3 macerate din plante cu rol de fertilizant pentru grădina de legume

Dacă aveți o mică grădină de legume și vreți să o „tratați” în mod natural, este bine să cunoașteți câteva rețete de fertilizant natural.

Tătăneasa, urzica și coada-calului sunt doar câteva exemple de plante bogate în nutrienți care pot hrăni solul și proteja legumele de boli.

Macerate de plante pentru gradina

Macerate de plante pentru gradina

Macerat de tătăneasă

Tătăneasa este o plantă „multi-funcțională”. Crește la discreție în grădini și poate fi folosită atât în medicină, cât și în agricultură.

Florile ei atrag polenizatorii, iar frunzele oferă un habitat prielnic insectelor benefice.

Această plantă conține numeroși nutrienți de care solul are nevoie: azot, fosfor, potasiu și calciu.

O puteți folosi ca îngrășământ natural pentru legume, sub forma unui macerat.

Umpleți un butoi pe jumătate cu tătăneasă proaspăt tăiată. Completați până sus cu apă și lăsați la macerat 3-6 săptămâni. Deși este o perioadă lungă de așteptare, efectele nu vor întârzia să apară imediat după aplicarea maceratului.

Maceratul se strecoară și se diluează cu 50% apă. Puteți aplica acest ceai pe plantele de roșii, ardei, cartofi și castraveți. Ajută la creșterea plantelor, încurajează înflorirea și maturarea fructelor.

Nu este recomandat să îl folosiți pe plantele tinere.

Citește și – Îngrășământ ieftin pentru o recoltă bogată de roșii, castraveți și ardei

Macerat de urzică

Urzica este o altă plantă hrănitoare pentru grădina de legume. Face parte din categoria plantelor numite „acumulatori dinamici”, care absorb rapid mineralele și alți nutrienți din sol și le stochează în frunzele lor.

Frunzele de urzică sunt bogate în vitaminele A, C, D, E, F, K, P și vitamine din complexul B. Conțin de asemenea cantități generoase de minerale, precum calciu, zinc, magneziu, fier și seleniu.

Urzica este o sursă bună de azot, clorofilă și polifenoli. Toți acești compuși stimulează creșterea plantelor și le apără de boli.

Urzica are proprietăți antibacteriene și antifungice. De aceea plantele tratate cu macerat de urzică sunt mai puțin predispuse la boli.

Umpleți o găleată de 20 de litri cu urzici proaspăt tăiate. Tăiați apoi plantele bucăți mai mici cu un foarfece.

Adăugați suficientă apă cât să acopere urzicile și să puteți totuși amesteca în găleată fără să dați apă pe jos.

Amestecați cu un băț și puneți capacul (nu trebuie închis ermetic).

Lăsați plantele la macerat 1-2 săptămâni, timp în care trebuie să amestecați în găleată o dată pe zi.

Dacă apa a încetat să mai facă bule atunci când amestecați, înseamnă că maceratul s-a oprit din fermentat și este gata.

Strecurați lichidul și turnați maceratul într-o altă găleată. Puneți capacul. Maceratul poate fi păstrat timp de 6 luni.

Întrucât este o soluție foarte concentrată, trebuie diluată înainte de a o aplica pe plante.

Folosiți 1 parte de macerat de urzică la 10 părți de apă.

Udați plantele la rădăcină cu soluția obținută. Pentru plantele mici sau ghivece, sunt suficiente 1-2 căni de macerat.

Maceratul de urzică poate fi folosit o dată la 1-2 luni, dar nu mai des de 3 săptămâni.

Citește și – Macerat de urzici pentru legume și pomi fructiferi – îngrășământ și insecticid natural

Urzica hrănește nu doar solul și rădăcina, ci și frunzele. Puteți folosi așadar acest macerat și foliar, pulverizând pe frunze. Respinge afidele, acarienii și alte insecte dăunătoare. Planta întreagă va absorbi mai rapid nutrienții prin frunze.

Diluați maceratul astfel: 1 parte macerat de urzică la 20 părți de apă. Aplicați seara, după asfințit.

Macerat de coada-calului

Coada-calului este deosebit de bogată în siliciu. Este folosită îndeosebi ca fungicid împotriva bolilor la legume și pomii fructiferi.

Culegeți 1 kg de coada-calului și puneți frunzele mărunțite la macerat în 9 litri de apă timp de 1-2 săptămâni. Folosiți recipiente din plastic (sau alt material), și nu din metal.

Amestecați de 1-2 ori pe zi în vas. Maceratul este gata când lichidul s-a făcut negru la culoare, iar frunzele s-au făcut terci.

Se poate folosi în grădină primăvara și toamna, când plantele sunt mai expuse la boli. Coada-calului

Proporția pentru diluare este de 10% macerat de coada-calului și 90% apă.

Altfel spus, amestecați 1 litru de macerat cu 9 litri de apă într-un recipient de 10 litri.

Păstrați aceste macerate în locuri răcoroase și umbroase.

Puteți folosi o combinație din toate aceste plante, pentru un macerat mult mai puternic și eficient.

Citește și – Iarba cosită – cel mai bun și ieftin îngrășământ pentru grădină

Surse articol:

1. Tenth Acre Farm, 7 Comfrey Uses in the Permaculture Garden: https://www.tenthacrefarm.com/comfrey-uses/
2. Homestead and Chill, How to Make Stinging Nettle Fertilizer Tea to Feed Plants: https://homesteadandchill.com/stinging-nettle-fertilizer-tea/
3. Nature & Garden, Fermented horsetail tea, for the orchard and the vegetable patch: https://www.nature-and-garden.com/gardening/fermented-horsetail-tea.html

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.