Merișorul – cea mai bună plantă pentru infecții urinare și cistită

Merișorul (Vaccinium vitis idaea), datorită efectelor sale antiseptice, antiinflamatoare și antimicrobiene, se află printre recomandările de top ale fitoterapeuților când vine vorba de sănătatea tractului urinar.

Ceaiul de merișor, consumat sistematic poate fi extrem de util în tratarea cistitelor și altor infecții urinare.

Merișor (Vaccinium vitis idaea)

Merișor (Vaccinium vitis idaea)

Infecțiile urinare – cauze și simptome

Infecțiile urinare – cistita, pielonefrita, uretrita sau anexita sunt cauzate de diverse bacterii (bacteria E.coli, streptococi, stafilococi) care pătrund în vezica urinare și se înmulțesc.

Simptomele unei infecții urinare sunt: urinări dese însoțite de usturime (închise la culoare cu miros puternic), dureri de spate, inflamații ale vezicii urinare.

Studiile arată că femeile au un risc mai mare de a suferi de infecții urinare decât bărbații.

Vezi și  Bicarbonat de Sodiu Pentru Infecţii Urinare şi Diabet 

Ceai de merișor pentru infecții urinare

Merișoarele sunt bogate în apă, vitamine din complexul B, Vitaminele A, C și E. Conțin din plin antioxidanți, flavonoide și taninuri prin care cresc capacitatea de apărare a organismului și nivelul de aciditate a urinei, prin care combat dezvoltarea bacteriilor din tractul intestinal și urinar.

Infecțiile urinare netratate în mod corespunzător pot recidiva. Ceaiul de merișor este un antiseptic urinar puternic.

Acesta acționează ca un spălător pentru tractul urinar, unde combate multiplicarea bacteriilor care au cauzat infecția urinară.

Ceaiul de merișor crește inclusiv acțiunea medicamentelor. Are efecte benefice și asupra durerilor de rinichi. În acest caz, se bea ceai de merișor amestecat cu urzică și coada-calului.

Cum se prepară ceaiul de merișor 

> Decoct

Se pun 2 lingurițe de plantă mărunțită la macerat o oră în 100 ml de apă rece. Se strecoară lichidul și se pune deoparte. Frunzele rămase se pun la fiert cu 100 ml de apă clocotită 15 minute, apoi se lasă la infuzat 10 minute. Se strecoară și se combină cu celălalt lichid obținut cu apă rece. Acest decoct se completează cu 200 ml de apă fiartă și răcită. Se ia câte o lingură, la fiecare 3-4 ore. Este cel mai bun mod de administrare a merișorului pentru cistită și infecții urinare.

> Infuzie

Se prepară din 2 lingurițe de plantă infuzate 10 minute într-o cană de apă fierbinte. Se adaugă miere și se beau câte 3-4 căni pe zi, timp de 14 zile, înainte de masă.

Pe durata tratamentului este necesar să se consume cel puțin 2 litri de lichide pe zi.

Merișorul poate fi administrat și sub alte forme, precum:

capsule forte de merișor
suc natural de merișoare
extract de merișoare
tinctură de merișor

Alte plante diuretice

Pe lângă merișor, medicina naturistă propune multe alte plante diuretice eficiente pentru infecții urinare:

– ienupărul, mătasea de porumb, cozi de cireșe, soc, coada-calului, ghimpe, cimbrul, cimbrișorul, mesteacăn, mugur de plop sau urzică. Se prepară sub formă de infuzie sau decoct, și se beau câte 3 căni pe zi, timp de 10-20 de zile.

Contraindicații

Ceaiul de merișor este contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării, copiilor mici, persoanelor cu insuficiență renală sau cu alergii.

Depășirea dozelor recomandate poate da simptome alergice și iritații gastrice: diaree, stomac deranjat, reflux gastro-esofagian.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. …DAAAAAA..! si fructele , am probat.>!POZITIV.>!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.