STRESUL continuu afectează CREIERUL la femeile de vârstă medie

O recenzie de dată recentă a arătat că experiențele stresante din viață sunt asociate cu un declin cognitiv mai mare în viitor. Aceste rezultate au fost constatate doar în cazul femeilor, nu și a bărbaților.

Studiul a fost finanțat de National Institute on Aging, iar rezultatele au fost publicate în International Journal of Geriatric Psychiatry.

Stresul afecteaza memoria la femei

Femeile, mai afectate de demență decât bărbații

Potrivit Alzheimer Association, femeile sunt mai predispuse la maladia Alzheimer (1 din 6 femei cu vârsta de peste 60 de ani) decât bărbații (1 din 11 bărbați). Din păcate, până în prezent nu a fost descoperită o metodă eficientă de prevenire sau stopare a progresiei acestei boli.

Efectele stresului asupra creierului

Stresul este unul din factorii care produc un efect real asupra funcției creierului pe măsură ce înaintăm în vârstă. Deși nu putem scăpa niciodată de factorii de stres din viața noastră, putem cel puțin să schimbăm modul în care reacționăm la ei, susține dr. Cynthia Munro de la Școala de Medicină din cadrul Universității Johns Hopkins.

Cercetările anterioare au arătat că efectul vârstei asupra răspunsul la stres este de 3 ori mai mare la femei decât la bărbați. Alte studii au raportat că experiențele stresante din viață pot afecta temporar memoria și cogniția.

Pentru a investiga mai departe efectele stresului asupra memoriei, cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine au colectat datele a peste 900 de adulți participanți la studiul National Institute of Mintal Health Epidemiologic Catchment Area.

63% dintre participanți au fost femei, cu vârsta medie de 47 de ani. Subiecții au fost intervievați periodic de 3 ori: în anul 1982, între 1993 și 1996 și între 2003 și 2004.

Stresul prelungit afectează memoria pe termen lung

La primul interviu, au fost întrebați dacă au suferit un eveniment traumatic în ultimul an, precum un viol, un act de violență, un atac fizic, o urmărire, o ucidere, o amenințare, un dezastru natural. 22% dintre bărbați și 23% dintre femei au raportat cel puțin un eveniment traumatic în ultimul an.

Participanții au fost de asemenea întrebați de alți factori de stres din viața lor, precum căsnicia, un divorț, moartea unei persoane dragi, pierderea locului de muncă, o rănire gravă sau o boală, mutarea unui copil, ieșirea la pensie sau nașterea unui copil. 47% dintre bărbați și 50% dintre femei au raportat cel puțin un eveniment stresant în ultimul an.

La ultimele două interviuri, cercetătorii au testat participanții prin teste de învățare și de memorie. Rezultatele au arătat că un număr mare de experiențe stresante în ultimul an la femeile de vârstă medie a fost asociat cu un declin cognitiv mai mare, îndeosebi a capacității de memorare.

Întâmplările traumatice nu par să afecteze la fel de mult memoria. Dr. Munro spune că studiul lor sugerează că stresul continuu, precum trecerea printr-un divorț, ar putea avea un impact negativ mult mai mare asupra funcțiilor creierului decât evenimente traumatizante.

Acest lucru se explică prin faptul că stresul cronic poate afecta capacitatea organismului de a răspunde la stres într-un mod sănătos. Un răspuns normal la stres produce o creștere temporară a cortizolului (hormonul de stres), și când stresul dispare, nivelurile revin la normal, iar organismul se recuperează ușor. Însă în cazul stresului repetat sau prelungit, sau a unei sensibilități crescute la stres, organismul se confruntă cu un răspuns hormonal crescut și susținut, din care își revine mai greu.

Dacă nivelul hormonului de stres crește și rămâne crescut, hipocampul este afectat – regiunea responsabilă cu memoria.

Autorii acestui studiu sunt de părere că stresul ar trebui investigat ca un factor ce ar putea contribuie la dezvoltarea demenței sau maladiei Alzheimer. Dezvoltarea unor tehnici de control a stresului ar putea fi metode utile de întârziere sau prevenire a acestor boli.

Potrivit unui raport al Alzheimer’s Disease International, 44 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de Alzheimer.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘11043, 3165, 8902, 4278′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Science Daily, ‘Stressors’ in middle age linked to cognitive decline in older women: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190805101144.htm

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.