20 de alimente neperisabile de avut în casă pentru situații de criză
Abundența de alimente cu care am fost obișnuiți în ultimele decenii ar putea pur și simplu să dispară într-o zi.
Societatea de consum la care luăm cu toții parte ar putea fi distrusă de un dezastru, de un posibil război sau de o criză.
Chiar la momentul de față ne confruntăm cu mai multe crize: sanitară, economică, naturală și climatică.
Cuprins
Provizii de alimente neperisabile
Ce am face dacă am trece printr-o criză energetică lungă? Ce am face dacă s-ar închide toate magazinele? Ce am face dacă nu am mai avea posibilitatea să cumpărăm nimic? Cu ce ne-am hrăni?
Experții ne sfătuiesc să facem provizii de alimente cu o durată mare de valabilitate.
Cerealele, leguminoasele și conservele sunt doar câteva exemple de alimente care ne pot furniza nutrienți importanți.
Dacă sunt păstrate cum trebuie, aceste produs pot rezista câțiva ani buni, fără să se altereze.
Dacă ar fi să ne imaginăm un eventual dezastru, am realiza că avem nevoie de produse durabile.
Sugestia de a face provizii de apă și alimente nu este deloc exagerată.
20 de alimente neperisabile pentru situații de criză
Vă prezentăm o listă de produse pe care trebuie să le ai în casă te timp de criză
Cereale integrale
Făina nu are o durată mare de viață, însă cerealele integrale da.
Faceți rost și de o moară manuală pentru a putea măcina boabele de cereale. Din făina obținută se poate face pâine și alte produse gătite.
Cumpărați fulgi de ovăz integral să aveți în casă. Aceștia pot fi lăsați la înmuiat în apă peste noapte.
Hrișca este o altă alegere bună, mai ales pentru situațiile în care nu avem posibilitatea să preparăm nimic termic. Boabele de hrișcă se pot înmuia în apă și consuma ca atare.
Orez
Această cereală are o rezistență crescută la depozitare. Cumpărați orez integral. Orezul alb rezistă mai mult timp decât orezul brun. Este recomandat să îl combinați la mese cu leguminoase, pentru a beneficia de un profil de aminoacizi complet.
Leguminoase
Fie că sunt uscate, fie la conservă, fasolea, mazărea, lintea, năutul, soia pot fi păstrate mult timp. Sunt alimente esențial în dietă, mai ales pe timp de criză, deoarece conțin multe proteine și fibre.
Paste
Pastele din comerț pot fi păstrate „o veșnicie”. Singura atenționare este să le feriți de umezeală. Țineți-le în pachetul original.
Carne la conservă
Puteți cumpăra conserve de carne, conserve de ton, pateuri sau alte produse din carne la cutie.
Sunt produsele cel mai greu de găsit în cazul unei crize.
La nevoie, acestea ne-ar putea ajuta să supraviețuim.
Pastramă uscată de vită
Acest produs poate fi preparat în condiții casnice. Carnea uscată, deshidratată, rezistă perioade lungi.
Dacă o faceți în casă, înlăturați toată grăsimea. Presărați sare din abundență pentru a ajuta conservarea.
Pastama uscată poate fi consumată ca atare, sau poate fi adăugată în supe.
Din aceeași categorie fac parte salamurile uscate sau jambonul.
Brânză
Pentru a păstra brânza o perioadă lungă de timp, o puteți pune la saramură sau în ceară. Ceara creează un sigiliu în jurul ei și poate rezista ani de zile.
Chiar dacă face mucegai, va fi afectată doar suprafața, care se poate îndepărta.
Legume și fructe la conservă
Compoturile, dulcețurile, gemurile, murăturile sunt surse bune de vitamine și rezistă mult.
Poate fi consumată și apa.
Pastă de roșii, bulion
Preparatele din roșii și sosurile de tomate în general sunt foarte bune și durabile. Cumpărați-le sau depozitați-le în borcane de sticlă decât la cutii de metal.
Aciditatea lor poate interacționa cu toxinele din metal.
Citește și – 18 alimente pe care le arunci fiindcă nu le depozitezi unde trebuie
Biscuiți, covrigi uscați
Biscuiții obișnuiți, covrigeii la pungă și tot ce este uscat și rezistă mult timp pot ajuta într-o situație de criză.
Sare
Deși nu este un aliment în sine, sarea ajută la supraviețuire.
Totodată, este principalul agent de conservare.
Lapte de cocos și lapte praf
În locul altor produse lactate perisabile, laptele praf poate fi o sursă uscată de proteine.
La fel de bun este laptele de cocos la cutie. Și fulgii de cocos sunt hrănitori și stau mult timp.
Miere crudă
Mierea nu se strică niciodată, deoarece conține multe zaharuri.
Este un aliment hrănitor, bogat în vitamine, antioxidanți și compuși antibiotici naturali.
Totodată este și un bun conservant, un remediu și un leac pentru răni.
Doar mierea naturală, crudă rezistă și are aceste beneficii.
Semințe și nuci crude
Sunt o sursă valoroasă de grăsimi bune, fibre și proteine. Este bine să aveți în casă nuci sau miez de nucă, migdale, alune, semințe de floarea-soarelui, de dovleac, de cânepă etc.
Se pot păstra ca atare, în locuri uscate, sau se pot congela.
Condimente
Usturoiul, ghimbirul, scorțișoara, piperul și alte mirodenii sunt ingrediente importante pentru sănătatea noastră.
Pe lângă faptul că pot adăuga mai mult gust mâncărurilor, au proprietăți medicinale.
Dacă sunt ținute în locuri răcoroase, nu se alterează nicidoată.
Drojdie uscată, bicarbonat de sodiu, praf de copt
Aceste ingrediente sunt esențiale pentru gătit, mai ales pentru pâine.
Citește și – Pâinea „minune”, care se coace în borcan și rezistă până la 1 an! Rețetă revoluționară
Unt de arahide
Acest produs este foarte bogat în proteine și grăsimi și rezistă mult timp. Este deosebit de sățios.
Fructe uscate
Vă puteți face provizii de stafide, merișoare, caise uscate sau chiar mere uscate în casă. Acestea stau ani de zile fără probleme.
Ulei de calitate
Un ulei care rezistă ani întregi este uleiul de cocos. Acesta devine solid la temperaturi mici și lichid la temperaturi mari.
Uleiul de măsline de asemenea are o durată de valabilitate mare dacă este păstrat în frigider.
Cafea și ceai
Cafeaua și plantele pentru ceai sunt alte produse pe care le putem folosi la nevoie atunci când nu avem multe opțiuni.
Ceaiurile au efecte medicinale și pot fi utile în diferite situații.
Citește și – 12 alimente care nu expiră (aproape) niciodată!
Sursă articol: Jacqueline, 22 Foods you want on hand in a time of crisis, Deep Roots at Home: https://deeprootsathome.com/22-foods-you-want-on-hand-in-a-time-of-crisis/