Cojile de ceapă – fertilizant și leac contra dăunătorilor din grădină!

Avem multe de învățat de la bunii și străbunicii noștri. Aceștia nu aruncau nimic. Găseau întotdeauna o întrebuințare ingenioasă a tuturor lucrurilor de care noi ne debarasăm ușor astăzi.

De pildă, cojile de ceapă merită strânse și păstrate peste an pentru a le folosi la vopsirea ouălor de Paște. Ele pot fi utile și în grădină, ca fertilizator sau insecticid natural.

Coji de ceapa pentru gradina

Coji de ceapa pentru gradina: Freepik

Cojile de ceapă îmbogățesc solul cu minerale

Cojile de ceapă au efecte hrănitoare pentru pământul răsadurilor de legume sau flori. Sunt bogate în minerale, vitamine, pectine, saponine, flavonoide, acizi organici, compuși antioxidanți și sulfurici.

Conțin aproape toate mineralele necesare solului:

 • potasiu
 • fosfor
 • calciu
 • magneziu
 • iod
 • fluor
 • zinc
 • fier
 • seleniu
 • bor
 • crom

Iată de ce sunt bune ca îngrășământ pentru plante și legume! Ajută negreșit la creșterea buna dezvoltare a plantelor din grădină și din interior.

Cojile de ceapă întăresc rădăcina plantelor 

Quercetina este antioxidantul cel mai abundent din cojile de ceapă (mai ales din ceapa roșie). Acesta are efecte imunostimulatoare, antiinflamatoare și antitumorale.

Pe lângă faptul că hrănesc plantele cu generozitate, cojile de ceapă îmbunătățesc structura solului și întăresc rădăcina plantelor. În plus, țin departe dăunătorii.

Substanțele pe care conțin distrug inclusiv microorganismele patogene.

O altă lucrare benefică a cojilor de ceapă asupra plantelor este înviorarea celor care au început să se îngălbenească ori să se ofilească. Asta deoarece ceapa stimulează creșterea lor și mărește rezistența la boli, grație efectelor antimicrobiene.

Macerat din coji de ceapă – fertilizator natural

Colectați cojile de ceapă ori de câte ori gătiți. Se pot folosi coji de la ceapă roșie sau albă. Cele roșii sunt mai bogate în antioxidanți (ex. quercetină).

Ingrediente

 • 2 mâni de coji de ceapă
 • 1 litru de apă

Preparare

Tăiați o sticlă de 2 litri de plastic la gură și puneți cojile de ceapă în ea. Turnați apa caldă (nu fierbinte) și amestecați. Acoperiți sticla și lăsați soluția la macerat timp de o zi.

Amestecați și strecurați lichidul printr-o strecurătoare. Stoarceți bine și cojile, pentru a extrage tot lichidul.

În ceaiul obținut se mai adaugă 1 litru de apă. Se amestecă și se folosește la udarea plantelor.

Se pune circa 1 pahar la baza fiecărei plante. Tratamentul se aplică de 1-2 ori pe lună. Efectele apar după circa 3 luni de utilizare.

Citește și – Macerat de urzici pentru legume și pomi fructiferi – îngrășământ și insecticid natural

Soluție de coji de ceapă contra afidelor

Pentru stropirea unor culturi mai mari de legume, trebuie să folosiți cantități mai mari de coji de ceapă

Ingrediente

 • 250 g de coji de ceapă
 • 1 găleată de 10-12 litri

Preparare

Puneți apa la fiert. Când clocotește, adăugați cojile de ceapă, stingeți focul și lăsați la infuzat până la răcirea completă a lichidului.

Ceaiul de coji de ceapă se toarnă la rădăcina plantelor. Irigați culturile săptămânal.

Pentru a stropi și frunzele, este nevoie să diluați ceaiul de ceapă cu o cantitate dublă de apă. Pulverizați pe frunze contra afidelor și a altor tipuri de purici.

Contra puricilor sau gândacilor care atacă legumele crucifere (varza, ridichea, conopida, broccoli), folosiți ceaiul de ceapă nediluat.

Citește și – 9 tratamente naturale împotriva afidelor

Ceai de ceapă pentru castraveți

Ingrediente

 • 2 mâini de coji de ceapă
 • 10 litri de apă

Preparare

Fierbeți cojile de ceapă timp de 5 minute. Lăsați apoi la infuzat sub capac până când ceaiul se răcește complet.

Strecurați și stropiți răsadurile de castraveți dimineața. Dacă aceștia sunt atacați de acarieni, se folosește un macerat concentrat din 200 g de coji la 10 litri de apă. Cojile trebuie să stea la macerat 4 zile. Se stropesc timp de 3 zile pe săptămână.

Infuzie de ceapă contra gândacilor de Colorado

Ingrediente

 • ½ găleată de coji de ceapă
 • 10 litri de apă

Preparare

Umpleți o găleată de 10 litri cu coji de ceapă. Completați cu apă fierbinte și amestecați. Lăsați la infuzat 24 de ore.

Strecurați și îndoiți infuzia obținută cu o cantitate dublă de apă curată. Stropiți cartofii, vinetele și alte legume afectate de gândacul de Colorado sau de afide.

Stropiți merii contra moliei, în fiecare seară, timp de o săptămână. Tratamentul se face o lună.

Cojile de ceapă rămase după prepararea ceaiului sau maceratului se pot folosi ca mulci.

Pulbere de coji de ceapă și cenușă

Cojile de ceapă uscate pot fi adăugate și în gropile în care plantăm plantele primăvara. O variantă și mai bună este să folosiți pulbere de coji de ceapă (măcinate) amestecată cu cenușă.

Acest tratament hrănește solul. Poate fi aplicat și pe frunze, pentru combaterea insectelor dăunătoare.

Pulbere din coji de ceapă contra fungilor

Măcinați cojile de ceapă fin și presărați pulberea obținută la baza legumelor rădăcinoase. Acestea vor fi ferite de ciuperci.

Citește și – Soluție cu usturoi pentru înflorirea orhideelor

Surse articol:

1. Gkvks, 5 benefits of onions in gardening that no one told you before: https://www.gkvks.com/5-benefits-of-onions-in-gardening-that-no-one-told-you-before/
2. Ecology.md, Cojile de ceapă – un remediu eficient în lupta cu dăunătorii din grădină: http://ecology.md/md/page/cojile-de-ceapa-un-remediu-eficient-in-lupta-cu-daunatorii-din-gradina
3. Eng.kakprosto.ru, How to use onion peels as fertilizer: https://eng.kakprosto.ru/how-892165-how-to-use-onion-peels-as-fertilizer

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.