Soarele şi Lumina Lui – Efecte Pozitive şi Nocive

Soarele este un stimulent natural al bunei dispoziţii. Primele raze de soare care apar dimineaţa ne trezesc din amorţirea somnului şi ne cresc subit apetitul de viaţă. Deşi nu-l putem atinge, soarele este un leac miraculos care ne creşte optimismul şi ne alimentează cu noi dorinţe de a trăi. Soarele a primit de la Dumnezeu rolul de a ne lumina, încălzi şi mângâia cu surâsul lui.

sun-rays-nature-sunlight-sunflower

În primă instanţă, trebuie să ne amintim că fără de lumina soarelui şi a căldurii sale, viaţa pe pământ nu s-ar putea dezvolta. Soarele intervine în reacţiile de fotosinteză şi ajută la producerea energiei vitale. Fără acest luminător din cer, lumea înconjurătoare nu ar putea avea un ciclu biologic normal. Benefiicile sale nu se opresc aici, ci merg mai departe, atingând nivelul profund al organismului uman.

Beneficile luminii solare

Lumina solară este recomandată ca leac împotriva a multor boli. Fototerapia este una din terapiile care folosesc lumina ca mijloc de vindecare a stărilor depresive şi negative. Soarele are acest dar de a risipi stările de mohorâre sufletească. S-a dovedit ştiinţific faptul că expunerea la soare în timpul verii reduce în mod considerabil astenia, angoasa şi stările de nervozitate de la nivelul sistemului nervos.

• Reglează ritmul cardiac
• Combate insomnia
• Intervine în sinteza Vitaminei D – responsabilă cu absorbţia şi fixarea calciului şi a fosforului în oase
• Distruge microbii (de genul bacilului Koch)
• Previne TBC-ul
• Creşte imunitatea înnăscută şi capacitatea de apărare a organismului
• Ajută la regenerarea firului de păr
• Inhibă formarea de tumori
• Ameliorează anumite boli de piele (printr-o expunere corectă la soare)
• Previne dezvoltarea cancerului la san, ovarian, uterin, de stomac, de prostată, de vezică şi colorectal
• Ajută în scleroza multiplă
• Protejează împotriva diabetului (prin expunerea la razele solare blânde)
• Ameliorează durerile cauzate de sindromul premenstrual

Soarele şi depresia

Soarele este un dar din cer pentru noi oamenii. Expunerea la lumina soarelui are efecte miraculoase mai ales asupra sănătăţii noastre psihice. Anumite studii evidenţiază legătura indispensabilă dintre lipsa de soare şi apariţia stărilor depreive. De pildă, locuitorii ţărilor nordice, precum şi cei care sunt lipsiţi de lumina naturală soarelui sunt deseori afectaţi de depresie sau insomnie.

Deficitul” de soare

Creierul uman secretă în mod natural anumite substanţe responsabile de menţinerea unei stări de bine. Serotonina şi melatonina de pildă sunt hormoni produse de creierul nostru cu scopul de a regla buna dispoziţie. Lumina soarelui se pare că are capacitatea de a stimula producerea acestor substanţe, iar lipsa lumiii soarelui duce la scăderea nivelului acestor substanţe. Aşadar, deficitul de lumina naturală solară poate duce la tulburarea echilibrului chimic din organism şi a ritmului de somn, la bulimie şi dezechilibre hormonale.

Efectele nocive ale soarelui

Expunerea îndelungată la soare poate avea într-adevăr efecte adverse, cum sunt bolile de piele. Adulţii sunt mult mai sensibili la bolile de piele provocate de soare decât copiii şi bătrânii. La femei, sensibilitatea este mai mare în perioada premenstruală.

Este important să avem un contact zilnic cu soarele, dar în reprize scurte. Expunerea la soare de 30 de minute pe zi la orele dimineţii asigură corpului doza necesară de Vitamina D. Cremele de protecţie împotriva razelor ultraviolete nu apără pielea de efectele negative ale expunerii la soare pe timp canicular la nivel complet. Ca protecţie împotriva razelor intese ale soarelui se pot purta ochelari, pălării şi haine albe, subţiri.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.