Cum să faci o soluție de calciu din coji de ouă pentru legume frumoase, gustoase și durabile

Calciul este un element esențial pentru plante. Le ajută să crească, să se dezvolte, să aibă frunzele lucioase și fructele sănătoase.

Acționează deopotrivă ca fertilizant și tratament.

Cum sa faci calciu solubil pentru plante

Cum sa faci calciu solubil pentru plante: Ivan Radic

Cum recunoști lipsa de calciu la plante

Deficitul de calciu poate fi întâlnit și la plante, nu doar la oameni. Când o plantă are lipsă de calciu, randamentul și vigoarea acesteia scad considerabil.

Plantelelor cărora le lipsește calciul au frunzele șterse, lipsite de luciu. Acesta este primul semn la care să vă uitați. Calciul este important pentru absorbția tuturor nutrienților din sol.

Un alt indiciu este aspectul fructelor. Dacă acestea sunt moi, lipsite de vigoare și de miros, cel mai probabil planta are lipsă de calciu.

Al treilea semn este durabilitatea fructelor. Dacă după recoltare acestea se alterează mult mai repede decât în mod normal, solul are nevoie de calciu.

Pentru ca roadele plantelor să arate bine, să fie vibrante, să aibă un miros și un gust intens și să reziste mult timp, hrăniți-vă plantele cu calciu.

Cum se folosesc corect cojile de ouă pentru plante

Una din cele mai bune surse de calciu natural sunt cojile de ouă. Acestea pot fi folosite atât pentru grădină, cât și pentru consumul nostru intern.

Sunt mai multe moduri de a utiliza cojile de ouă pentru plante. Unii le îngroapă în pământ, la baza plantelor, alții le pun în apă.

Pentru ca solul și plantele să asimileze calciul din cojile de ouă, acesta trebuie să fie solubil în apă. Dacă le puneți pur și simplu în pământ, acestea vor rămâne acolo multă vreme, fără să fie descompuse și asimilate de către sol sau plante.

Acest neajuns poate fi rezolvaă prin prepararea unui tip de calciu solubil în apă care se absoarbe rapid în sol.

Calciu lichid din coji de ouă pentru plante – rețetă

Ingrediente

  • 1 pahar de coji de ouă zdrobite
  • 10 pahare de oțet

Mod de preparare

Cojile de ouă colectate se mărunțesc și se pun într-o tigaie, pe foc. Acestea trebuie uscate puțin, pentru a scăpa de membrana cojilor care poate altera produsul final.

Presați cojile cu o paletă penturu a le zdrobi mai bine. Nu le transformați în pulbere. Amestecați des. Cojile trebuie rumenite timp de 10 minute, până devin maronii la culoare.

Măsurați oțetul și puneți-l într-un borcan de sticlă încăpător. Nu contează ce tip de oțet folosiți. Măsurați o cană de coji de ouă rumenite și adăugați-le ușor peste oțet.

Combinarea cojilor de ouă cu oțet produce o reacție chimică, stimulată de întâlnirea carbonatului de calciu cu acidul acetic.

În urma acestei reacții are loc o transformare moleculară. Carbonatul de calciu se convertește în acetat de calciu.

Acetatul de calciu este forma de calciu pe care plantele o pot utiliza cel mai ușor. Microbiomul lor digeră mult mai bine moleculele acestui tip de calciu.

Cu alte cuvinte, acetatul de calciu rezultat în urma macerării cojilor de ouă în oțet are o rată mai mare de absorbție.

Acoperiți borcanul cu un prosop sau cu un tifon și legați-l la gură cu o sfoară. Acest lucru va împiedica pătrunderea musculițelor.

Așezați borcanul într-un loc întunecos și lăsați-l să stea 5-10 zile. Produsul este gata când reacția chimică s-a oprit și lichidul nu mai produce bule.

Strecurați lichidul printr-un tifon des. Păstrați acetatul de calciu obținut într-o sticlă de sticlă. Nefiind un produs fermentat, va dura mult timp.

Mod de utilizare

Se folosește 1 linguriță (5 ml) de acetat de calciu per 3,7 litri de apă. Ideal ar fi să folosiți apă de ploaie.

Se aplică pe plante cu furtunul, atât pe frunze, cât și pe sol. Plantele se udă efectiv cu această soluție. Doar tomatele nu suportă udarea pe frunze, de aceea ele trebuie udate doar la rădăcină, pe sol.

Acest supliment de calciu poate fi aplicat la plante o dată pe săptămână. Va aduce îmbunătățiri vizibile plantelor.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe acest subiect:

Soluție de calciu din coji de ouă pentru tomate, ardei și alte plante din grădină
3 macerate din plante cu rol de fertilizant pentru grădina de legume
Cojile de ceapă – fertilizant și leac contra dăunătorilor din grădină!
Îngrășământ natural pentru răsadurile de roșii, ardei și castraveți

Surse articol:

1. Garden Like a Viking, Your plants need this calcium – how to make water soluble calcium supplement: https://www.youtube.com/watch?v=cNkH9fdTgz4&ab_channel=GardenLikeaViking
2. Garden Like a Viking, Method for applying homemade liquid fertilizers: https://www.youtube.com/watch?v=oEozbI9OgAE&ab_channel=GardenLikeaViking

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.