Nu aruncați cojile de lămâie și portocală! Au utilizări inedite în gospodărie

Cojile fructelor și legumelor sunt cele mai valoroase deșeuri alimentare. Pentru mulți dintre noi acestea nu au mare însemnătate, de aceea le aruncăm la coșul de gunoi.

Puțini știu că din ele putem obține produse extrem de utile în gospodărie. În acest articol vă prezentăm câteva moduri ingenioase de a exploata cojile citricelor în folosul vostru.

Nu aruncati cojile de lamaie si portocala

Nu aruncati cojile de lamaie si portocala: JuliaC2006

Portocalele și lămâile sunt nelipsite din frigiderele noastre pe perioada iernii. Aceste fructe sunt cumpărate cu kilogramul, ceea ce înseamnă că numărul de coji pe care le putem aduna într-o săptămână este destul de mare.

Chiar dacă nu sunt comestibile, cojile pot fi întrebuințate în diverse moduri, mai ales la curățenia în casă.

Cojile de lămâie și portocală – utilizări în gospodărie

Iată câteva idei de folosire a cojilor de portocale și lămâi:

Aromaterapie naturală

Data viitoare când desfaceți o portocală sau o lămâie, colectați cojile. Puneți-le pe calorifer. Căldura le va face să elibereze uleiuri esențiale care creează o atmosferă mai sănătoasă în încăperi.

Soluție pentru dezinfectare și curățare

Puneți cojile de portocală și/sau lămâie într-un borcan de sticlă. Turnați peste ele oțet și lăsați-le la macerat circa 2 săptămâni. În acest răstimp, oțetul va extrage principiile active din coji.

Strecurați lichidul. Oțetul rezultat va fi plin de uleiurile esențiale din coji. Transferați-l într-o sticlă cu pulverizator. Aplicați oțetul pe suprafețele care necesită dezinfectare sau curățare.

De pildă, puteți folosi oțetul din coji de citrice pe chiuvete, blaturi, tocătoare, mese. Evitați suprafețele din marmură, lemn sau piatră. Aciditatea oțetului și a lămâilor poate distruge aceste materiale.

Îl puteți utiliza și ca soluție de spălat pentru cabina de duș, cuptorul cu microunde sau cuptorul aragazului. Acționează în mai multe direcții: înlătură murdăria, combate bacteriile și germenii, dezinfectează suprafețele și împrospătează.

Insecticid natural

Lămâile conțin d-limonen, un compus care ține departe insectele, precum afide, melci, furnici, ploșnițe, limacși sau gândaci.

Fierbeți 500 ml de apă și turnați-o într-un borcan în care ați pus coji de citrice. Lăsați-le la infuzat 24 de ore, într-un loc călduros. Strecurați și adăugați câteva picături de săpun lichid. Agitați recipientul și transferați soluția într-o sticlă cu pulverizator.

Pulverizați pe plantele afectate de insecte sau pe zonele invadate de dăunători.

„Înnălbitor” pentru piele 

Cojile de lămâi pot fi folosite și în scop cosmetic. Frecați tenul cu partea zemoasă a cojilor de lămâie. Ajută la albirea pielii afectate de pete solare sau hiperpigmentare. Sucul de lămâie este de asemenea util în combaterea coșurilor și acneii.

Totodată, vitamina C pe care o conține stimulează producția de colagen – proteina care previne îmbătrânirea prematură a pielii.

Datorită efectului astringent, zeama de lămâie strânge pielea și reduce aspectul ridurilor sau liniilor fine. Diminuează totodată excesul de ulei din piele și inflamația. Faceți un mic test înainte de a utiliza lămâie pe față. La unele persoane poate produce iritații.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Nu aruncați cojile de castravete – ajută în constipație, protejează ochii și oasele
Cum să faci o soluție de calciu din coji de ouă pentru legume frumoase, gustoase și durabile
Cojile de mere reduc toxicitatea apei și a cărnurilor gătite, colesterolul și durerile articulare
Nu aruncați cojile de ananas, au beneficii nebănuite! (rețetă)
Nu aruncați cojile de rodie! Sunt o comoară în casă

Surse articol:

1. Home Garden Tips, Cascaras de limon y naranja, no las tires: mezclalas con vinagre: https://trucoshogarjardin.com/cascaras-de-limon-y-naranja-no-las-tires-mezclalas-con-vinagre-valen-oro/
2. Limoneira, 12 Creative ways to use citrus peels: https://www.limoneira.com/12-creative-ways-to-use-citrus-peels/
3. Priya Chavan, Chayanika Sen, Benefits of using lemon on your face & ways to use it, Skinkraft: https://skinkraft.com/blogs/articles/lemon-for-face

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.