Ceaiul de isop curăță ficatul, elimină excesul de apă și toxinele din corp, reduce afecțiunile respiratorii și tensiunea arterială

Ceaiul de isop are atât de multe beneficii încât ne întrebăm de ce nu este popularizat mai mult. Spre deosebire de alte plante medicinale, isopul este mai puțin cunoscut și uzitat.

Această plantă este benefică în zeci de boli, începând cu cele respiratorii și culiminând cu cele cardiovasculare, neurologice și oncogenice.

Ceaiul de isop curata ficatul, elimina excesul de apa si toxinele din corp, reduce afectiunile respiratorii

Ceaiul de isop curata ficatul, elimina excesul de apa si toxinele din corp, reduce afectiunile respiratorii

Ce este isopul

Isopul (Hyssopus officinalis) face parte din familia mentei. Florile și frunzele sale sunt folosite la aromatizarea mâncărurilor.

Ca și plantă medicinală, este utilizată încă din vremurile antice. Europenii au început să o cultive în grădini începând cu secolul al 16-lea. A devenit curând cunoscut pentru efectele sale benefice sănătății.

Utilizări tradiționale

Fiind un bun expectorant și antiseptic, ceaiul de isop era utilizat în tuse, bronșită, astm și răceli.

Alte întrebuințări principale erau cele împotriva tensiunii arteriale și afecțiunilor hepatice și psihice.

Isopul este menționat în Biblie ca o un simbol al purificării. Proorocul David îl folosește în Psalmul 50 când spune „Stropi-mă-vei cu isop și mă voi curăți, spăla-mă-vei și mai vârtos decât zăpada mă voi albi” (Ps. 50, 7).

Realmente, această plantă are efect curățitoare. Uleiul esențial pe care îl conține este bactericid, antiviral și antiseptic.

Are de asemenea activități expectorante și cicatrizante. Astfel se explică utilizarea ceaiului de isop în bolile respiratorii și pulmonare, precum tuse, astm, bronșite, catar bronșic, faringite sau laringite. Studiile au confirmat că este un agent antiviral și antiinflamator eficient.

Isopul contribuie totodată la purificarea ficatului. Este diuretic. Elimină excesul de apă din corp și favorizează expulzarea toxinelor. Este recomandat în ciroza hepatică și cancer.

Isopul mărește imunitatea corpului, reduce congestia tractului respirator și astmul infecțios-alergic.

Preparatele din isop au efecte carminative și stomahice sunt benefice în balonare. Isopul este recomandat și în tulburările nervoase.

Cura cu ceai de isop

Isop poate fi administrat sub formă de ceai în cadrul unei cure terapeutic, având efect în majoritatea afecțiunile menționate mai sus.

Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată și o cană cu apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat 5 minute.

Se consumă câte 2 căni de ceai de isop pe zi. Cura durează 7 zile și se poate relua dacă este nevoie.

În ciroza hepatică se recomandă 3 căni de ceai pe zi, după masă, într-o cură de 30 de zile. Acest tratament este indicat și ca adjuvant în bolile canceroase.

În afecțiunile respiratorii, ceaiul de isop poate fi folosit și extern. Se înmoaie comprese în ceai și se aplică pe regiunea gâtului pentru calmarea tusei uscate și a afecțiunilor bronșice.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre isop și beneficiile acestei plante:

Ceaiul de isop – combate infecțiile bronhice și pulmonare și ușurează respirația
Sirop medicinal de isop, oțet și mere – util pentru sistemul respirator, nervos și circulator
Isopul, planta sacră care vindecă sistemul circulator, nervos și respirator
Isopul – o plantă medicinală sacră

Surse articol:

1. N. Ravindran, M. Divakaran, G.S. Pillai, 27 – Other herbs and spices: achiote to Szechuan pepper, Editor(s): K.V. Peter, In Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, Handbook of Herbs and Spices (Second Edition), Woodhead Publishing, 2012, Pages 534-556, ISBN 9780857090409, https://doi.org/10.1533/9780857095688.534 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780857090409500278)
2. N. Ravindran, Geetha S. Pillai, K. Nirmal Babu, 5 – Under-utilized herbs and spices, Editor(s): K.V. Peter, In Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, Handbook of Herbs and Spices, Woodhead Publishing, 2004, Pages 53-103, ISBN 9781855737211, https://doi.org/10.1533/9781855738355.1.53 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781855737211500092)
3. Natural Herbs, Hyssop: http://www.naturalherbs.ro/project/hyssop-hyssopus-officinalis/
4. Mariana Borloveanu, Adjuvant în boala canceroasă și ciroza hepatică, Leacuri Mănăstirești, Vol. 1, Editura Lumea Credinței, București, 2014, pp. 12-15

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.