Sirop medicinal de ISOP, OȚET și MIERE – util pentru sistemul respirator, nervos și circulator

Băuturile pe bază de plante, oțet și miere poartă numele de Oxymel și sunt folosite în scop medicinal din antichitate. În limba latină, oxymel înseamnă „acid și miere”.

Un oxymel foarte aromat și util pentru sănătatea noastră este cel prezentat mai jos, pe bază de isop. Această plantă face parte din familia mentei și este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra aparatului respirator, nervos și circulator.

Isop

Isopul conține hisopină – compusul activ central, calciu, fosfor, fier și cupru, uleiuri volatile, flavonoide, taninuri, terpeni și rășină.

Toți acești compuși acționează benefic asupra sistemul respirator (gripăinfecții, astm, bronșită) și digestiv (indigestie, gaze abdominale, balonare).

Ceaiul de isop are de asemenea o acțiune antibiotică. Frunzele acestei plante dezvoltă un tip de mucegai care încurajează creșterea penicilinei, o moleculă antimicrobiană care elimină microorganismele dintr-un corp sau din mediu.

Studiile pe animale au arătat că isopul previne creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Isopul protejează celulele roșii de sânge de daunele oxidative datorită antioxidanților conținuți și poate fi util în anemie.

Datorită efectelor stimulatoare, isopul elimină blocajele din corp (digestie lentă, acumulare de mucus, menstruație întârziată sau sângele coagulat – vânătăi) și stimulează funcția mai multor sisteme: circulator, nervos, imunitar, endocrin și excretor. 

Indicații terapeutice:

– tuse cu congestie
– tuse convulsivă
– congestie pulmonară
– infecții ale sinusurilor
– bronșită, astm
– răceală cu febră
– infecții virale: HIV, herpes
– nervozitate, vertij sau convulsii
– anxietate, stări tensionate

_____________________________________________________________________________________________________

Sirop de isop și miere – rețetă

Florile de isop se culeg în luna august, când cantitatea de uleiuri esențiale este maximă. Se taie părțile aeriene deasupra tulpinilor.

Plantele pot fi uscate și păstrate în casă pentru ceaiuri, tincturi, siropuri sau lichior. Pot fi adăugate în mâncăruri și băuturi, brânzeturi, ciorbe, salate. Pot fi folosite în cantități mari și la baie, pentru ameliorarea durerilor reumatice și articulare.

Ingrediente

• isop
• miere de albine
• oțet de mere
• un borcan cu capac de plastic

Preparare

Umpleți un borcan de sticlă cu plante de isop proaspete, tocate mărunt. Dacă folosiți isop uscat, umpleți borcanul doar pe jumătate cu plante.

Umpleți apoi borcanul pe un sfert cu miere și apoi până la gură cu oțet. Puneți capacul și lăsați plantele să se macereze 2-4 săptămâni. Strecurați lichidul și etichetați borcanul.

Mod de administrare

Se poate administra în lingurițe sau linguri, în funcție de gravitatea afecțiunii.

În afecțiuni acute se vor lua doze mici și dese. De pildă, în bronșită sau tuse se pot lua câte 1-2 lingurițe la fiecare 30 de minute. Acest remediu are o durată mare de valabilitate. Poate fi păstrat în frigider.

În tuse, se poate folosi și ceaiul de isop, sub formă de gargară. Are efecte expectorante, subțiază mucusul, activează sistemul imunitar, induce febra și combate infecțiile. Pentru ameliorarea simptomelor de răceală, se pot bea câte 2-3 căni de ceai de isop pe zi.

Atenție, isopul nu este recomandat în sarcină. Nu trebuie administrat în doze mari.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Learning Herbs, Hyssop Oxymel: A Cold, Flu and Bronchitis Home Remedy: http://learningherbs.com/remedies-recipes/bronchitis-home-remedy/

2. Live Strong, Benefits for Drinking Hyssop Tea: http://www.livestrong.com/article/409020-benefits-for-drinking-hyssop-tea/

3. Healthy Eating SF Gate, What Is Hyssop Tea Good For? http://healthyeating.sfgate.com/hyssop-tea-good-for-7547.html

4. Herbal Remedies Advice, Hyssop Benefits: http://www.herbalremediesadvice.org/hyssop-benefits.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.