Mâncați usturoi cu suc de lămâie – scade colesterolul și tensiunea arterială
√ Bazat pe studii științifice
Un remediu simplu, format din usturoi și lămâie ar putea fi o alternativă naturală la statine.
Un studiu realizat de cercetătorii iranieni a arătat că usturoiul crud combinat cu suc de lămâie reduce colesterolul la persoanele cu hiperlipidemie.
Spre deosebire de statine, usturoiul și lămâia nu scad doar nivelul colesterolului, ci ameliorează și tensiunea arterială.
Cuprins
Hiperlipidemia și hipertensiunea arterială
Hiperlipidemia este o afecțiune caracterizată de niveluri crescute ale grăsimilor din sânge, precum trigliceride și colesterol.
Hipercolesterolemia și hipertensiunea arterială sunt doi factori de risc majori ai bolilor cardiovasculare.
Centrele Pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că 30-40 de milioane de adulți au tensiune și colesterol mare, dar nu țin sub control aceste probleme.
Usturoiul reduce grăsimile din sânge
Nu este primul studiu care arată că usturoiul scade concentrația de colesterol din sânge.
O recenzie apărută în 2018 în jurnalul „Medicine” (Baltimore) a concluzionat că usturoiul are efecte anti-hiperlipidemie.
14 studii publicate între anii 1981 și 2016 au arătat că usturoiul scade nivelul colesterolului LDL și colesterolului total.
Usturoiul cu suc de lămâie scade colesterolul și tensiunea arterială
Studiul menționat mai sus, publicat în „International Journal of Preventive Medicine”, a evaluat efectele usturoiului în combinație cu suc de lămâie.
Autorii au dorit să vadă dacă această combinație influențează nivelurile colesterolului și tensiunii arteriale.
Au recrutat 112 persoane cu hiperlipidemie, care au fost împărțite ulterior în 4 grupuri.
Fiecare grup a primit o cantitate diferită de usturoi și suc de lămâie:
- grupul 1 a primit 20 g de usturoi plus 1 lingură de suc de lămâie
- grupul 2 a primit doar usturoi
- grupul 3 a primit doar suc de lămâie
- grupul 4 nu a primit nici usturoi, nici suc de lămâie
Studiul a durat 8 săptămâni. Cercetătorii au prelevat probe sangvine la începutul și la sfârșitul duratei de intervenție.
Spre deosebire de celelalte grupuri, grupul care a primit usturoi cu suc de lămâie a avut o scăderea semnificativă a colesterolului total și a tensiunii arteriale.
Mai mult, această combinație de alimente a redus nivelul de fibrinogen, o proteină din plasmă răspunzătoare pentru coagularea sângelui.
Când concentrația de fibrinogen crește, apare riscul de formare a cheagurilor de sânge.
Acest rezultat sugerează că usturoiul și sucul de lămâie pot preveni apariția trombozei.
Citește și – Rețetă pentru curățarea sistemului circulator, pe bază de usturoi și lămâie
Usturoiul are efecte similare statinelor
Statinele sunt medicamente prescrise pacienților cu colesterolul crescut. Acestea reduc concentrația colesterolului LDL care se poate acumula în pereții arterelor sub formă de plăci.
Din păcate, au efecte secundare serioase.
Pot provoca dureri musculare, ducând chiar distrugerea celulelor musculare.
În plus, nu sunt indicate celor cu diabet, boli de ficat sau accidente vasculare cerebrale recente.
Statinele scad colesterolul prin blocarea HMG-CoA reductazei, o enzimă implicată în producția colesterolului.
Un studiu efectuat de Universitatea de Stat din Pennsylvania a descoperit că usturoiul conține un compus cu efecte similare statinelor.
Acest compus se numește S-alil-cisteină. Cercetările au arătat că acesta inhibă sinteza colesterolului. Totodată, reduce activitatea enzimei HMG-CoA reductază.
Doza recomandată de usturoi
Dozele de usturoi folosite în studiile care au investigat efectele usturoiului pe pacienți cu hipercolesterolemie au fost cuprinse între 500 mg și 1.000 mg.
Formele de administrare au fost diverse, de la usturoi crud sau adăugat în mâncăruri, până la pudre și capsule.
Doza recomandată în general este de 1-2 căței de usturoi pe zi. Iar în formă uscată, doza este de 300 mg de pudră de usturoi în capsule.
Citește și – Tratament cu usturoi și lămâie pentru colesterol și vasele de sânge – dr. Mikhail Tombak
Precauții și contraindicații
Nu exagerați cu usturoiul. În doze mari poate vătăma ficatul. Usturoiul poate interacționa cu unele medicamente, precum anticoagulante sau medicamente pentru HIV.
Nu consumați usturoi dacă urmează să faceți o intervenție chirurgicală în următoarele 2 săptămâni sau ați avut o astfel de intervenție.
Citește și – „Mujdei” vindecător din usturoi, lămâie și turmeric
Informații preluate din:
1. Virgilio Marin, A natural alternative to statines: Combining lemon juice and garlic helps reduce cholesterol levels and improves your blood pressure, Herbs. News: https://www.herbs.news/2020-07-07-lemon-juice-garlic-reduce-cholesterol-blood-pressure.html
2. Sun YE, Wang W, Qin J. Anti-hyperlipidemia of garlic by reducing the level of total cholesterol and low-density lipoprotein: A meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2018 May;97(18):e0255: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29718835/
3. Jennifer Moll, Jeffrey S. Lander, Can garlic lower your cholesterol? Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/can-garlic-lower-your-cholesterol-698110