Cum să faci ulei de cătină în condiții casnice
Cătina este unul din cele mai valoroase alimente. Specia care crește la noi are o compoziție nutrițională mult mai diversă decât cătina din alte țări.
Din păcate, acest fruct are un sezon scurt.
Cuprins
Cum putem păstra cătina pe tot parcursul anului
Pentru a ne putea bucura de beneficiile sale pe tot parcursul anului este nevoie să muncim mult pentru a o conserva. Din fructele de cătină se pot obține sucuri, siropuri, tincturi, gemuri sau ulei.
Uleiul de cătină este un supliment alimentar deosebit de valoros. Acesta poate fi folosit atât intern, cât și extern. Are un preț destul de ridicat, de aceea ar fi ideal dacă am putea să îl preparăm la domiciliu.
Citește și – Uleiul de cătină – un excelent tonic vascular, nervos și imunitar
Pentru aceasta nu avem nevoie numaidecât de fructul proaspăt sau întreg. Putem folosi foarte bine cojile de cătină și/sau semințele, precum și pulberea de cătină.
Din fericire, avem posibilitatea să cumpărăm pulbere de cătină sau cătină deshidratată și să facem din ea ulei. Aceasta se găsește la unele magazine naturiste pe tot parcursul anului și nu este foarte scumpă.
Ea poate fi obținută și în casă, în urma uscării fructelor sau a cojilor și semințelor rămase după prepararea sucului de cătină la storcător sau la blender.
Ulei de cătină – rețetă
Ingrediente
• 100 g de pulpă uscată de cătină
• 400 ml de ulei de măsline
Mod de preparare
Măcinați pulpa de cătină prin râșnița electrică de cafea. Trebuie să obțineți o pulbere cât mai fină.
Transferați-o într-o sticlă din sticlă cu gura largă. Turnați peste ea uleiul și înfiletați bine capacul.
Dacă folosiți pudră de cătină cumpărată, uleiul trebuie să acopere cu 2-4 degete nivelul pulberii.
Lăsați recipientul într-un loc ferit de lumina soarelui timp de 4-7 săptămâni. Trebuie să agitați sticla zilnic pentru a ajuta la extragerea substanțelor din cătină.
După perioada de macerare, strecurați uleiul printr-un tifon. Stoarceți bine tifonul la final. Păstrați uleiul în sticle închise la culoare.
Moduri de utilizare
Uleiul de cătină poate fi consumat intern sau aplicat pe piele.
Este un leac foarte bun pentru stomac. Fitoterapeutul Veronica Kalcev din Moldova îl recomandă în ulcerul gastric și duodenal, deoarece vindecă mucoasa gastrică lezată.
„Este unul din cele mai puternice cicatrizante pe care le cunosc eu”.
Dacă ați avut un ulcer, puteți face o cură de 2-4 săptămâni cu ulei de cătină, câte 20-60 de picături, de 3 ori pe zi.
Dacă folosiți ulei de cătină din magazine sau farmacii, asigurați-vă că produsul este destinat uzului intern.
Uleiul de cătină făcut în casă are o concentrație mai mică de principii active. Îl puteți consuma ca atare, câte 1-3 lingurițe pe zi, sau îl puteți pune în salate, pe legume sau în alte mâncăruri reci.
Citește și – Cremă super-hidratantă cu ulei de cătină – cum sa o prepari chiar tu!
Uleiul de cătină hrănește și vindecă pielea. Poate fi aplicat direct pe piele sau inclus în creme, loțiuni cosmetice, săpunuri sau unguente.
Surse articol:
1. Totul de Casă, Uleiul de cătină: cum și de ce ar trebui să îl preparați? https://www.youtube.com/watch?v=zV0KWfYjl6g&ab_channel=Totuldecasa
2. Doctorii, Ulei de cătină – beneficii, utilizare și cum îl putem prepara în condiții casnice: https://www.youtube.com/watch?v=-5I_ibneGhQ&ab_channel=Doctorii