Sfaturi pentru vremuri grele: Cum să păstrezi fasolea, orezul, pastele și cerealele nealterate 10-20 de ani – 2 metode simple
În acest articol vă prezentăm două moduri simple prin care puteți păstra alimentele uscate în stare bună 10, 20 de ani sau chiar mai mult.
Recomandăm aceste metode în special celor care au cantități mari de fasole sau alte leguminoase și cereale, dar și celor care vor să își facă rezerve pentru zile negre.
Cuprins
Provizii pentru vremuri grele
Se anunță ani grei, cu facturi tot mai mari la energie și prețuri tot mai mari la alimente. De aceea este bine să facem provizii cu ce avem acum, pentru vremurile care vin.
Procedeul funcționează pentru alimente uscate, precum fasole, linte, năut, orez, paste sau semințe. Inclusiv făina poate fi conservată după această metodă.
Nu trebuie să fierbeți alimentele sau să le puneți conservanți.
Cum să păstrezi alimentele nealterate 10-20 de ani
Aveți nevoie de borcane sau sticle pentru păstrarea alimentelor. Acestea pot fi din sticlă sau de plastic. Cele de sticlă sunt mult mai optime pentru o conservare durabilă. În plus, plasticul este dăunător sănătății și trebuie evitat pe cât posibil.
Spălați bine borcanele și capacele cu apă și săpun. Dacă sunt noi, cu atât mai bine.
După ce le-ați uscat de apă, puneți-le pe grătar în cuptor. Uscați-le la foc minim timp de 15 minute. Puteți pune și capacele, însă doar pentru câteva minute, cât să se usce complet.
Acest prim pas sterilizează borcanele. După 15 minute, scoateți-le din cuptor cu un clește și așezați-le pe un prosop. După ce s-au răcit complet, umpleți borcanele cu produsele dorite.
Nu le umpleți până sus, lăsați un spațiu de 2 degete deasupra.
Metoda 1 de conservare
Așezați borcanele în tava cuptorului (fără capace). Introduceți tava în cuptor la 120 de grade pentru circa 20 de minute.
Scoateți tava cu o mănușă. Țineți borcanele cu mănușa (sau cu un prosop) și înfiletați imediat capacele, cât de strâns puteți. Mutați-le pe un prosop gros. Lăsați-le să se răcească timp de 2 ore.
Apăsați capacele cu degetul pe mijloc. Dacă se ridică înapoi, înseamnă că produsul nu va rezista. Deșertați borcanul sau folosiți alt capac.
Metoda 2 de conservare
O altă metodă este să folosiți un ingredient care previne contaminarea, alterarea sau râncezirea alimentelor. Nici măcar gărgărițele nu se vor atinge de ele. Metoda aceasta funcționează în special pentru sticlele de plastic cu capac de plastic.
Luați o bucațică de vată și înmuiați-o în alcool. Dați-i foc cu un chibrit. Băgați-o imediat în sticlă, în timp ce arde. Puneți repede capacul și strângeți-l bine.
Pentru ca recipientul să fie cât mai bine închis și să nu intre deloc aer înăuntru, sigilați-l cu ceară topită.
Puneți o bucățică de lumânare la topit într-un ibric. Când a devenit lichidă, înmuiați o pensulă în ea și aplicați-o pe marginea capacului de jur împrejur. Alimentul conservat astfel rezistă fără probleme până la 10 ani.
Etichetați toate borcanele și sticlele cu data la care le-ați conservat.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole similare:
12 alimente care nu expiră (aproape) niciodată!
Cum să păstrezi usturoiul nealterat până la anul
20 de alimente neperisabile de avut în casă pentru situații de criză
Pâinea „minune”, care se coace în borcan și rezistă până la 1 an! Rețetă revoluționară
4 metode de conservare a frunzelor de vie pentru iarna
Sursă articol: Cocina Suburbana, Como conservar alimentos por 10/20 anos y mas: https://www.youtube.com/watch?v=sk9I9y2K1MU&ab_channel=CocinaSuburbanaoCOCINEROSUBURBANOconRa%C3%BAlR.