Nu aruncați sâmburii de lămâie – au beneficii nebănuite! (studii)

Bazat pe studii științifice

Semințele sau sâmburii multor fructe sunt nu doar comestibili, ci și benefici sănătății.

Nu aruncati samburii de la lamaie

Nu aruncati samburii de la lamaie

Coaja și sâmburii de lămâie nu sunt de aruncat

În unele cazuri, coaja și semințele sunt chiar mai valoroși decât miezul sau pulpa fructelor. Acest lucru este foarte adevărat în cazul lămâilor.

De pildă, coaja de lămâie are cantități mari de fitochimicale. Aceste substanțe au efecte antimicrobiene și antioxidante, astringente și anti-colesterol.

Nici sâmburii nu sunt de lepădat, cum se zice. Nu numai că nu sunt toxici, ci au efecte terapeutice dovedite științific.

Studiile recente vorbesc despre efectele terapeutice ale extractelor din semințe de lămâie și uleiul din semințe de lămâie.

Citește și – De ce trebuie să consumi lămâile cu tot cu coajă și semințe – beneficii + rețetă

Sâmburii de lămâie – bogați în antioxidanți

Semințele de lămâie conțin acid salicilic, vitamina C, minerale, acizi grași și uleiuri esențiale.

Sunt foarte bogate în antioxidanți – fenoli și flavonoizi.

Flavonoizii descoperiți în semințele de lămâie sunt:

  • epicatechine
  • epigalocatechine
  • quercetină
  • hesperidină
  • vitexină
  • acid cafeic

Aceștia sunt răspunzători pentru câteva din beneficiile prezentate mai jos.

Citește și – Cum să elimini pietrele la rinichi cu suc de lămâie concentrat – dr. Eric Berg

Cresc rezistența oboseală în timpul efortului fizic

Un studiu apărut în anul 2021 în „Journal of Food Biochemistry” a arătat că antioxidanții din semințele de lămâie reduc oboseala la șoarecii epuizați după alergare.

Cercetătorii chinezi au administrat diferite doze de flavonoizi din semințe de lămâie la șoareci supuși la exerciții fizice. Grupul de control a primit vitamina C.

Experimentul a durat 1 lună de zile.

Rezultatele au arătat că ambele tratamente – flavonoidele din semințe de lămâie și vitamina C – au crescut notabil rezistența la efort a animalelor.

Dozele crescute de flavonoizi din semințele de lămâie au prelungit însă și mai mult timpul până la instalarea epuizării.

Flavonoizii din semințele de lămâie cresc glicogenul din ficat și nivelul de energie

Cum se explică acest lucru? Cercetătorii spun că flavonoizii din semințele de lămâie cresc cantitatea de glicogen și acizi grași din ficat.

Glicogenul este esențial pentru producția de energie a corpului în timpul efortului. Carbohidrații pe care îi consumăm se transformă în glucoză, care este folosită ca sursă de energie.

Glucoza se transformă la rândul ei în glicogen, o formă de zahăr care poate fi stocată ușor în ficat și mușchi.

Este indispensabil pentru atleți. Scăderea depozitelor de glicogen reduce capacitatea corpului de a desfășura exerciții fizice intense.

Pe măsură ce glicogenul din mușchi se diminuează, senzația de oboseală în timpul exercițiilor începe să se resimtă.

Flavonoizii din semințele de lămâie combat oboseala prin faptul că măresc capacitatea de stocare a glicogenului în ficat.

Totodată, cresc mobilizarea grăsimii, reduc descompunerea proteinelor și acumularea de lactat.

Citește și – Lămâia – cum să o folosim în scop medicinal (rețete din suc, coajă, sâmburi)

Capacitate antioxidantă ridicată

Acești compuși curăță radicalii liberi și reduc peroxidarea lipidelor. Astfel se explică capacitatea antioxidantă ridicată a semințelor de lămâie.

Autorii acestui studiu au concluzionat că flavonoizii extrași din semințele de lămâie ar putea fi folosiți la crearea de suplimente nutriționale.

Acești compuși funcționali pot ajuta la recuperarea după exerciții sau efort fizic intens.

Reduc consecințele diabetului

Un alt studiu recent a arătat că extractul liofilizat de semințe de lămâie are efecte protectoare împotriva complicațiilor provocate de diabet.

Acesta a redus nivelul de glucoză, hemoglobină glicată și profilul lipidelor.

Cercetarea a fost realizată pe șobolani cu diabet.

Combat cancerul la sân

Extractele din semințe de lămâie s-au dovedit eficiente și împotriva cancerului mamar.

Limonoizii și flavonoizii funcționează ca agenți chimiopreventivi în adenocarcinomul mamar uman.

Atenție, studiile pe animale au arătat că semințele de lămâie reduc fertilitatea temporar.

Surse articol:

1. Zhang Y, Li A, Yang X. Effect of lemon seed flavonoids on the anti-fatigue and antioxidant effects of exhausted running exercise mice. J Food Biochem. 2021 Apr;45(4):e13620: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33533497/
2. Kulkarni TR, Kothekar MA, Mateenuddin M. Study of anti-fertility effect of lemon seeds (Citrus limonum) in female albino mice. Indian J Physiol Pharmacol. 2005 Jul-Sep;49(3):305-12: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16440848/
3. Demir A, Celik I. Investigation of healing effects of lemon (Citrus limonum) seeds lyophilized extracts on experimental diabetic rats. Arch Physiol Biochem. 2019 Dec 12:1-8: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31829746/
4. Park YS, Kim ID, Dhungana SK, Park EJ, Park JJ, Kim JH, Shin DH. Quality Characteristics and Antioxidant Potential of Lemon (Citrus limon Burm. f.) Seed Oil Extracted by Different Methods. Front Nutr. 2021 Sep 9;8:644406: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34568400/
5. Muscle Sound, What is Glycogen? https://www.musclesound.com/2016/05/23/what-is-glycogen/
6. Irfan, Shafeeqa, Ranjha, Modassar, Ranjha, Nawaz, Mahmood, Shahid, Saeed, Wajiha, Alam, Muhammad, Lemon Peel: A Natural Medicine, International Journal of Biotechnology and Allied Fields: https://www.researchgate.net/publication/338362305_Lemon_Peel_A_Natural_Medicine

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.