Vei fi surprins de ce poți face cu cojile de lămâie – 6 utilizări ingenioase

Există o vorbă care spune: „Când viața îți dă lămâi, fă limonadă din ele!” Lămâile au mult mai multe întrebuințări – în bucătărie și în gospodărie.

În acest articol veți descoperi 6 utilizări ingenioase ale cojilor de lămâie, la care poate că nu v-ați gândit până acum.

Cojile de lamaie – 6 utilizari ingenioase

Cojile de lamaie – 6 utilizari ingenioase: Lenore Edman

Cojile de lămâi – 6 utilizări în gospodărie

Datorită acidului citric și al antioxidanților pe care îi conțin, lămâile sunt utile în diverse situații. Le putem folosi cu precădere la prepararea produselor de curățat, a produselor alimentare și cosmetice.

Dezinfectează, înlătură mirosurile neplăcute, aromatizează, parfumează, albesc și dau strălucire diferitelor suprafețe și obiecte din casă.

Nr. 1 – Aromatizant pentru deserturi, sosuri, băuturi

Coaja de lămâie are o aromă puternică, care poate schimba gustul multor preparate – dulci sau savuroase. Uleiurile din coji le conferă mirosul și gustul intens.

Acestea pot fi uscate și măcinate, sau date prin răzătoare și păstrate în frigider, eventual cu puțin zahăr.

Pentru a face pulberea, trebuie să uscați cojile. Acestea pot fi puse în deshidrator pentru 10 ore, sau pot fi lăsate la aer până se usucă complet.

Se dau apoi prin râșnița electrică de cafea sau prin blender și se macină fin.

Pudra de coji uscate de lămâie poate fi folosită în diverse rețete, cam câte 1 linguriță.

Nr. 2 – Exfoliant pentru ten

Puneți 1 linguriță de pudră de coji de lămâie într-un bol. Adăugați puțin zahăr și ulei de măsline. Amestecați și folosiți soluția pentru masarea pielii de pe față sau de pe corp.

Ajută la îndepărtarea celulelor moarte și reduce descuamarea.

Nr. 2 – Soluție anti-praf

Turnați într-un borcan cantități egale de apă și oțet alb. Puneți și puțin ulei de măsline. Luați câteva prosoape medii ca mărime și întindeți-le pe masă. Puneți pe centru câteva coji de lămâie și rulați prosoapele (ca la o ruladă cu umplutură).

Împăturiți capetele și introduceți prosoapele în borcan. Trebuie să fie bine îmbibate în soluție. Puneți capacul.

Când vreți să ștergeți praful, scoateți câte un prosopel, înlăturați lămâile din interior și curățați suprafețele dorite. Această soluție înlătură praful și murdăria, lăsând în urmă un miros plăcut. Poate fi folosită și pentru curățarea mesei, blatului din bucătărie sau a tocătoarelor.

Nr. 3 – Soluție de curățare

Oțetul este un agent excelent de curățare și dezinfectare. Singurul dezavantaj este mirosul înțepător, neplăcut. Aroma de lămâie poate rezolva această problemă.

Puneți 1-2 mâini de coji de lămâi într-un borcan încăpător. Se pot adăuga și unele plante aromatice, precum mentă, busuioc, salvie, cimbru.

Înfierbântați o cantitate suficientă de oțet cât să umpleți recipientul. Turnați-l în borcan și închideți-l ermetic. Lăsați cojile de lămâie la macerat 24 de ore, apoi strecurați o parte pentru a o folosi la curățenie. Cojile de lămâie pot rămâne acolo, completând cu oțet pentru alte utilizări.

Oțetul macerat cu lămâie trebuie diluat înainte de folosire. Pentru curățenia de zi cu zi în casă, amestecați 1 parte de oțet cu 2 părți de apă. Curățați cu această soluție frigiderul, cuptorul cu microunde, masa, blatul.

Pentru suprafețele din sticlă sau pentru dezinfectare, diluați 1 parte de oțet cu 1 parte de apă.

Pentru spălarea vaselor sau a rufelor, oțetul poate fi folosit nediluat. Se pune 1 cană în mașina de spălat. Poate fi utilizat și ca balsam, câte ¼ – ½ cană la fiecare spălare.

Oțetul nediluat ajută și la curățarea petelor de cafea de pe căni sau ibrice.

Nr. 4 – Dezodorizant pentru scurgerea din chiuvetă

Tăiați o lămâie în cubulețe mici și puneți-le în tăvița cu cuburi de gheață pentru congelator. Umpleți fiecare compartiment cu oțet. Dați tăvița în congelator.

Când cuburile au înghețat, scoateți-le din tavă și păstrați-le într-o pungă cu sigiliu, în congelator.

Luați câte 2-3 cuburi și dați-le drumul pe scurgerea din chiuvetă. Dați drumul la apă și lăsați-o să curgă până când cuburile au dispărut.

Acestea vor dezinfecta și vor lăsa un miros plăcut în urmă. Puteți face acest lucru o dată pe săptămână.

Nr. 5 – Remediu pentru puncte negre

Tăiați o lămâie în două. Luați o jumătate și ungeți-o pe partea zemoasă cu puțină miere. Presărați și puțin bicarbonat de sodiu.

Aplicați lămâia pe ten și masați zonele afectate de puncte negre. Acoperiți apoi fața cu un prosop umezit în apă fierbinte. Lăsați-l să stea câteva minute, apoi ștergeți fața.  

Nr. 6 – Înmoaie călcâiele uscate

Tăiția o lămâie în două. Scoateți pulpa de la ambele jumătăți și aplicați-le pe tăpi. Acestea trebuie să intre în cojile goale de lămâie ca o încălțăminte. Puneți șosete și lăsați-le să acționeze peste noapte.

Acidul din lămâie va înmuia pielea și va ajuta la înlăturarea celulelor moarte.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Nu aruncați cojile de lămâie și portocală! Au utilizări inedite în gospodărie
Cremă de față din albuș și suc de lămâie pentru pete și riduri
Ce se întâmplă dacă bei apă cu lămâie 30 de zile – dr. Sten Ekberg
Nu aruncați sâmburii de lămâie – au beneficii nebănuite! (studii)

Sursă articol: Jill Nystul, 22 useful things to do with lemons, One Good Thing: https://www.onegoodthingbyjillee.com/uses-for-lemons/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.