Cum putem folosi PELINUL pentru afecțiunile STOMACULUI, FICATULUI și BILEI

Pelinul este un leac de mare preț pentru suferințele stomacului, intestinelor, ficatului și rinichilor. Efectele sale vindecătoare de excepție se datorează substanțelor amare și uleiurile volatile pe care le conține.

Gustul amar al pelinului pe care-l simțim pe limbă stimulează producția biliară. Ruldof Weiss spune că pelinul este cel mai bun remediu pentru dischinezia tractului biliar.

Pelin

Este folosit în medicina tradițională ca tonic pentru persoanele cu digestia slabă sau cu un nivel scăzut de energie. Încă din antichitate este utilizat în scop purificator. Hildegard von Bingen spunea că pelinul curăță măruntaiele și îmbunătățește digestia, iar prin vindecarea bolilor de rinichi, înlătură și melancolia.

Culpepper considera pelinul unul din cele mai bune leacuri pentru proasta funcționare a ficatului, indigestie și dureri gastro-intestinale. Poate remedia inclusiv depresia cauzată de afecțiunile ficatului.

Totodată, pelinul stimulează formarea de anticorpi și întărește imunitatea. Ajută la scăderea febrei, eliminarea viermilor și paraziților din tractul digestiv. Este adesea recomandat în icter.

Botanistul Richard Whelan citează capacitatea pelinului de a combate infecțiilor periculoase

REȚETE CU PELIN

Infuzia de pelin

Ceaiul de pelin este un leac bun contra balonărilor. Se folosește 1 linguriță de flori și frunze la 400 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat câteva minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 50 ml, de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.

___________________________________________________________________________________________________

Tinctura de pelin

Poate fi folosită în caz de gastrită hipoacidă, paraziți intestinali, greață, simptome ale stomacului și în curele de slăbire.

• 100 g de pelin
• 500 ml de alcool dublu rafinat

Plantele se spală, se storc bine și se toacă mărunt. Se introduc într-un borcan de sticlă și peste ele se toarnă alcoolul. Se închide recipientul ermetic.

Se lasă la macerat timp de 3 săptămâni într-un loc ferit de lumină, apoi se filtrează și se păstrează în sticluțe brune (de la tincturi vechi).

Se iau câte 10-15 picături pe zi. Acestea se amestecă în 50-70 ml de apă. Cura durează 30-40 de zile.

___________________________________________________________________________________________________

Vinul de pelin

• 40 ml de suc de pelin
• 1 litru de vin alb
• 150 g de miere

Frunzele proaspete de pelin se spală bine și se storc prin aparatul de suc, sau se mixează în blender și apoi se trec printr-o sită pentru a obține sucul.

Se pune vinul și mierea de albine într-o cratiță la înfierbântat foc mic. Nu trebuie să atingă punctul de fierbere.

Când s-a înfierbântat, se ia vasul de pe foc și se adaugă sucul de pelin. Se amestecă bine și se strecoară.

Vinul obținut se păstrează în sticle curate, închis ermetic. Se consumă câte 1 păhărel de 20 ml pe zi, înainte de masa de dimineață. Vinul se bea o dată la 3 zile. Copiii pot lua câte 1 linguriță pe zi, o dată la 3 zile.

Se fac cure între lunile mai-octombrie. În bolile grave se poate administra pe tot parcursul anului.

___________________________________________________________________________________________________

♣ Elixir de pelin și miere

Acest remediu este util pentru ulcerul stomacal.

• 500 g de pelin
• 500 g de miere
• 250 ml de alcool de 90 de grade
• 1 litru de apă

Se pun frunzele de pelin mărunțite la fiert cu apa. Se lasă să fiarbă până scade la jumătate. Se strecoară, și după ce s-a răcorit, se adaugă alcoolul și mierea de albine.

Se amestecă până la omogenizare și se transferă într-o sticlă care se închide ermetic. Se lasă la macerat 7 zile într-un loc călduros. Se strecoară și se ia câte 25 g de 3 ori pe zi. Acest preparat crește apetitul.

___________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Herbswisdom, Wormwood: http://www.herbwisdom.com/herb-wormwood.html

2. Richard Whelan, WORMWOOD: http://www.rjwhelan.co.nz/herbs%20A-Z/wormwood.html

3. Prof. Elena Păușescu, Prof. Consuela Păușescu, Prof. Adriana Nicolae Păușescu, Stomacul, Ulcer la stomac, Boli ale Organismului, Tratamente și Rețete Naturiste, Editura Nova Didact, Râmnicu-Vâlcea, 2013, p. 101

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.