SIROP de SALVIE pentru SLĂBIT, TUSE și DURERI în GÂT
Salvia este o plantă vindecătoare de excepție, folosită din cele mai vechi timpuri pentru ușurarea durerilor și a simptomelor menopauzei, pentru întărirea memoriei, combaterea infecțiilor virale și bacteriene și reducerea inflamațiilor.
Studiile științifice au confirmat că această plantă are proprietăți terapeutice și farmacologice importante, și de aceea poate fi folosită la dezvoltarea de medicamente.
Salvia are efecte notabile și în cazul unor boli mai severe, precum boli de inimă, diabet, obezitate, lupus, cancer, demență sau depresie, boli metabolice și endocrine, afecțiuni ale sistemului nervos sau afecțiuni bucale.
Cercetările recente au arătat că salvia poate reduce colesterolul plasmatic și trigliceridele la șobolanii cu niveluri mari de lipide în sânge.
Extractul de salvie ajută la reglarea genelor implicate în consumul de energie și metabolismul glucozei. Ca urmare, salvia îmbunătățește raportul dintre colesterolul bun și rău (HDL/LDL), reduce rezistența la insulină și dimensiunea țesutului adiops (de grăsime).
Salvia are de asemenea proprietăți anti-obezitate, prin care reglează absorbția grăsimilor și ajută la reducerea greutății corporale.
Siropul de salvie are efecte benefice și asupra sistemului neuro-endocrin și circulator, și proprietăți antimicrobiene.
Cuprins
Sirop de salvie – rețetă
Ingrediente
• 1 parte salvie
• 1 parte miere
Preparare
Spălați crenguțele de salvie și lăsați-le să se zvânte. Rupeți frunzele și puneți-le într-un borcan de sticlă de 300-400 de grame. Turnați peste ele mierea de albine. Amestecați cu o lingură de lemn și închideți borcanul ermetic.
Lăsați salvia la macerat 1 săptămână, agitând borcanul zilnic. Păstrați siropul la frigider. Nu aruncați frunzele de salvie. Puteți scoate câte 1 frunză pentru a o adăuga în ceai.
Siropul se poate administra ca atare, sau diluat cu suc de lămâie sau apă plată/minerală.
Dacă nu aveți miere, puteți prepara siropul cu zahăr, care va rezista mai mult. Puneți 3 litri de apă la fiert. Când clocotește, adăugați 450 g de salvie proaspătă, spălată, și lăsați plantele să fiarbă la foc mic 10 minute.
Scoateți plantele cu o spumieră și adăugați zahărul. Lăsați să fiarbă 1 oră, apoi adăugați sucul proaspăt stors de la 2 lămâi. Lăsați lichidul să mai fiarbă o oră, până se leagă ca un sirop.
Turnați siropul printr-o sită în sticle. Acoperiți-le cu pături groase și lăsați siropul la răcit în voie.
Acest sirop se poate administra și pentru tuse, sau se poate folosi ca îndulcitor pentru diferite rețete de băuturi, ceaiuri sau deserturi.
Surse articol:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/
2. http://andhereweare.net/2014/05/sage-and-honey-cough-syrup-2.html/