Curcumina din turmeric poate combate COVID-19 prin mecanisme multiple

Potrivit unei recenzii apărute în luna mai 2020 în jurnalul „Phytotherapy Research”, curcumina din turmeric poate fi folosit împotriva noului coronavirus.

Proprietățile sale antivirale și antiinflamatoare pot fi utile atât în prevenirea, cât și în tratarea infecției cu SARS-CoV-2.

Turmericul combate COVID-19

Turmericul combate COVID-19: S.salvador – www.freepik.com

Semnele clinice cauzate de noul coronavirus care a apărut la finele anului 2019 sunt în mare parte semne respiratorii. Unii pacienți însă dezvoltă complicații severe la nivel cardiovascular sau renal.

Investigațiile în acest domeniu sunt într-o continuă desfășurare. Oamenii de știință vor să identifice mecanismele prin care acest virus produce complicații, precum și posibile mijloace de tratament.

Compușii antivirali din plante sunt deosebiți de importanți deoarece aceștia au mecanisme multiple de acțiune.

Potențialul curcuminei în boala COVID-19

Curcumina este principala substanță bioactivă din rădăcina de turmeric. Face parte din clasa polifenolilor – antioxidanți care ne pot apăra de bolile acute și cronice.

Sunt peste 300 de studii clinice care oferă informații relevante despre efectele protectoare ale curcuminei în diferite afecțiuni, precum cele:

 • inflamatorii
 • pulmonare
 • cardiovasculare
 • metabolice
 • hepatice
 • oncologice
 • neurologice

Curcumina are capacitatea de a inhiba mai multe infecții virale, motiv pentru care ar putea fi utilă și în COVID-19.

Efectele antivirale ale curcuminei

Cercetătorii arabi au revizuit capacitatea curcumina de a:

 • inhiba pătrunderea virusului în celule
 • inhiba încapsularea virusului și proteaza virală
 • modula diverse căi de semnalizare celulară

Lucrarea lor poate fi folosită ca bază pentru cercetări ulterioare și dezvoltarea unor metode de aplicare clinică a curcuminei în tratamentul bolnavilor de COVID-19.

Potrivit datelor obținute până în prezent, curcumina inhibă diferite multe virusuri, precum:

 • virusul stomatitei veziculare
 • virusul paragripal de tip 3
 • virusul herpetic
 • virusul sincițial respirator

Curcumina interacționează cu circa 30 de proteine. Afectează modificările celulare post-transcripționale și post-translaționale.

Prin faptul că interferează cu pași esențiali în ciclul de replicare (precum replicarea genomului și atașamentul viral), curcumina reduce multiplicarea virusurilor.

Mai mult, curcumina poate modifica structura suprafeței proteinelor din virusuri, blocându-le astfel intrarea în celule și dezvoltarea.

Un alt mecanism important este acela că ea afectează proteinele membranei virusurilor.

Citește și – Turmericul inhibă 6 tipuri de virusuri

Curcumina combate replicarea virală

Agenții antivirali trebuie să împiedice creșterea virusului în celulele infectate, fără să vatăme celulele sănătoase.

Aceștia trebuie să atingă țintele cruciale în procesul de replicare a unui virus, precum atașamentul, penetrarea, replicarea genomului și expresia genelor.

Curcumina țintește penetrarea virusului și atacă componentele implicate în replicarea virală.

Aplicată pe celule înainte sau după infecție, curcumina a atenuat gradul de infectivitate a unor virusuri cu înveliș proteic.

Coronavirusurile provoacă complicații deoarece stimulează celulele imune să secrete diverse citokine inflamatorii, în special în celulele endoteliale vasculare pulmonare.

Acestea declanșează o „cascadă de citokine” sau o „furtună de citokine” prin care sunt afectate diferite organe.

Există dovezi că substanța activă din turmeric inhibă citokinele inflamatorii. Mai precis, curcumina blochează semnalele esențiale care reglează expresia citokinelor pro-inflamatorii.

A demonstrat efecte antiinflamatoare și antifibrotice. Curcumina reduce expresia unor chemokine și citokine cruciale implicate în infecțiile pulmonare.

O consecință severă a infecției cu SARS-CoV-2 este fibroza pulmonară, întâlnită la circa 32% din bolnavii de COVID-19.

Curcumina atenuează expresia citokinelor/chemokinelor și inhibă răspunsul inflamator celular.

COVID-19 poate duce și la edem pulmonar. Și în acest caz, curcumina s-a dovedit utilă. Studiile pe șobolani cu hipoxie au arătat că aplicarea profilactică a curcuminei poate reduce inflamația și influxul lichidului din plămâni.

Curcumina poate fi benefică în tratamentul stresului oxidativ din plămâni mediat de SARS-CoV-2 și datorită proprietăților sale antioxidante.

Nu în ultimul rând, curcumina poate fi utilă în tratamentul bolnavilor de COVID-19 cu daune pulmonare sau renale.

Citește și – Turmericul protejează plămânii de leziuni și boli

Concluzii

Curcumina ar putea avea efecte bune în COVID-19 prin capacitatea sa de a modula diverse ținte moleculare implicate în atașarea și pătrunderea virusului în mai multe organe: ficat, sistemul cardiovascular sau rinichi.

Curcumina modulează căi de semnalizare celulară importante, precum inflamația, apoptoza și replicarea ARN.

În ciuda tuturor acestor beneficii, există o problemă majoră. Curcumina are o biodisponibilitate limitată. Adică nu este asimilată eficient în corp atunci când este administrată oral.

Potrivit unui studiu din 2007, administrarea intravenoasă (10 mg/kg) s-a dovedit a fi mai eficientă decât administrarea orală în doze mari (500 mg/kg).

Alți autori recomandă administrarea turmericului cu puțin piper negru, deoarece acesta conține un compus (piperină) care mărește foarte mult asborbția curcuminei.

Citește și – Consumați turmeric – este un puternic combatant al bolilor!

Surse articol:

1. Fatemeh Zahedipour, Seyede Atefe Hosseini, Thozhukat Sathyapalan, Muhammed Majeed, Tannaz Jamialahmadi, Khalid Al‐Rasadi, Maciej Banach Amirhossein Sahebkar, Potential effects of curcumin in the treatment of COVID‐19 infection, Phytotherapy Research: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.6738
2. Hannah Cory, Simone Passarelli, John Szeto, Martha Tamez, and Josiemer Mattei, The Role of Polyphenols in Human Health and Food Systems: A Mini-Review, Front Nutr. 2018; 5: 87: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6160559/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.