18 alimente pe care le arunci fiindcă nu le depozitezi unde trebuie

Cu greu putem rămâne indiferenți la oferta generoasă de produse din magazine.

Fie că avem bani, fie că nu, găsim întotdeauna ceva de cumpărat.

18 alimente pe care le arunci fiindca nu le depozitezi corect

18 alimente pe care le arunci fiindca nu le depozitezi corect: Freepik.com

Realitatea cruntă este că aproape jumătate din produsele alimentare pe care le cumpărăm ajung în cele din urmă la gunoi.

Motivul? Nu le depozităm cum trebuie.

Haideți să vedem cum și unde ar trebui să păstrăm alimentele pentru a nu se strica.

18 alimente pe care le arunci fiindca nu le depozitezi corect

Cei mai mulți dintre noi ținem legumele în frigider. Mai ales cele care sunt moi și zemoase.

Experții spun însă că unele din acestea se păstrează mai bine la temperatura camerei.

Roșiile

De pildă, roșiile sunt mai gustoase dacă le păstrăm la o temperatură de 21 de grade Celsius sau mai mult.

Ținute în frigider, tomatele își pierd nu numai aroma, ci și calitățile.

Sfatul experților este să le în cantități mai mici, cât mâncăm într-o zi.

Nu le depozitați alături de banane, cireșe sau alte legume/fructe, deoarece le grăbește coacerea și acestea se vor strica mai repede.

Ceapa și usturoiul

Asemenea roșiilor, legumele Allium se descurcă mai bine într-un mediu cald.

Ceapa și usturoiul nu trebuie ținute în frigider, ci la temperatura camerei. Însă nu într-un spațiu luminos.

Un loc potrivit pentru ele ar fi o cămară întuncoasă sau o pivniță.

Cartofii

Cartofii cruzi preferă mediile uscate, întunecoase și bine aerisite. Depozitați incorect, se vor zbîrci mai repede.

Cartofii prăjiți conțin un compus care poate deveni toxic dacă sunt păstrați la temperaturi mici.

Ciupercile

Dacă ai cumpărat ciuperci și nu ai de gând să le gătești imediat, ci a doua zi, păstrează-le într-o pungă de hârtie, în frigider.

Pentru o depozitare mai îndelungată, este indicat să le spălați, să le uscați și apoi să le puneți în frigider (sau în congelator).

Verdețurile

La fel ca ciupercile, pătrunjelul, mărarul și alte verdețuri de acest fel rezistă mai bine în pungi de hârtie la frigider.

Pot fi păstrate și într-un pahar cu apă, însă în pungi de hârtie nu se vor ofili așa de repede, deoarece hârtia absoarbe umezeala.

Carnea

Carnea proaspătă nu trebuie ținută în frigider decât 1-2 zile, altfel poate dezvolta bacterii.

Înveliți-o în câteva straturi de folie alimentară și așezați-o pe raftul cel mai de jos al frigiderului.

Dacă nu intenționați să o gătiți imediat, băgați-o într-o pungă în congelator. În stare congelată rezistă până la 4-5 luni sau chiar mai mult.

Bananele

Fructele tropicale au nevoie de căldură. De aceea nu este indicat să le țineți în frigider.

Bananele se păstrează galbene mai mult timp dacă le înfoliați sau le păstrați în pungi de hârtie.

Feriți-le de lumina soarelui.

Pepenele

Speciile de pepene preferă de asemenea căldura.

Pepenele își păstrează atât gustul, cât și conținutul de antioxidanți dacă este păstrat la temperatura camerei.

Pentru o gustare răcoritoare, îl puteți da la frigider pentru un sfert de oră înainte de consum.

Mierea

Mierea rezistă cel mai bine în recipiente din sticlă, ceramică sau metal, curate, fără mirosuri.

Păstrați-o într-un dulap sau într-un loc întunecos, uscat și curat.

Ținută la soare, își va pierde din proprietăți.

Ouăle

Chiar dacă frigiderul este conceput cu spații speciale pentru ouă, nu este cel mai bun spațiu pentru depozitarea lor.

Ideea este să le feriți cât mai mult de expunerea la aerul cald care pătrunde în interior când deschideți frigiderul.

Așadar, păstrați-le în cofraje de carton, pe raftul de sus în spate.

Lactatele

La fel ca ouăle, laptele, iaurtul și brânza nu trebuie păstrate pe ușa frigiderului, căci se vor altera mai repede.

Raftul din mijloc al frigiderului este locul cel mai bun pentru lactate.

Recipientele desfăcute trebuie ținute cât mai în spate.

Brânzeturile tari se țin în folie de plastic pentru a preveni mucegăirea lor.

Strugurii și fructele de pădure

Aceste fructe rezistă mai mult dacă sunt ținute în pungi cu găuri de aerisire.

Înainte de a le pune în astfel de pungi, ștergeți-le de apă sau de umezeală cu un prosop sau un șervețel.

Merele

Aceste fructe se simt mai bine în cămară sau în pivniță.

Dacă vreți să le păstrați sănătoase peste iarnă, depozitați-le în lădițe cu coji de ceapă, surcele sau rumeguș.

Făina și cerealele

Făina pe care o cumpărați din magazin trebuie scoasă din punga de hârtie și depozitată într-un recipient mai adecvat.

Acesta poate fi o caserolă/cutie de sticlă cu capac sau un borcan/recipient de ceramică.

O puteți păstra apoi în frigider sau în alt loc răcoros.

Pâinea

La fel ca strugurii, pâinea ar trebui păstrată în pungi cu găuri.

Poate fi menținută proaspătă și moale de asemenea dacă o înveliți într-un prosop sau o puneți în pungi de hârtie.

Pâinea pe care nu o mâncați imediat poate fi ținută la frigider.

Uleiurile vegetale

Acestea trebuie depozitate într-un dulap sau într-un spațiu întunecos, la temperatura camerei.

Resturile de mâncare

Deși este mai practic să faceți o oală mare de mâncare pentru toată săptămâna, aceasta nu trebuie ținută mult timp în frigider.

Mâncarea trebuie băgate în frigider imediat după ce s-a răcit.

Însă cel mai bine este să o congelați. Străduiți-vă să gătiți pentru 1-2 zile cel mult și să mâncați cât mai proaspăt.

Traducere din: Bright Side, 80 Foods You’ve Been Storing All Wrong: https://www.youtube.com/watch?v=w77Ghy945eE&ab_channel=BRIGHTSIDE

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.