Cum să faci ulei de cătină acasă – „aurul lichid” care protejează și regenerează organismul

Uleiul de cătină este unul din cele mai valoroase produse naturale pe care le putem folosi în scopul protejării și îmbunătățirii sănătății.

Cel din magazinele naturiste este obținut prin procedee mecanice de presare. Cel făcut în condiții casnice, prin macerarea fructelor de cătină în ulei este mai puțin potent, însă nu-i lipsesc nici acestuia proprietăți terapeutice.

Ulei de catina - reteta

Ulei de catina – reteta

Ulei de cătină – rețetă

Ingrediente

  • 150 g de cătină
  • 200 ml de ulei de măsline

Mod de preparare

Aveți nevoie de un borcan de sticlă de 300 de mililitri. Boabele de cătină se spală bine, apoi se lasă la zvântat. Ulterior se pot șterge pentru a le usca complet. Este important să nu mai aibă deloc apă pe ele.

Puneți fructele de cătină uscate în borcane. Adăugați uleiul de măsline și înfiletați capacul strâns. Puneți recipientul într-un loc ferit de lumina soarelui.

Lăsați cătina la macerat 2 luni de zile, apoi strecurați uleiul. Păstrați-l în sticle închise la culoare, într-un loc uscat și întunecos. Poate fi folosit în decurs de un an de zile.

Acest ulei deține doar un sfert din proprietățile uleiului obținut prin presare, care se găsește în magazine.

Cel preparat acasă poate fi făcut din fructe sau din coji și semințe uscate de cătină. De pildă, dacă stoarceți fructele pentru suc, pulpa rămasă se lasă la uscat, apoi se pune la macerat în ulei.

Uleiul de cătină poate fi folosit atât intern, cât și extern. Are beneficii formidabile pentru piele. Este profund hidratant, nutritiv și anti-aging. Menține pielea tânără și reduce aspectul ridurilor.

Mod de administrare

Se poate consuma câte 1 linguriță de ulei de cătină, de 3 ori pe zi. Pentru efecte maxime, administrați-l cu jumătate de oră înainte de masă.

Se pot face cure de câte 1 lună, de mai multe ori pe an.

Ulei de cătină – beneficii

Uleiul de cătină este o sursă concentrată de nutrienți. Conține cantități generoase de vitamina A, vitamina E și vitamina C. Acest trio antioxidant protejează organismul împotriva bolilor.

Cătina conține de asemenea vitaminele B1, B2, B6, B9, K, P, aminoacizi (18 la număr), minerale (calciu, fier, potasiu, seleniu, fosfor, cupru, zinc), grăsimi sănătoase (Omega-3, Omega-7, Omega-9), lecitină și antioxidanți (carotenoizi, compuși fenolici, catechine, taninuri).

Uleiul de cătină este tonic imunitar și imunomodulator, antiinflamator, antioxidant, nutritiv, energizant, hepatoprotector, gastroprotector.

Protejează arterele coronariene, mucoasa gastrică și colonul. Îmbunătățește vederea. Ajută la regenerarea, previne îmbătrânirea prematură a organismului.

Indicații terapeutice

Administrarea uleiului de cătină este recomandată în următoarele afecțiuni:

  • imunitate scăzută
  • anemie
  • avitaminoză
  • astenie
  • colesterol crescut
  • trigliceride mari
  • ulcer gastric
  • diaree, constipație
  • afecțiuni hepatice
  • răceală, gripă
  • faringită, răgușeală
  • infecții
  • vedere slabă
  • sindromul ochilor uscați
  • probleme cu greutatea corporală
  • reumatism
  • leucemie
  • Parkinson
  • demență, Alzheimer

Aplicat extern, are efect curativ în acnee, eczeme, arsuri, dermatite, escare, vergeturi, unghii exfoliate, micoze, psoriazis, etc.

Poate fi folosit și pentru podoaba capilară. Ajută la dobândirea unui păr mai lucios și rezistent.

Precauții și contraindicații

Uleiul de cătină nu este recomandat copiilor mai mici de 12 ani, femeilor gravide, mamelor care alăptează, persoanele cu probleme de coagulare a sângelui sau hipotensiune arterială.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete sau informații utile despre uleiul de cătină:

Cremă super-hidratantă cu ulei de cătină – cum sa o prepari chiar tu!
Miere cu ulei de cătină la borcan – tonic natural pentru imunitate și sănătate
Cura cu ulei de cătină – ulcer, detoxifierea ficatului și imunitate

Sursă articol: Leacuri Vechi, Ulei de cătină obținut prin transfer: https://leacurivechi.ro/remedii/ulei-de-catina-obtinut-prin-transfer–123

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.