Isopul – O Plantă Medicinală Sacră

Isopul este o plantă cunoscută încă din antichitate ca purificator natural pentru locaşurie de cult religios. Are origine sacră, întrucât este pomenită în Psalmii lui David. „Stropi-mă-vei cu Isop şi mă voi curăţi, Spăla-mă-vei, şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi.” Isopul ascunde şi puteri vindecătoare ale trupului pe măsură. De aceea este recomandat şi ca medicament natural pentru diverse simptome şi boli.

Origini
Isopul (Hyssopus officinalis) este o plantă binefăcătoare. Numele vine din limba greacă – „azob”, şi înseamnă plantă sfântă. Provine din reginile Orientului Mijlociu, Caucaz sau a Mării Mediteraniene. Astăzi se cultivă şi la noi în ţară în scopuri medicinale.

Proprietăţi terapeutice
Există numeroase utilizări tradiţionale terapeutice ale isopului. Se pot face tratamente cu isop pentru reglarea tensiunii arteriale, pentru combaterea anxietăţii şi a duerilor reumatice. Isopul vindecă multe alte maladii şi boli de piele. Isopul conţine uleiuri volatile şi de aceea are un miros plăcut.

Beneficii

Isopul este un tonic-aperitiv care poate fi utilizat şi cu scop medicinal. Are efecte aromatic, antispasmodic asupra muşchilor netezi, expectorant, antiseptic pulmonar, diuretic, sudorific, depurativ, cicatrizant, antiinflamator şi sedativ asupra sistemului nervos central şi al aparatului respirator.


Isopul – O Plantă Medicinală SacrăHepatite, icter
• Dischinezie biliară
• Insuficienţă renală
• Colici, infecţii intestinale, viermi intestinali
• Gaze abdominale
• Bronşite, astm, gripă, laringite
• Angină
• Hipterensiune
• Diabet zaharat
• Reumatism cronic
• Amenoree, leucoree
• Răni superficiale, plăgi purulente, entorse
• Dureri de urechi şi de dinţi
• Anemie
• Anxietate şi isterie

 

 

Mod de folosire

Isopul se găseşte adesea în compoziţia ceaiurilor cu efect suforific, pectoral şi antiasmatic. Stimulează apetitul şi reglează funcţiile aparatului digestiv. Are efect laxativ şi este bun în caz de indigestie sau gastrite. Se recomandă şi în bolile de ficat. Se beau în acest caz câte 2-3 căni de infuzie de isop pe zi (infuzat o oră).

Se poate prepara sub formă de infuzie, mai ales pentru tratarea răcelilor, a răguşelii, tusei sau pentru eliberarea căilor respiratorii. Se foloseşte gargara cu infuzie concentrată de isop – 2 linguri de plantă la 100 ml apă clocotită.

Ceaiul de isop ajută la eliminarea apei din ţesuturi. Are acţiune cicatrizantă la nivelul pielii. Se foloseşte sub formă de băi sai comprese, pentru vindecare rănilor, tăieturi, dermatite, eczeme, inflamaţii.

Se recomandă în durerile reumatice, de muşchi şi articulaţii. Se poate folosi sub formă de comprese din infuzie – 100 g de plantă la un litru de apă, sau cataplasme cu frunze proaspete de isop tocate. Se aplică şi pe ulcere varicoase.

La nivelul sistemului nervos, isopul combate tensiunea nervoasă, stările de oboseală, stres şi nevroze astenice. Uleiul esenţial de isop este un excelent tonic general. Persoanele care suferă de frică extremă, panică, obsesii, convulsii sau depresie, pot bea ceai de isop dimineaţa.

În industria alimentară, această plantă este folosită mai ales la prepararea sosurilor, cărnurilor şi a băuturilor alcoolice rafinate. Isopul se foloseşte şi în parfumerie.

Atentie! Isopul în doze mari poate cauza efecte secundare, mai ales la bolbavii de epilepsie.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play