Terapia cu lumină combate depresia (fototerapia)

Lumina este unul din elementele indispensabile vieţii umane. Băile de soare sunt recomandate pentru sănătatea  pielii, plămânilor şi oaselor.

Fototerapia este o metodă alternativă de tratare a depresiei în special, şi are la bază energia radiantă luminoasă. Utilizarea luminii în scopuri terapeutice este o metodă de tehnică relativ nouă.

Terapia cu lumină combate depresia (fototerapia)

Terapia cu lumină combate depresia (fototerapia)

Ce este terpia cu lumină?

Terapia cu lumină constă în expunerea la un tip de lumină mult mai intensă decât lumina unui bec obişnuit.

Se poate folosi atât lumina naturală a soarelui, cât şi lumina artificială furnizată de anumite spectre de iradiere a unor corpuri încălzite. Fototerapia se combină de regulă cu alte terapii alternative.

În ce constă

De obicei se foloseşte o lampă fluorescentă cu intensitate crescută, dar nu la fel de luminoasă ca soarele. Acest tip de lumină este albă şi o imită pe cea solară.

Fototerapia nu se face cu lămpi care emană căldură sau lumină ultravioletă, cum sunt lămpile de bronzat.

Lampa poate fi clinică sau se poate achiziţiona o lampă de peste 2500 lucşi de la magazinele electrocasnice pentru a fi folosită la domiciliu.

Terapia se face dimineaţa, după trezire, şi durează între 30 de minute şi 2 ore. Pot fi necesare numai câteva zile pentru resimţirea efectelor, sau chiar câteva săptămâni, în cazul în care tulburările emoţionale sunt mai mari.

Cei care suferă de insomnie pot face o şedinţă de fitoterapie seara, timp de o oră sau două.

Efecte benefice

Lipsa luminii solare activeaza melatonina – un hormon care stimulează starea de somn. Fototerapia prin raze solare sau sintetice creşte producţia de serotonină – hormonul energiei şi bunei-dispoziţii.

Terapia cu lumină resetează ceasul biologic natural şi reface echilibrul dintre starea de veghe şi somn. Este vorba despre ritmul circadian, cel responsabil cu starea de veghe, somnul şi trezirea.

Terapia cu lumină are efecte extraordinare asupra tonusului general. Fototerapia ameliorează considerabil starea psihică a celor afectaţi de schimbările sezoniere.

• Tulburări afective la schimbarea de anotimp
• Depresie
Astenie
• Oboseală cronică şi scăderea vitalităţii
• Tulburări de somn
• Emoţii puternice
• Iritabilitate
• Angoasă

Medicii recomandă această terapie şi pentru tratarea unor probleme dermatologice sau a rahitismului.

Efecte adverse

Terapia care utilizează raze sintetice poate produce şi efecte negative. Cele mai frecvente efecte adverse ale fototerapiei sunt:

• Tulburări vizuale
• Tensiune oculară
• Agitaţie şi greaţă
• Transpiraţie
• Cefalee

Diminuarea timpului de expunere la lumină poate elimina aceste efecte adverse.

Contraindicaţii

Fototerapia nu este indicată celor care au diabet, probleme oculare sau care au suferit recent traumatisme, inflamaţii acute, hemoragii gastrointestinale sau boli febrile.

De asemenea, cei cu pielea şi ochii sensibili sau sub tratament antiepileptic nu sunt sfătuiţi să urmeze această terapie alternativă fără să consulte medicul.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.