ISOPUL, planta sacră care vindecă sistemul CIRCULATOR, NERVOS și RESPIRATOR
În limba ebraică, „isop” înseamnă „plantă sfântă”. Este menționată în Biblie, în Vechiul Testament, îndeosebi ca o plantă care spală și îndepărtează răul. Regele David ne lasă să înțelegem că isopul este o plantă curățitoare, așa cum citim în celebrul său Psalm 50: „Stropi-mă-vei cu isop și mă voi curăți, spăla-mă-vei, și mai vârtos decât zăpada mă voi albi.”
Efectele sale purificatoare se referă îndeosebi la latura spirituală: curățirea păcatelor, a cugetelor și a obiceiurilor rele.
Unii autori susțin că compușii din isop au capacitatea de a reprograma ADN-ul la persoanele cu emoții negative sau afectate de vicii, îndepărtând cauza.
Ca plantă medicinală, isopul are un efect stimulator excepțional asupra sistemelor din corp: sistemul circulator, nervos, digestiv, endocrin, imunitar și excretor.
Isopul conține uleiuri volatile, flavonoide, hisopină, taninuri, rășină și terpeni. Acești compuși au o acțiune benefică asupra sistemului respirator și digestiv, prevenind infecțiile respiratorii, astmul, bronșita, indigestia și gazele abdominale excesive.
Vindecă afecțiunile respiratorii
Este cunoscut îndeosebi ca un remediu eficient pentru afecțiunile aparatului respirator, datorită proprietăților sale antivirale, bronhodilatatoare, antiastmatice, antispastice, decongestionante, antiinflamatoare și expectorante. Favorizează transpirația și reduce excesul de mucus, ajută la tratarea răcelii, gripei, bronșitei, astmului, febrei și infecțiilor sinuzale.
Mai mult, ceaiul de isop are și proprietăți antibiotice. Frunzele plantei dezvoltă un mucegai care favorizează creșterea penicilinei, o moleculă antimicrobiană.
Se poate utiliza sub formă de comprese sau cataplasme. Ca ceai, poate fi combinat cu anason, lemn-dulce sau lumânărică (contra bronșitei sau a afecțiunilor pulmonare).
Întărește vasele de sânge
Isopul are de asemenea efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, în special asupra capilarelor. Capilarele sunt cele mai mici vase de sânge ale sistemului nostru circulator, a căror rol este schimbul de substanțe dintre sânge și țesuturi.
Lipsa de calciu, potasiu, vitamina P sau proteine, deficitul sau excesul de hormoni pot cauza duce la creșterea permeabilității capilarelor. Astfel, vasele devin fragile și sunt la un risc mai mare de a se sparge.
Isopul întărește vasele capilare și ajută la relaxarea vaselor de sânge periferice, îmbunătățind astfel circulația sangvină. Isopul este un leac bun împotriva hipertensiunii arteriale.
Planta ajută și la tratarea articulațiilor afectate de artrită.
Tonifică sistemul nervos
Isopul este totodată și un tonic nervos prețios. Poate fi folosit în nervozitate, vertij sau convulsii. Are de asemenea efecte sedative. Ajută la calmarea stărilor de anxietate și tensiune, și la limpezirea minții.
Cum se prepară ceaiul de isop
Se pune 1 linguriță de isop (frunze și flori uscate) la infuzat într-o cană cu apă clocotită timp de 8 minute. Se beau câte 2 căni pe zi, timp de 2 săptămâni. Între cure se fac pauze de 1 lună de zile.
Acest ceai ajută la dilatarea vaselor de sânge, la întărirea capilarelor, la eliminarea excesului de apă și a toxinelor din corp, la vindecarea bolilor respiratorii și la stimularea digestivă.
Isopul reduce umflătura unei răni prin efectul de constricție a vaselor de sânge. Încetinește sângerarea excesivă și strânge pielea, prevenind astfel formarea ridurilor.
Atenție, isopul trebuie evitat de femeile însărcinate și de persoanele care suferă de epilepsie.
Surse articol:
1. http://www.everygreenherb.com/hyssop.html
2. http://www.livestrong.com/article/409020-benefits-for-drinking-hyssop-tea/
3. https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-hyssop-essential-oil.html
4. http://www.anniesremedy.com/herb_detail132.php
5. http://www.rebeccaatthewell.org/hyssop-bible-meaning/
6. http://www.lumeacredintei.com/reviste/leacuri-retete-manastiresti/leacuri-retete-manastiresti-nr-7decembrie-2015-februarie-2016/ceaiuri-monahale-pentru-afectiuni-vasculare/