Nu aruncați cojile de ananas, au beneficii nebănuite! (rețetă)
Ananasul este unul din cele mai savuroase fructe exotice. Pe cât de suculent este miezul, pe atât de rigidă este coaja.
Cei mai mulți dintre noi aruncăm cojile la gunoi după ce curățăm ananasul.

Nu aruncati cojile de ananas, au beneficii nebanuite: Mark Bonica
Dacă luăm în considerare faptul că în coajă se găsește cea mai mare concentrație de compuși activi, am considera acest gest o mare risipă.
Cojile de ananas conțin compuși antioxidanți, antiinflamatori și digestivi
Ananasul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și digestive.
Acestea sunt atribuite în mare parte unei substanțe care se numește bromelaină.
Ghiciți ce! Cea mai mare cantitate de bromelaină nu se găsește în miez, ci în partea lemnoasă din mijloc și în coji!
Bromelaina este o enzimă digestivă care ajută la descompunerea proteinelor.
Ajută la eliminarea viermilor intestinali.
Articol similare
• Nu aruncați cojile de fistic! Folositi-le la prăjituri – 2 trucuri ingenioase
• Transformați cojile de ceapă și usturoi într-o pudră aromată pentru mâncăruri
• Nu aruncați cojile de rodie! Sunt o comoară în casă
• Zdrobiți cojile de ouă și puneți-le în suc de lămâie – alternativă naturală la calciul din farmacii
Reduce stresul oxidativ și inflamația sistemică. Reduce riscul de cancer.
Susține funcția sistemului imunitar.
Combate bolile cardiovasculare.
Ajută la atenuarea durerilor de osteoartrită.
Calmează durerile în gât și tusea.
Cojile ananasului nu conțin doar bromelaină, ci și alți compuși benefici, precum compuși fenolici, acid ferulic, vitamina A și vitamina C.
Acum că ne-am lămurit cu privire la valoarea cojilor de ananas, cum le putem folosi?
Putem face din ele diverse ceaiuri, siropuri sau tincturi. Le putem pune la murat sau la fermentat.
Cum veți vedea în rețeta de mai jos.
Oțet din coji de ananas – rețetă
Ingrediente
- 1 ananas proaspăt
- 80 g de zahăr
- 1 litru de apă filtrată
- Spălați-l bine cu bicarbonat de sodiu
Metodă
Este bine ca anansul pe care îl cumpărați să provină dintr-o cultură bio.
Îndepărtați capacul cu frunzele de deasupra și fundul.
Decupați apoi coaja integral. Mâncați pulpa, iar cojile, capacele și interiorul fibros păstrați-le pentru rețeta de față.
Puneți toate bucățile de coajă și interiorul într-un borcan de sticlă.
Dacă nu încap așa cum sunt, tăiați-le bucăți mai mici.
Presărați peste ele zahărul. Turnați apa și puneți capacul. Înfiletați-l strâns și așezați borcanul într-un loc întunecos.
Lăsați cojile de ananas să stea la fermentat timp de 2 săptămâni.
Agitați conținutul în fiecare zi.
După acest interval, scurgeți lichidul din borcan și înlăturați cojile.
Acesta este oțetul de ananas. Păstrați-l într-o sticlă, la frigider.
Are o aromă intensă de ananas. Este dulce-acrișor.
Îl puteți folosi la salate și alte mâncăruri care necesită oțet.
Însă la fel de bine îl puteți consuma ca atare, cu puțină apă.
Oțetul din coji de ananas este un stimulent digestiv natural.
Datorită faptului că ajută la descompunerea proteinelor, este o idee bună să îl consumați la mesele care conțin carne sau grăsimi.
Surse articol:
1. Ximena Araya-Fischel, 6 Creative pineapple peels uses + health benefits, Mind Body Green: https://www.mindbodygreen.com/articles/pineapple-peel-uses-benefits
2. Une jour une recette, Oțet din coji de ananas: https://www.youtube.com/watch?v=9faEUHPfQ-4&ab_cha
3. Collins Nwokolo, 8 Powerful health benefits of pineapple back (peel), Health Guide: https://healthguide.ng/health-benefits-pineapple-back-peel/