Cum să păstrezi lămâile proaspete până la un an de zile 

Chiar dacă la noi lămâile se găsesc pe tot parcursul anului în magazine, calitatea lor nu este aceeași pe perioada verii.

În plus, este foarte costisitor să cumperi lămâi în sezonul cald.

Cum sa pastrezi lamaile de sezon proaspete pana la un an

Cum sa pastrezi lamaile de sezon proaspete pana la un an: Lenore Edman

Vrei să ai lămâi proaspete un an întreg?

Dacă vrei să ai lămâi un an întreg fără să sacrifici gustul sau banii, încearcă să le fermentezi. Autoarea rețetei prezentate mai jos spune că lămâile conservate astfel sunt la fel ca cele proaspete.

Se păstrează foarte bine. Ba chiar sunt mai gustoase, mai zemoase și mai savuroase.

Cel mai mare avantaj este că prin fermentare devin și mai sănătoase. Sucul de lămâie fermentat este bogat în enzime și bacterii bune care îmbogățesc și protejează microbiomul.

Sfatul nostru este să cumpărați câteva kilograme de lămâi bio de sezon (la preț bun) și să le puneți în borcane, după metoda de mai jos. Lămâile pot fi tăiate în sferturi, sau pot fi lăsate întregi.

Dacă vreți să folosiți sucul de lămâie pentru mâncăruri, sosuri sau marinade, puteți alege prima variantă. Sarea va pătrunde în pulpa fructelor și vor da acesteia un gust sărat.

Dacă vreți să beți suc de lămâie cu apă sau să faceți limonadă din el, sau să îl utilizați la deserturi, optați pentru conservarea lămâilor întregi. În acest fel, sucul din interior nu va fi sărat, ci își va păstra gustul nealterat.

Cum să păstrezi lămâile proaspete un an – rețetă

Ingrediente

  • 5-6 lămâi
  • 1 litru de apă
  • 2 linguri de sare fără iod
  • 1 borcan de 2 litri

Metodă

Fructele trebuie să fie ferme, sănătoase, fără pete sau porțiuni vătămate. Spălați-le bine cu apă caldă. Eventual puteți folosi un burete și puțin bicarbonat de sodiu. Clătiți-le la final cu apă curată.

Pregătiți soluția salină. Puneți apa într-o cratiță. Adăugați sarea și amestecați bine, să se dizolve.

Lamai fermentate

Lamai fermentate: Lenore Edman

Aveți nevoie de un borcan de sticlă cu gura largă. Autoarea a folosit borcane de 2 litri.

Introduceți lămâile în borcan, îndesându-le ușor, să încapă cât mai multe și să stea fixe.

Turnați apa sărată până la gura borcanului. Fructele trebuie să fie complet scufundate în lichid.

Înfiletați capacul. Lăsați borcanul la temperatura camerei pentru câteva zile, pentru a începe să fermenteze.

Ulterior, mutați-l în frigider, în pivniță, beci, boxa de la subsol sau în altă încăpere rece (minim -9 grade Celsius).

Cel mai bine este să puneți borcanul în frigider.

Urmând această metodă simplă veți avea lămâi și suc proaspăt de lămâie pe tot parcursul anului.

Rețete cu lămâie

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete inedite cu lămâie:

Tartă cu lămâie fără zahăr și gluten
Zdrobiți cojile de ouă și puneți-le în suc de lămâie – alternativă naturală la calciul din farmacii
Mâncați usturoi cu suc de lămâie – scade colesterolul și tensiunea arterială
Cum să elimini pietrele la rinichi cu suc de lămâie concentrat – dr. Eric Berg

Sursă articol: Melissa K. Norris Homestading, This is how I keep lempns for an entire year: https://www.youtube.com/watch?v=qSEX8ZftxAM&ab_channel=MelissaK.Norris-ModernHomesteading

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.