecte antiemetice

Turmericul, la fel ca ghimbirul, are efecte antiemetice. Adică previne vărsăturile.

Sunt folosite în țările asiatice din antichitate împotriva vomei.

Curcumina îmbunătățește apetitul în perioada de chimioterapie.

Ar putea fi utilă și împotriva vărsăturilor cauzate de COVID-19.

Efecte analgezice și anti-oboseală

Turmericul poate reduce mialgia și oboseala.

Un studiu din 2015, realizat pe șoareci, a arătat că administrarea orală a curcuminei a redus oboseala și a îmbunătățit funcția fizică.

Într-un studiu din 2016, o doză zilnică de 1.000 mg de curcumin, timp de 30 de zile, a contribuit la reducerea stresului și a oboselii.

Cercetarea a fost realizată pe persoane cu anxietate și oboseală cauzată de stresul de la locul de muncă.

La bărbații sănătoși care desfășurau exerciții intense, 2.5 g de curcumină, de 2 ori pe zi, a redus durerea musculară.

Curcumina a fost studiată ca agent terapeutic și în sindromul de oboseală cronică și în encefalomielita mialgică.

În doze de 1 gram pe zi, timp de 3 luni, curcumina a împiedicat pierderea de masă musculară și a îmbunătățit performanța fizică la vârstnicii sănătoși. Totodată, a întârziat apariția sarcopeniei.

Aceste rezultate sugerează că substanța activă din turmeric ar putea fi eficientă și în mialgia provocată de COVID-19.

Efecte antipiretice

Într-un studiu pe animale, curcumina a demonstrat efecte antipiretice.

Aceste date sugerează că ar putea ajuta la depășirea febrei și a sindromului dureros la pacienții infectați cu SARS-CoV-2.

Efecte bronhodilatatoare

Curcumina poate fi utilă la pacienții cu COVID-19 și prin faptul că împiedică apariția deficienței respiratorii.

Studiile pe animale au arătat că aceasta inhibă constricția căilor respiratorii.

La șoarecii cu astm, curcumina a împiedicat bronhoconstricția.

În studiile mai recente, a redus fibroza interstițială.

La pacienții cu astm bronșic, capsulele de 500 mg de curcumină au ameliorat semnificativ volumul expirator forțat.

Curcumina este recomandată ca terapie adjuvantă în astmul bronșic.

Doză și toxicitate

O doză orală de 500 mg de curcumină de 2 ori pe zi, timp de 30 de zile s-a dovedit a fi sigură.

Curcumina este sigură și eficientă până la doza de 8.000 mg pe zi. Peste această doză ea devine toxică.

Pentru a-i crește absorbția în corp, trebuie administrată cu piper negru sau cu un tip de grăsime (ex. ulei de cocos).

Citește și30 de rețete terapeutice cu turmeric

Surse articol:

1. Rajesh K.Thimmulappaa, Kiran Kumar Mudnakudu-Nagaraju, Chandan Shivamallu, K.J., Thirumalai Subramaniam, Arun Radhakrishnan, Suresh Bhojraj, Gowthamarajan Kuppusamy, Heliyon, Volume 7, Issue 2, February 2021: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844021004552
2. Fatemeh Babaei, Marjan Nassiri-Asl, Hossein Hosseinzadeh, Curcumin (a constituent of turmeric): New treatment option against COVID-19, Food Science & Nutrition, 06 September 2020: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.1858#fsn31858-bib-0065

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.