De ce trebuie să consumi lămâile cu tot cu coajă și semințe – beneficii colosale + o rețetă
Lămâile trebuie consumate cu tot cu coajă și semințe, spune dr. Eric Berg.
Puțini știu că în stratul exterior și sâmburi se află compuși prea valoroși ca să-i aruncăm la gunoi.
Nu aruncați coaja și semințele de la lămâie
O greșeală pe care o facem în cazul multor alimente vegetale este aceea că le mâncăm fără coajă. Sau bem doar sucul lor.
Cea mai mare concentrație de substanțe binefăcătoare se află în coaja fructelor și legumelor.
Dacă ne referim strict la lămâie, cantitatea de nutrienții este de 5 ori mai mare în coajă, în membrana albă de sub coajă și în semințe decât în pulpă.
Așadar, data viitoare când vreți să consumați lămâie, nu stoarceți doar zeama din interior. Folosiți-o integral.
Beneficiile vor fi mult mai mari decât dacă beți doar sucul.
Ce beneficii are apa cu lămâie
Foarte mulți beau apă cu suc de lămâie, mai ales dimineața. Acest obicei ne poate aduce mari binefaceri sănătății:
– reduce grăsimea din ficat
– scade colesterolul
– ajută la pierderea în greutate
– ține bătrânețea departe
– combate cancerul (limonen, salvestrol q40)
– previne formarea pietrelor la rinichi
– susține funcția sistemului imunitar
– furnizează tot complexul natural de vitamina C
– inhibă distrugerea colagenului
Lista acestor beneficii se poate dubla dacă folosim nu doar sucul, ci toată lămâia.
Citește și – De ce ar trebui să bem apă cu lămâie în fiecare zi – dr. Eric Berg
Motive să consumăm lămâia întreagă
Coaja, membrana albă și semințele mai au o serie de fitonutrienți prețioși, pe care îi pierdem dacă folosim doar pulpa:
– bioflavonoizi (antioxidanți)
– vitamina sau factorul G (crește oxigenarea din plămâni și ajută respirația)
– cupru sub formă enzimatică de tirozinază (ajută la formarea colagenului)
– vitamina K1 (previne sângerările)
O recenzie din 2020 pe conținutul chimic și proprietățile farmacologice ale lămâii a arătat că fructul întreg conține:
– flavonoide: eriocitrină, eriodiktiol, hesperidină, naringină, neoeriocitrină, neohesperidină;
– flavoni: apigenină, diosmetină, diosmină, homorientină, luteolină, orientină, vitexină;
– flavonoli: izoramnetină, quercetină, limocitrină, rutozidă, spinacetină;
– limonoide: limonină, nomilină;
– acizi fenolici: acid dihidroferulic, acid p-hidroxibenzoic, acid 3-(2-hidroxi-4-metoxifenil)propanoic, acid sinapic;
– acizi carboxilici: acid citric, acid galacturonic, acid glucoronic, acid glutaric, acid homocitric, acid izocitric, acid malic, acid quinic;
– cumarine: citropten, 5,7-dimetoxicumarină, scopoletină;
– furanocumerine: bergamotină;
– aminoacizi: L-alanină, L-arginină, L-asparagină, acid L-aspartic, acid glutamic, L-triptofan, L-tirozină;
– vitamine și metaboliții lor: vitamina C, colină, acid pantoteic, trigonelină;
– macroelemente (pulpă și coajă): calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu.
Citește și – Cura de prevenire și vindecare a bolilor cu suc de lămâie – dr. Mikhail Tombak
Vitamina P
În anii ’30, oamenii de știință au descoperit că acidul ascorbic izolat nu funcționează la fel de bine ca întregul complex de vitamina C (din citrice și paprika) în tratarea scorbutului.
Tot atunci au descoperit că lămâia întreagă are nu doar acid ascorbic, ci și alți nutrienți valoroși.
Au identificat vitamina P, care astăzi nu mai este încadrată la vitamine.
Acest compus face referire la permeabilitatea capilarelor.
Vasculatura trebuie să fie suficient de permeabilă pentru a permite nutrienților și oxigenului să ajungă la țesuturi și eliminarea deșeurilor să fie optimă.
Golurile din sistemul vascular provoacă anumite probleme: gingivită, vene varicoase, hemoroizi, vânătăi, edeme sau sângerări nazale.
Vitamina P strânge acele goluri și previne apariția acestor probleme.
Factorul P face parte din complexul vitaminei C și îl primim atunci când consumăm tot fructul.
Bioflavonoizii din lămâie sunt deosebit de benefici pentru diabetici. Asta deoarece reduc complicațiile și riscul de afecțiuni vasculare.
Citește și – Beți sucul de la 1 lămâie în fiecare zi și veți rămâne tineri!
Cum să consumi lămâia integrală – rețetă
Dr. Berg recomandă un mod simplu și delicios de a consuma lămâia cu tot cu coajă și semințe.
Este important ca lămâia să fie organică, adică să nu fie stropită cu pesticide.
Puneți în blender următoarele ingrediente:
– 1 lămâie organică
– 1 cană de apă
– 5-10 picături de stevia lichidă (sau 1 cană de afine congelate)
Mixați 30-40 de minute, până când toate părțile lămâii se pulverizează complet.
Veți obține un suc albicios. Sucul fără îndulcitor este foarte amar. Orice aliment amar este benefic pentru ficat (ficat gras) și piele.
Stevia dă o aromă dulceagă și vă ajută să beți mai ușor acest suc. Un înlocuitor bun sunt afinele. Veți obține un shake delicios.
Semințele de lămâie nu sunt toxice, precum semințele altor fructe.
Dar dacă aveți gastrită sau un stomac sensibil, puteți exclude semințele.
Surse articol:
1. Dr. Eric Berg, Amazing benefits of eating whole lemons – peel, white part and seeds: https://www.youtube.com/watch?v=1Z-EOytgEhA&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. Nagy JA, Benjamin L, Zeng H, Dvorak AM, Dvorak HF. Vascular permeability, vascular hyperpermeability and angiogenesis. Angiogenesis. 2008;11(2):109-119. doi:10.1007/s10456-008-9099-z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2480489/
3. Klimek-Szczykutowicz M, Szopa A, Ekiert H. Citrus limon (Lemon) Phenomenon-A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies. Plants (Basel). 2020;9(1):119. Published 2020 Jan 17. doi:10.3390/plants9010119: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020168/