Pelinul – beneficii, administrare, contraindicații

Pelinul, cunoscut sub denumirea științifică de Artemisia absinthium, este una din cele mai vechi plante din lume. Ceaiul de pelin este un remediu tradițional pentru stomac, ficat, vezica biliară, reumatism și gută.

Pelinul conține tujon, un compus activ care blochează acidul gama aminobutiric (GABA). Acest neurotransmițător are efecte calmante asupra sistemului nervos central.

Ceai de pelin utilizari

Ceai de pelin utilizari

Pelinul – plantă medicinală cu utilizări tradiționale

Probabil că cea mai populară utilizare a sa este ca leac de casă pentru paraziți intestinali (în special giardia). Ceaiul de pelin este de asemenea consumat ca tonic pentru întărirea organismului după o răceală sau gripă, pentru reflux de acid, dispepsie și sindromul colonului iritabil. 

Citește și: Vinul de pelin – leac pentru persoanele cu bila leneșă (dischinezie biliară)

În medicina tradițională este folosit și pentru stimularea apetitului, pentru probleme menstruale și insomnie. 

Pelin pentru dureri

Pelinul este apreciat pentru proprietățile sale antiinflamatoare și analgezice. Poate ajuta la ameliorarea osteoartritei – o afecțiune dureroasă care provoacă inflamarea articulațiilor.

Un studiu pe 90 de persoane cu osteoartrită la genunchi a arătat că masajul cu un unguent de pelin (35) de 3 ori pe zi a îmbunătățit nivelul durerii și funcția fizică și a redus rigiditatea articulară. Studiul a durat 1 lună. Atenție, nu aplica pelin direct pe piele, deoarece poți suferi arsuri dureroase.

Pelin pentru paraziți intestinali

Ceaiul de pelin este unul din cele mai cunoscute leacuri pentru viermi intestinali. Utilizările sale datează de pe vremea Egiptului antic. Efectul său puternic împotriva paraziților intestinali se datorează conținutului de tujon, menționat mai sus.

Studiile pe animale și în eprubetă sugerează că această plantă combate cestodele (un tip de viermi intestinali lați). Este însă nevoie de confirmarea acestor rezultate și în studii umane.

Pelinul are efecte antioxidante

Pelinul conține cel puțin 2 compuși cu proprietăți antioxidante: tujeon și chamazulen. Aceștia sunt concentrați în uleiurile esențiale prezente în pelin înainte de înflorire.

Antioxidanții combat stresul oxidativ – una din cauzele dezvoltării bolilor de inimă, a maladiei Alzheimer și a cancerului.

Pelinul reduce inflamațiile

În pelin se găsesc cantități însemnate de artemisină, o substanță cu efecte antiinflamatoare. Artemisina inhibă citokinele, proteine pro-inflamatoare pe care le eliberează sistemul imunitar.

Din acest motiv pelinul poate fi util în bolile cu substrat inflamator, precum boala Crohn (inflamația mucoasei tractului digestiv). Un studiu a arătat că un supliment cu pelin (500 mg), administrat de 3 ori pe zi, a redus simptomele și nevoia de medicamente steroide după o cură de 2 luni.

Citește și: Cum putem folosi pelinul pentru stomac, ficat și bilă

Pelin – administrare și doză

Din păcate, nu există încă suficiente studii pe pelin care să ofere informații cu privire la modul corect de administrare a acestei plante. Doza tradițională este de 3 cești de ceai de pelin pe zi.

Ceaiul de pelin și alte preparate care conțin această plantă nu trebuie consumate pe perioade lungi de timp. O cură poate dura cel mult 3-4 săptămâni. Nu administrați pelinul în doze mari, deoarece poate fi toxic.

Dat fiind că are în compoziție compuși cu potențial toxic, unele instituții guvernamentale au emis restricții privind utilizarea produselor pe bază de pelin.

Ce efecte secundare ale pelinul

Ceaiul de pelin și alte preparate care conțin această plantă nu trebuie consumate pe perioade lungi de timp. O cură poate dura cel mult 3-4 săptămâni.

Cele mai cunoscute efecte secundare ale pelinului sunt crampele, vărsăturile și delirul. Pentru a evita orice neplăceri, nu exagerați cu ceaiul de pelin.

Deși este un compus benefic, în doze mari tujonul poate deveni toxic, cauzând convulsii sau chiar deces.

Ce contraindicații are pelinul

Persoanele cu o sensibilitate aparte trebuie să evite consumul de pelin. Iată câteva exemple în acest sens:

– femeile gravide (poate duce la pierderea sarcinii)
– femeile care alăptează
– persoanele boli grave de rinichi sau ficat
– copiii mici
– persoanele cu epilepsie (tujonul stimulează creierul și poate provoca convulsii; pelinul nu trebuie administrat în paralel cu medicamente pentru epilepsie)
– persoanele cu boli de inimă
– persoanele cu afecțiuni renale (crește riscul de insuficiență renală)
– persoanele cu alergii la familia Asteraceae (din care fac parte margaretele și crizantemele)

Administrat în cantități mari, ceaiul de pelin poate deranja stomacul, poate provoca greață și vărsături.

Nu consumați pelin dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui, precum warfarină. Altfel riscați să suferiți sângerări interne.

În doze excesive, pelinul poate fi fatal.

Nu aplicați frunzele de pelin direct pe piele. Îl puteți folosi sub formă de loțiune, cremă sau unguent.

Bibliografie:

1. Laura Crawley, How to Make Wormwood Tea: https://www.leaf.tv/articles/how-to-make-cats-claw-tea/
2. Lisa Wartenberg, What Is Wormwood, and How Is It Used? Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-wormwood
3. Beth Israel Lahey Health, Wormwood: https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=111819

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.