Sucul de lămâie – 10 utilizări inedite în gospodărie și în cosmetică

Lămâia, bicarbonatul și oțetul sunt cele mai versatile ingrediente pentru curățarea și dezinfectarea obiectelor și suprafețelor din casă.

Lămâia conține acid citric, un compus care are proprietăți antibacteriene, antiseptice, dezodorizante, înnălbitoare și anti-rugină.

Sucul de lamaie - 10 utilizari inedite in casa si cosmetica

Sucul de lamaie – 10 utilizari inedite in casa si cosmetica: 8photo

Sucul de lămâie – 10 utilizări inedite în gospodărie și în cosmetică

Leac pentru pete pigmentare

Lămâia are un efect de albire asupra pielii. Poate fi utilizată împotriva acelor pete de soare sau a petelor de bătrânțele.

Amestecați într-un bol 1 linguriță de suc de lămâie, 1 linguriță de turmeric, 1 lingură de fulgi de ovăz măcinați și 1 lingură de iaurt.

Păstrați pasta obținută într-un borcănel. Aplicați-o pe zonele de piele pătate și lăsați-o să acționeze jumătate de oră. Clătiți cu apă rece și aplicați o cremă hidratantă. Faceți un mic test înainte, pentru a vedea dacă apar reacții adverse.

Acest tratament poate fi folosit 2 zile pe săptămână.

Dezodorizant pentru frigider

La fel ca bicarbonatul, lămâia poate fi folosită pentru eliminarea mirosurilor neplăcute din frigider.

Stoarceți puțin suc de lămâie și puneți-l într-un bol. Înmuiați în el un burete și puneți-le pe un raft din frigider. Lăsați-l peste noapte pentru a absorbi mirosurile.

Înlătură petele de marker

Amestecați puțin suc de lămâie cu sare de lămâie și aplicați pasta pe materialele pătate de marker permanent, cu o cârpă. Frecați bine locul respectiv.

Tratament pentru mătreață

Puneți 2 linguri de suc de lămâie într-un bol. Luați puțin pe degete și masați scalpul, insistând pe zonele afectate mai tare de mătreață.

Clătiți părul, apoi clătiți cu apă. Repetați procedura cât mai des pentru a scăpa de mătreață.

Înlocuitor pentru clor

Amestecați 1 picătură de ulei esențial de lămâie cu 2-4 linguri de apă oxigenată și folosiți soluția pe post de înălbitor.

Turnați soluția în mașina de spălat (în compartimentul pentru clor). Sau amestecați soluția cu 3 căni de apă și turnați-o în compartimentul pentru balsam.

Lustru pentru oale, tigăi, alte vase

Tăiați o lămâie în două. Frecați vasul dorit cu partea zemoasă, atât pe exterior, cât și pe interior. Folosiți această metodă pentru vasele din aluminiu, crom, oțel inoxidabil sau cupru. Este utilă și pentru curățarea robinetelor.

Aciditatea din lămâie va lustrui vasele și le va da un luciu natural. Nu clătiți cu apă, ci mai degrabă lustruiți-le cu o cârpă uscată.

Pete pe marmură

Dacă aveți suprafețe din marmură care sunt pătate, tratați-le cu lămâie. Luați o jumătate de lămâie și înmuiați-o cu partea zemoasă în sare. Frecați porțiunile de marmură afectate de pete și clătiți cu apă.

Nu lăsați sucul de lămâie să rămână pe marmură deoarece va vătăma materialul.

Dezinfectează tocătoarele

Sucul de lămâie conține compuși antimicrobieni. Luați o jumătate de lămâie și frecați tocătoarele cu partea zemoasă. Lăsați zeama să acționeze 5-10 minute, apoi clătiți tocătoarele cu apă firbinte.

Folosiți această metodă și pentru blaturi sau alte suprafețe sau ustensile din lemn.

Curățitor și dezodorizant pentru cuptorul cu microunde

Puneți 60 ml de suc de lămâie și 2 căni de apă într-un bol de sticlă sau alt vas termorizent. Puneți-l în cuptorul cu microunde și porniți cuptorul. Lăsați amestecul înăuntru până când începe să scoată aburi. Aceștia vor înmuia murdăria de pe pereții cuptorului și totodată vor înlătura mirosurile neplăcute.

Pete de antiperspirant de pe haine

Foarte multe persoane se plâng de faptul că deodorantul le pătează hainele subraț. Acest lucru se întâmplă din cauza substanțelor din deodorante care interacționează cu sarea din transpirație.

Amestecați suc de lămâie cu o cantitate egală de apă și bicarbonat de sodiu. Aplicați pasta cu o perie pe porțiunile pătate și lăsați-o să acționeze minim 30 de minute. La final, spălați hainele în mod obișnuit.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Vei fi surprins de ce poți face cu cojile de lămâie – 6 utilizări ingenioase
Nu aruncați cojile de lămâie și portocală! Au utilizări inedite în gospodărie
Nu aruncați sâmburii de lămâie – au beneficii nebănuite! (studii)
Zdrobiți cojile de ouă și puneți-le în suc de lămâie – alternativă naturală la calciul din farmacii

Surse articol:

1. Jill Nystul, 22 useful things to do with lemons, One Good Thing: https://www.onegoodthingbyjillee.com/uses-for-lemons/
2. True Earth, Uses for lemon juice in the home: https://www.tru.earth/Uses-for-Lemon-Juice-in-the-Home

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.