Cafeluța de CICOARE protejează FICATUL, crește IMUNITATEA, scade COLESTEROLUL, combate DIABETUL (rețetă + beneficii)

Cunoscută și sub numele de „cafeaua săracului”, cafeaua de cicoare este preferată de multe persoane pentru beneficiile ei extraordinare asupra sănătății.

Este foarte populară în Europa și Louisiana, datorită asemănării sale cu cafeaua adevărată, și totodată datorită efectelor tonice și depurative asupra organismului.

Cafea de Cicoare

Utilizările medicinale ale rădăcinii de cicoare datează de pe vremea egiptenilor antici. Aceștia o foloseau pentru tuse, bolile pulmonare, tuberculoză, răni și cancer.

Rădăcina este bogată în inulină (40%), un tip de fibră solubilă cu efecte prebiotice, care favorizează dezvoltarea bacteriilor bune (probiotice), susține sănătatea intestinală, crește imunitatea și ajută la pierderea în greutate.

Inulina previne constipația, are efecte diuretice blânde și menține echilibrul bacteriilor bune din colon.

___________________________________________________________________________________________________

Dr. Marc Bosquet scrie că rădăcina și frunzele de cicoare au efecte depurative și aperitive. Stimulează ficatul, stomacul și căile digestive. Sunt utile în insuficiența biliară, afecțiunile pielii. Din frunze și rădăcini se poate prepara un ceai (1 lingură la 1 cană cu apă), fierte 5 minute. Se bea câte 1 cană înainte de fiecare masă. 

Studiile recente au arătat că cicoarea scade nivelurile de zahăr și colesterol LDL din sânge. Datorită faptului că are un indice glicemic zero, cafeaua de cicoare poate fi consumată fără probleme de diabetici. Mai mult, un studiu mic din 2015 a arătat că rădăcina de cicoare ar putea chiar întârzia dezvoltarea diabetului.

Unele studii preliminare au arătat că prin consumul cafelei de cicoare putem obține beneficii pentru oase (osteoporoză) și inimă, datorită efectelor sale antiinflamatoare.

O recenzie din 2013, realizată de Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine a arătat că acidul cicoric regăsit în cafeaua de cicoare are efecte antimicrobiene și antifungice și protejează împotriva bacteriilor din jurul dinților.

Un studiu din 2010, realizat pe animale, a arătat că cicoarea are efecte hepatoprotectoare prin faptul că reduce nivelul total de lipide și colesterol din ficat.

Datorită proprietăților antioxidante și conținutului de fenoli, cafeaua de cicoare poate preveni tromboza. Într-un studiu din 2011, 300 ml de cafea de cicoare pe zi a redus vâscozitatea sângelui după o săptămână.

___________________________________________________________________________________________________

↔ Comparații între cafeaua reală și cafeaua de cicoare

– Cafeaua de cicoare nu conține cofeină

– Cafeaua de cicoare are efecte calmante, în timp ce cafeaua obișnuită este stimulentă

– Cafeaua reală poate avea efecte negative asupra persoanelor care suferă de oboseală suprarenală sau afecțiuni tiroidiene, din cauza acțiunii stimulente

– Cafeaua de cicoare este mai amară și este mai puțin aromată, datorită conținutului redus de uleiuri volatile (se poate îndulci cu miere sau lapte)

– Cafeaua de cicoare nu reduce absorbția calciului, din contră

– 100 g de cafea de cicoare conține 114% din doza zilnică recomandată de vitamina A, 40% din DZR de vitamina C, 12% din DZR de potasiu, 10% din DZR de calciu, 7% din DZR de magneziu, 5% din DZR de vitamina B6 și 3% din DZR de proteine.

___________________________________________________________________________________________________

Cum se prepară cafeaua de cicoare

Cafeaua de cicoare se găsește la magazinele naturiste. Dacă aveți posibilitatea să o culegeți din natură și să o preparați singuri în casă, urmăriți aceste sfaturi:

Rădăcinile de cicoare se dezgroapă cu o cazma, se spală, se toacă bucăți mici, se lasă la uscat, după care se rumenesc într-o tavă la cuptor sau într-o tigaie, apoi și se macină fin sub forma unei pulberi prin râșnița de cafea.

Potrivit recomandărilor emise de National Coffee Association USA, cafeaua se prepară din 2 linguri de pulbere și 170 ml de apă. Cu toate acestea, cantitatea de cafea poate fi ajustată după preferință și gust. Cafeaua se poate fierbe la foc mic timp de 10 minute, sau se poate infuza.

___________________________________________________________________________________________________

Precauții

Cicoarea poate cauza reacții alergice la persoanele alergice sau sensibile la margarete, crizanteme sau gălbenele și alte flori din familia Astaraceae.

Persoanele cu pietre la bilă trebuie să consume cu precauție cicoare, deoarece aceasta poate stimula producția bilei.

___________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Dr. Weil, Is Chicory Good for You? https://www.drweil.com/diet-nutrition/food-safety/is-chicory-good-for-you/

2. Live Strong, What Are the Benefits of Chicory Coffee? http://www.livestrong.com/article/422673-what-are-the-benefits-of-chicory-coffee/

3. Dr. Marc Bosquet, CICOARE SĂLBATICĂ, 500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura NICOL, 2014, p. 168-169

3. Coffee Brewing Methods, Chicory Coffee – What Is Chicory Coffee And How To Make It: http://coffee-brewing-methods.com/coffee/chicory-coffee-what-is-chicory-coffee-and-how-to-make-it/

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.